četvrtak, 21 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

APATINAC GORAN ĆOPIĆ PRVAK BALKANA

Nema sumnje da je vest, koja je u subotu u večernjim satima stigla iz Rumunije obradovala mnoge ljubitelje sporta širom Srbije, a i one koji se iskreno raduju uspehu nacije. Naime, Apatinac Goran Ćopić (46) kao član nacionalne selekcije postao je vlasnik titule prvaka Balkana u bodibildingu u kategoriji „Classic Phyisque Open“. Prvenstvo na kome su se prijavili najbolji bodibilderi čitavog Balkana održano je u rumunskom gradiću Drobeta Turnu Severin, koji se nalazi u krajnje zapadnom delu istorijske pokrajine Vlaške, poznatom kao Oltenija, ostaće Ćopiću dugo u prelepom sećanju. U izuzetno jakoj konkurenciji, Apatinac je imao najoblikovanije telo, pokazao svaki detalj svojih mišića i više nego zasluženo se popeo na pobedničko postolje. On je nastupio pod rednim brojem 121, koji mu je bio srećan i doneo epitet najboljeg takmičara u veoma zahtevnoj disciplini u federaciji IFBB, jedinoj priznatoj u bodibilding sportu.

Ćopićeva bogata riznica medalja, pehara, plaketa, diploma… obogaćena je titulom koja je došla kao plod velikog rada i za koju kaže da ima poseban značaj.

-Svaka medalja mi je draga na svoj način, ali ova je nešto posebno. Možda zato što je osvojena pod specifičnim uslovima, a ujedno je ovo moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri, koja traje pune 22 godine, iskren je apatinski šampion, koji se priseća svog debija u Somboru davne 1998. godine. – U početku sam, kao i većina drugih, počeo rekreativno da se bavim bodibildingom, a onda su počeli da dolaze uspešni rezultati koji su me povukli i ostao sam veran ovom sportu sve do danas. Možda je presudna bila titula praka Jugoslavije 2002. godine, koja je verovatno prelomila nešto u meni. Kasnije su počele da stižu mnoge druge titule sa raznih domaćih i međunarodnih takmičenja.

Ćopić je već šest godina prešao starosnu granicu i ima pravo nastupa među veteranima, ali on to ne želi, već najavljuje da će još koju godinu biti konkurent nadolazećim takmičarima. Ovo mu je peta seniorska medalja sa prvenstva Balkana, po dva srebra i bronze i na kraju zlatna.

-Bio sam prvak Balkana 2016. godine kada sam se prvi i jedini put pojavio u kategoriji vetrana. Takmičiću se u seniorskoj konkurenciji još koju godinu, sve dok mogu ravnopravno da se nosim sa mlađima, najavljuje Goran Ćopić, koji je znalački iskoristio svoje bogato iskustvo i žiriju kroz poziranja prikazao na najbolji mogući način svaki mišić. To je nešto što se vremenom uči i veoma je bitno prilikom izlaska na scenu. Nažalost, svoje umeće neće koristiti kao trener, jer mu to obaveze ne dozvoljavaju. – Po završetku aktivnog bavljenja boidibildingom posvetiću se poslu kojim se bavim. Tu je i porodica, pa neću moći da provodim toliko vremena u teretanama i na putovanjima. Trudiću se da održavam telo, ali ne u ovakvom ritmu i na ovakav način.

Sport kojim se novi prvak Balkana bavi je naporan, jer pored svakodnevnog vežbanja iziskuje mnoga odricanja i strog režim života. Ujedno se mora dodatno paziti od povreda koje su u ovim godinama učestalije u odnosu na raniji period, a i teže se saniraju. Ritam takmičenja koji je pred Ćopićem ne dozvoljava mu opuštanje, jer ga već za desetak dana očekuje evropsko prvenstvo u Barceloni, a pre toga još dva takmičenja, prvenstvo Vojvodine i Kup Srbije.

-Zbog ove situacije sa korona virusom poremećen je program takmičenja. Balkansko prvenstvo je trebalo da se održi još u maju. Nagomilalo se jako puno takmičenja, pa nisam siguran da ću stići da učestvujem na svakome. Još se ne zna kako ćemo putovati do Španije, a nije ni skroz sigurno da će se evropsko prvenstvo održati. Ima indicija da putujemo kombijem i to je put od 2.000 kilometara u jednom pravcu. Iskreno rečeno, naporno je, ali je za mene čast biti u nacionalnom timu Srbije, iskren je Ćopić.

Put do šampionskog trona ne dozvoljava uživanje u hrani ili nekom opuštanju, već iziskuje naporne treninge i puno samoodricanja.

-Sada sam se već navikao, ali u početku je bilo veoma teško uskladiti režim ishrane. Dok ja za stolom jeden proteine, ostali doručkuju burek, slaninu, kulen, kobasice… pa kada to zamiriše dođe se u iskušenje, ali sam veoma discilinovan i kada sam u trenažnom ciklusu odričem se svega. Satisfakcija za sva odricanja je doživljaj na pobedničkom postolju. Sjajan je osećaj kada se iznad glave viori srpska zastava i čuje intoniranje himne. To je nešto neopisivo i ne može se prepričati niti platiti, kaže naš sagovornik Goran Ćopić, koji napominje da je ovakav način života sa puno odricanja, pa i finansije glavni razlog što se mladi ne upuštaju u aktivnije bavljenje bodibildingom.

Niko, pa ni Ćopić ne uspeva kao samouk da ostvari ovakve uspehe. Apatinac ne krije da za njegov napredak i vrhunske rezultate zasluge ima Zagrebčanin Petar Klančir koji mu je puno pomogao.

-Klančir je profesionalac, pun znanja i iskustva. On mi je dao neke bitne smernice koje koristim u radu i na takmičenjima. Period koji sam proveo radeći sa njim je neprocenjivo bogatstvo koje mi je pomoglo da osvojim mnoge titule, pa i ovu , napominje Ćopić pred kojim su novi izazovi, a možda i nove titule.