subota, 4 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

INTERESANTAN PODATAK – BUNDEVA ZA TRISTO DUŠA

 

Za posetioce sajta APA-PRESSA evo jedne, za ove prilike, neobične informacije obogaćene slikama sa jednog poljoprivrednog gazdinstva sa Nenadić salaša u neposrednoj blizini Sombora.

Jeste da je vest stara preko 25 godina, ali je toliko neobična da je interesantna i dan- danas.
Reč je o ogromnim bundevama, i jednoj koja teži preko 70 kilograma, a koju je proizveo, sada već pokojni Šima Raič, vredni baštovan iz pomenutih salaša. Ova zdrava namirnica, od koje se mogu praviti razne poslastice, pa bi recimo jedna bundevara od nje bila dovoljna za tristotinjak duša.
Skromni čika Šima nije imao uslova da sa svojim proizvodom ode na čuvenu manifestaciju „Dani Ludaje u Kikindi“, a gotovo sigurno bi osvojio neku od nagrada za tako neobičnu rekorderku iz porodice puzavica.
Ovo nije jedini neobičan proizvod na salašu čika Šime, jer i sami možete videti na ovim fotografijama da je dud iza njegovih leđa ogroman i potpuno neobičan u današnje vreme.
Ovo, viševekovno drvo, koje su zasadili njegovi preci, pre dva i po veka, nije jedino u njegovom ekonomskom dvorištu, jer sličnih je preko desetak okolo salaša. Dobro je poznato da dud „pije“ puno vode, i stoga je salaš bezbedan od vlage, a hladovinu koju daje u vreme letnjih žega ne može da zameni nijedan ventilator modernog doba. Pored svega, čika Šima nam je ispričao i nekoliko priča vezanih za ovo „čudovište“. Ovaj biljni starina je doživeo nesreću da je grom u njega udario, i raspolovio ga, ali je i dalje živ. Čak ga povremeno moraju potkresivati jer grane idu na krov salaša. Jednom prilikom se u duplji ovoga stabla izlegla kvočka, za koju domaćin nije ni znao dok podmladak nije izvela iz njega.
Da zna, dud bi možda pričao mnogo toga, ne samo o sebi nego i istoriji uopšte, jer nije mala stvar imati 250, i više godina, i čvrsto stojati na zemlji.

V.Janković