petak, 3 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DA LI STE ZNALI GDE SE PRAVI NAJBOLJA PICA NA SVETU?

ZLATO IDE U SRBIJU!

“Najbolja pica se pravi u Italiji” – e pa, NIJE baš tako! Najbolja pica na svetu zapravo se pravi u Srbiji!Sada i zvanično, pošto je osvojila 1. mesto. Da li je u pitanju pica sa ajvarom? Ili kajmakom? Možda pica sa ćevapima ili čvarcima? Ili nešto potpuno novo i drugačije?
Najbolji pica majstor na svetu nije italijanski pica guru već jedna srpkinja iz Pirota.

Kako piše Serbia.com na takmičenju pravljenja pice titula je došla u Srbiju.

Na internacionalnom šampionatu u pravljenju pice (Campionatul Roman de Pizza), održanom u Bukureštu, u Rumuniji, na kom je učestvovalo preko 300 takmičara iz 20 zemalja, Sonja Stojanović odnela je pobedu.

Zapravo, osvojila je čak dve medalje – zlato u “Black box” kategoriji i srebro za klasičnu italijanski picu.

A vi mora da se pitate kako izgleda ta srpska pica koja je po oceni nepca, stomaka i srca članova žirija zaslužila 1.mesto?

Najbolje da vam je opiše sama pobednica ovog internacionalnog takmičenja:

“Za picu u kategoriji “Black box” dobila sam tri vrste sira, slaninu, dva parčeta šunke, beli kukuruz šećerac i bosiljak. Napravila sam picu iskoristivši sve ove sastojke, pekla sve zajedno, i kasnije dodala beli luk.”

Takozvana “Crna kutija” (Black box) je kategorija u kojoj žiri stavlja namirnice po svom izboru, koje takmičari moraju da iskoriste za pravljenje pice, za koju su testo već sami umesili.

Srebro, odnosno drugo mesto, Sonja je osvojila za “Frutti di Mare” klasičnu italijansku picu, za vreme čijeg probavanja je, inače vrlo stroga, predsednica žirija čak sklopila oči kako bi uživala.

IPAK, ono što je zaista oborilo žiri, a i druge takmičare, sa nogu bila je potpuno nova pica sa kojom ih je Sonja “upoznala”!

Kada je stručni žiri pitao Sonju za alternativnu picu, ona im je prezentovala dve autohtone pice – picu sa Pirotskom jagnjetinom i picu sa čvarcima. Oduševljeni, oni su je takođe upitali da im otkrije tajnu pice sa jagnjetinom. Sonja im je rekla da je pirotski kačkavalj pravljen od mleka koje daju krave koje pasu zdravu travu na pašnjacima Stare planine. Izvanredni ukus i miris staroplaninske jagnjetine se, dakle, može pripisati zdravlju samih životinja i okruženju u kojem se one odgajaju.

Sonja je takođe dodala da ona u nekom od narednih takmičenja namerava da priprema upravo ovu, picu sa staroplaninskom jagnjetinom, kao i picu sa Pirotskom peglanom kobasicom.

Ova kreativna pica majstorica iz Pirota pronašla je pobedničku formulu time što je italijanskom specijalitetu dodala delikatese iz srpske kuhinje. Takođe je rekla da je ovo samo još jedan dokaz da je tradicionalna srpska hrana najbolja promocija Srbije, i naravno Pirota.

Ukoliko i vi želite da probate najbolju picu na svetu, svratite do Sonjinog restorana “Mamma Rossa”u Pirotu. Ovde ćete naći čitav niz unikatnih “brendova” koji su tokom 24 godina Sonja Stojanović i njen muž osmislili. Moći ćete da birate između pice sa jagnjetinom i plavim paradajzom, pice sa jagnjetinom i pečurkama, pice sa čvarcima, kao i pice sa suvim vratom, pečurkama i pirotskom peglanom kobasicom.

Nema šanse da im i vi nećete dati 1.mesto!