utorak, 7 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

APATINU VELIKO PRIZNANJE

Apatin počinje realizaciju projekta koji će biti plaćen novcem dobijenim iz nagradnog fonda Vlade Švajcarske

Program vlade Švajcarske „Reforma poreza na imovinu“ i opština Apatin usaglasili su sve detalje oko trošenja novca dobijenog u takmičenju za najbolju opštinu u oblasti naplate poreza na imovinu. U dogovoru sa građanima, odlučeno je da iznos od 150.000 franaka bude potrošen na izgradnju dečijeg igrališta sa pratećim sadržajima, koje će se nalaziti u Bloku 112.

„Ostalo je još da se usaglase neki tehnički detalji, ali najvažnije je da je dogovor postignut i da građani Apatina znaju da će dobiti funkcionalno i veoma lepo dečije igralište. Po planu, sve bi trebalo da bude završeno najkasnije u prvoj polovini iduće godine“, rekao je Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Opština Apatin osvojila je treću nagradu u konkurenciji 44 opštine iz cele Srbije, koje su se takmičile u prikupljanju poreza na imovinu i ažuriranju baze podataka o nekretninama. Apatin je popisao oko 11.000 nekretnina koje su do tada bile van poreske evidencije.

„Porez na imovinu najznačajniji je sopstveni prihod opštine, i u proseku čini preko 50 odsto udela u svim prihodima koje opština naplaćuje. Novac od poreza na imovinu ostaje u budžetu opštine, i njegova osnovna namena je finansiranje lokalnih potreba stanovništva, kao što su komunalno uređenje, škole, vrtići, lokalni putevi“, kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Program Švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ sprovodi se zajednički sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština. Osim Apatina, novac su dobili i Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Ljubovija i Bor, u ukupnom iznosu od milion švajcarskih franaka.