ponedeljak, 18 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

IN MEMORIAM ILIJA (IKUN – MAJKA) SMILJANIĆ (1940.-2020.)

ZBOGOM FUDBALSKI VELEMAJSTORE

Juče je u Somboru sa životne scene u 80. godini otišao jedan od najvećih fudbalskih znalaca sa ovih prostora Ilija Smiljanić, ili kako su ga Apatinci zvali Ikun, a Somborci Majka. Za njega se sa pravom može reći da je bio vanserijski talenat i da je svojim fudbalskim umećem dovlačio gledaoce na stadione.

Prve fudbalske korake naučio je u apatinskoj Mladosti gde je prošao sve selekcije i kao veoma mlad zaigrao za prvi tim. Životni put ga je, radi školovanja, odveo u Zagreb gde je u relativno kratkom vremenu dospeo do prvog tima zagrebačkog Dinama, ali se na insistiranje roditelja vratio u Apatin i matičnu Mladost. Mnogi fudbalski stručnjaci su Smiljanića svrstavali u red najdarovitijih fudbalera njegovog vremena i u njemu videli velikana, ali se na tom putu isprečio boemski život koji mu je bio draži od napornih treninga.

Ipak nije mogao a da se ne isproba u profesionalnom fudbalu, pa je igrao za kulski Hajduk i Vrbas u periodu kada su ovi klubovi bili drugoligaši stare Jugoslavije. Kasnije se preseljava u Sombor gde igra za svoj dragi PK Sombor, a sve do poznih igračkih godina biva veoma aktivan na terenima malog fudbala. Uz njegovo ime se beleže veliki međunarodni uspesi medicinskih radnika sa kojima je osvajao svetske titule i bivao biran za najboljeg pojedinca.

Večnim odlazaskom fudbalskog velemajstora osiromašen je sport na ovim prostorima, a od najmilijih će se oprostiti u četvrtak (23.04) na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru u 11 časova.