subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DA LI STE ZNALI DA JE RADIVOJE KORAĆ – ŽUĆKO – ROĐENI SOMBORAC

Radivoj Korać ‘Žućko’ je bio jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša. Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima, dve na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963, i četiri prvenstva Jugoslavije.

Radivoje Korać Žućko rođen je 5. novembra 1938. godine u Somboru
• Majka Zagorka Zaga Korać je iz porodice Gradinski, stare građanske Somborske porodice, a otac Bogdan je iz svešteničke familijie, čiji su i otac i stričevi bili sveštenici, poreklom iz Like
• Brat Đorđe rođen 1940. u Somboru
• Nakon Drugog svetskog rata, porodica je ponovo na okupu. Zbog školovanosti, Koraćevi roditelji dobijaju premeštaj u Beograd.
• Ubrzo po dolasku u Beograd, Koraćev otac Bogdan osuđen je na 2 godine i poslat na Goli otok.
• Radivoje Korać je išao u osnovnu školu „Vuk Karadžić“, a zatim u Drugu beogradsku gimnaziju
• Korać je bio izuzetan student, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta, sa naročitim darom za fiziku i matematiku. Prezauzetost zbog košarkaških obaveza i prerana smrt sprečili su ga da diplomira.
• Bio je strastveni zaljubljenik u slikarstvo, književnost, muziku i veliki poštovalac Konjevića, Lubarde, Crnjanskog, Andrića…

• Radivoj Korać je prvu košarkašku utakmicu odigrao u srednjoj školi za svoje odeljenje. Mesto u timu je dobio jer je bio najvisočiji u razredu.
• Prvi trener Dragan Glišić Gliša svedoči da je pri prvom susretu Korać bio stidljiv, tih, povučen i da mu nije delovao spretno. Sve do trenutka dok nije uzeo loptu u ruke. Kad je počeo da šutira sa različitih pozicija bilo je jasno da je reč o budućem košarkašu. Gliša ga je samo naučio pravila i kako se vodi lopta, dok je šuterske sposobnosti imao urođene…
• Korać je debitovao u prvoj ligi 1958. godine sa 19 godina. Postao je najbolji strelac lige. I još sedam puta uzastopno ponavlja istu stvar. Niko ni pre ni nakon njega u istoriji košarke na ovim prostorima to nije uspeo.

Radivoj Korać „Žućko” je nekadašnji jugoslovenski i srpski košarkaš. Poznat je po igrama u svom klubu OKK Beograd i u reprezentaciji.

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša. Poznat po nadimku Žućko, postao je jedan od najboljih jugoslovenskih igrača tokom 1960-ih. Proglašen je sportistom godine u Jugoslaviji 1960.

Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963, i četiri prvenstva Jugoslavije.

Radivoj Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine.

FIBA je 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije. Pehar koji se dodeljivao pobedniku ovog takmičenja nazvan je „Žućkova levica”. Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002. a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

Radivoj Korać je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Na sahrani je prisustvovala i delegacija iz Petrarke iz Padove, kluba u kojem je Korać završio karijeru.

Na inicijativu UG Ravangdadske Ajkule iz  Sombora u prolece 2009 godine postavljena je ploca na kucu u Somboru u kojoj je rodjen legendarni Radivoj Korac.

Deo teksta preuzet sa portala DNEVNO.RS