nedelja, 24 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

FLAŠA KAO SPOMENIK

Da je u jesen 1974. godine Vlado R. iz Gakova, krčeći svoju njivu, pronašao u korenu jednog stabla flašu ni ne sumnjajući da je zemljište masovna grobnica u kojoj je sahranjeno 5.827 ljudi.

Na flaši se nalazi reljefni natpis: “Limonada sa mineralnom vodom”, ispod kog piše “Haver Foidl Regensburg”. U flaši je poruka na komadu papira i jedna mala sveta sličica. Na papiru je tekst: „Josef Reitmann, rođen 1931. godine 3. maja u Apatinu, umro u Gakovu 28. oktobra 1945. godine. Njegovi roditelji su Peter Reitmann, rođen 1904. u Apatinu i majka Katarina, rođena Schradi 1904. u Prigrevici“ koji su kasnije stradali u logoru.

Flaša je eksponat, ali i svedočanstvo vremena o kome se u našoj javnosti sve do pre desetak godina ništa nije znalo. Mesto koncentracionog logora decenijama je prekrivao zaborav. Kroz ovaj logor prošlo je oko 17.000 ljudi, među kojima mnogo dece. Nakon rata je oko 360.000 Nemaca, koji su dva veka živeli sa Srbima, Hrvatima i ostalim narodima, zbog zločina Hitlerovog režima, proglašeno krivim.

-Flaša kao posmrtna poruka za jednog dečaka je opipljivi dokument individualne sudbine. Ona je dokaz ne samo podunavsko-nemačke već i evropske istorije. Stavljena u istorijski kontekst ne govori samo o ličnoj tragediji, nego i o smrti više desetina hiljada Podunavskih Nemaca – kaže dr Kristijan Glas, direktor Muzeja u Ulmu.