subota, 4 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

APATINSKA MARINA NAJBOLJA NA DUNAVU

Kako Večernje novosti pišu Apatin ima čime da se pohvali. Uostalom evo šta o apatinskoj Marini piše naš kolega Jovan Bekić.

Stranci sve češće posećuju domaću luku. Jedina u Srbiji ima međunarodnu kategoriju, tri zvezdice

direktorica Ljiljana Krec

MEĐUNARODNA marina „Apatin“ po ocenama svih stručnjaka, sa tri zvezdice, jedina je kategorizovana u Srbiji, po svetskim kriterijumima kvaliteta. Ona danas predstavlja najmoderniji objekat ove vrste na Dunavu, sa pontonima izrađenim po najsavremenijoj švedskoj tehnologiji, od lakoplivajućeg betona. Dunavski zaliv u kom je smeštena, obezbeđuje idealne uslove za očuvanje plovila tokom zime. Apatinska marina predstavlja kapiju Srbije, i to od ulaska iz Mađarske i delom i susedne Hrvatske.

Marina raspolaže sa 370 vezova, svaki od vezova ima priključak na struju, i prostorom od 2.500 kvadratnih metara za lagerovanje plovila na suvom, takozvani suvi vez – kaže Ljiljana Krec, direktorka ovog preduzeća.

KRECOVA dodaje da korisnici vezova u svakom trenutku mogu da prate svoja vozila, što dodatno povećava njihovu sigurnost u marini. Trenutno su svi vezovi popunjeni, a ovde se nadaju da će uskoro biti u mogućnosti da prime još više brodova.

O redu i sigurnosti u marini brine mornarsko-čuvarska služba koja radi 24 časa svih sedam dana. Osim toga, marina ima i osam dvokrevetnih studio apartmana, sa prelepim pogledom na dunavski zaliv, tu je i Upravna zgrada, restoran. Apartmani poseduju terasu, čajnu kuhinju, salon za održavanje sastanaka i seminara. U marini „Apatin“ postoji i ronilački klub, veliki parking za oko 300 vozila, podrazumeva se, i brzu internet-konekciju. Ono što je za domaće turiste važno je da za smeštaj mogu koristiti vaučeri Ministarstva turizma. U sklopu marine nalaze se toaleti, kao i tuš kabine.

MARINA je značajna za opštinu Apatin jer posetioci, odnosno turisti, obilaze grad, upoznaju se sa znamenitostima i potroše novac u njemu. Ovo su uslovi za brži razvoj ne samo Apatina, već i ovog kraja na severozapadu Srbije – pojašnjava Ljiljana Krec.
U neposrednoj blizini nalazi se plaža Plava ruža, sa velikim brojem sadržaja za sve generacije.

-Gradnja objekta počela je 2006, a završena je sedam godina kasnije, i to zahvaljujući i ulaganjima države, pokrajine i lokalne samouprave. Od 2013. godine posluje kao JP Putničko pristanište i marina „Apatin“ – kaže naša sagovornica.

GODIŠNjE ovde prođe veliki broj stranaca kroz apartmane, kao i oni koji koriste usluge marine. Svi gosti u ovom objektu imaju mogućnost razgledanja grada piva pored Dunava i sa reke, vožnjom brodićem „Apatinka“, a takođe, uživo da vide sve lepote prirode u Specijalnom rezervatu „Gornje Podunavlje“, koje je upisano u listu rezervata biosfere. U junu prošle godine „Bačko Podunavlje“ je upisano u svetsku listu rezervata prirode Uneska.

Prema rečima Ljiljane Krec, ovde se svakog vikenda organizuju grupne vožnje na različitim relacijama iz Apatina, na dva brodića, kako bi turisti razgledali panoramu Apatina

Prošle godine apatinska marina je zabeležila povećanje broja noćenja i to za 55 odsto. Od ukupnog broja noćenja, 1.252, 736 su stranci. Osim toga, ovde je pristalo 109 stranih jahti koje su koristile usluge marine. Najviše ih je iz Nemačke, Mađarske, Holandije, Austrije, Slovačke, Češke, Slovenije, Hrvatske – kaže naša sagovornica.