četvrtak, 28 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

BETOVENU U ČAST

Koncert solo pesama „Betovenu u čast“

U petak, 5. marta sa početkom u 19 časova “ u Velikoj sali Kulturnog centra u Apatinu održaće se koncert klasične muzike „Betovenu u čast. Gostuju vrhunske umetnice, Agota Vitkai Kučera i Jelena Simonović-Kovačević, uz napomenu da je ulaz besplatan.

Naime, 2020. godina je planirana kao „Betovenova godina“ širom sveta, kako bi se odalo poštovanje i slavila muzička genijalnost ovog izuzetnog umetnika. Čuvena Berlinska filharmonija je veličanstveno obeležila ovaj jubilej u Berlinu 9. simfonijom ispred Brandenburške kapije. Planirano je na stotine manifestacija širom Evrope i sveta, kao i u našoj zemlji, ali zbog pandemije u globalnim okvirima, prouzrokovanom virusom Korona, većina zakazanih koncerata je otkazana.

Umetnice iz Novog Sada, Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja Jelena Simonović-Kovačević, napravile su projekat povodom obeležavanja jubileja „Betovenu u čast“ – dvesta pedeset godina od rođenja Ludviga van Betovena (Bon, 16. decembar 1770 – Beč, 26. mart 1827). One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama, kako bi predstavile stvaralaštvo ovog izuzetno značajnog kompozitora i u polju nemačkog lida.

Pripremljen je promišljen izbor solo pesama, potom ciklus „Dalekoj dragoj“, kao i izuzetno retko izvođene „Zdravice“. Kroz kratku uvodnu reč o kompozitoru i stilskim odrednicama njegovog stvaralaštva, uvele bi slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji.

Ludvig van Betoven

(Ludvig van Beethoven, 1770 – 1827)

~ Četiri pesme na isti tekst J. V. Getea Nostalgija / Sehnsucht za glas i klavir

(1808-1823) WoO 134

1.       Andante poco Adagio

2.       Poco Andante

3.       Poco Adagio

4.       Assai Adagio

~ Ciklus pesama Dalekoj dragoj /An die Ferne Geliebte op. 98 (1816),

A. Jajteles

~ Izbor pesama za glas i klavir

1.       Volim Vas / Ich liebe Dich, WoO 123, (1795), K. F. V. Heroros

2.       Uživanje u melanholiji / Wonne der Wehmut, op. 83 br. 1, (1815), J. V. Gete

3.       Sećanje / Andenken, WoO 136, (1808), F. Matison

4.       Sa obojenom trakom / Mit einem gemalten Band, op. 83 br. 3, (1771), J. V. Gete

5.       Radosna i tužna / Egmont, Freudvoll und leidvoll, op. 84 br. 4, (1810), J. V. Gete

6.       Poljubac / Der Kuss, op. 128 (1822), K. F. Vajs

 

~ Zdravice: Trinklied, WoO 109 (1792), nepoznat autor teksta

Punchlied, WoO 111 (1791), nepoznat autor teksta

Program izvode:

Agota Vitkai-Kučera, sopran

Jelena Simonović-Kovačević, klavir

 

Iz Kulturnog centra Apatin stiže apel za sve zainteresovane, a glasi:

Poštovana publiko, najljubaznije vas molimo da pre dolaska na program proverite da li imate povišenu temperaturu. Ako imate bilo kakve simptome, molimo vas da ostanete kod kuće. Na ulasku u pozorište, molimo vas da pređete preko dezinfekcione barijere, te da dezinfikujete ruke postavljenim dezinfekcionim sredstvom. U pozorišnoj sali je obavezna upotreba zaštitne maske i poštovanje preporučene fizičke distance.