subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

I BUBA-MARI LEPO NA SALAŠU

SPORT I DRUŽENJE

Druženje u prvom planu

Oduvek su letnji turniri u malom fudbalu plenili pažnju meštana naseljenih mesta, a i samih građana, jer u vreme godišnjih odmora, velikog školskog raspusta, buba-mara je okupljala decu i omladinu u popodnevnim i večernjim satima na školskim igralištima i malim terenima gde su se igrali tradicionalni turniri.

Nagrade koje ostaju večno

Oni malo stariji pamte stara dobra vremena i doba kada se najvažnija sporedna stvar na svetu igrala iz ličnog zadovoljstva i ljubavi prema fudbalu. Nije bilo mesta gde se nisu igrali turniri, koji su u večernjim satima privlačili pažnju velikog broja gledalaca, jer su najčešće ekipe učesnice dolazile iz više komšijskih sela, a i samih gradova. Odlazilo se i u Baranju, a i odande su dolazili mladići koji su svoje fudbalsko umeće želeli prikazati u drugoj sredini.
U poslednjih dvadeset i više godina po pitanju letnjih turnira, slika se u znatnoj meri promenila na gore. Sve je manje turnira, druženja ove vrste i okupljanja dece i  omladine. U mnogim mestima buba-mara se nije zakotrljala na ovakvim priredbama već više od dvadeset godina. Slično je i u gradovima. Kada se i organizuje neki turnir onda je to sa malim brojem ekipa učesnica. Interesovanje je gotovo nikakvo, a razloga ima više, od loše organizacije do skupih i nerealnih kotizacija takmičenja. Svi bismo se mogli zamisliti i upitati zašto je to tako(?)
Jedna nova praksa, koja je zaživela  poslednjih  godina na nekoliko salaša somborske opštine, gde omladina u saradnji sa ostalim žiteljima pojedinih salaša organizuje jednodnevni turnir ekipa u malom fudbalu, lep su primer svima ostalima da učine nešto slično.
Naime, pet ekipa sa šest salaških naselja LENIJA, GRADINA, NENADIĆ, BEZDANSKI PUT i LUGOVO-ŽARKOVAC (kombinovano), svake godine organizuju pet turnira, svako na  svojim salašima, gde se okupi oko šezdesetak omladinaca i dece, koji uz sport, druženje i nova poznanstva provedu jedan lep dan (najčešće nedelja), na zadovoljstvo malobrojne publike, starijih žitelja salaša, koji u svakom pogledu uživaju u ovakvim manifestacijama. Ovakvim sportskim priredbama, najčešće se obeležavaju datumi kada žitelji dotičnih salaša slave dan svoga mesta. Pa se tako obeleži SPASOVDAN u Leniji, SVETI ANTUN u Gradini, GOSPOJINA na Bezdanskom puti itd. Druženje i takmičenje protiče u fer i sportskom nadmetanju, igra se za skromne nagrade u vidu pehara, medalja, diploma i zahvalnica, koji se na kraju podele najboljima, a imućniji meštani skromnim prilozima pomažu u orgasnizaciji, a gotovo svaka priredba se završi zajedničkim ručkom uz harmonikaše.

Vinko Janković