subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ISTORIJAT PRIGREVAČKOG KARATEA broj 1

Nakon što je u Sportskom vremeplovu objavljen tekst o početcima karatea u Prigrevici, na adresu redakcije stiglo je niz pohvala i predloga o daljem nastavku ovog serijala. Iz tog razloga doneli smo odluku da u nekoliko nastavaka objavimo sve što znamo o Karate klubu „Funakoši“ i način na koji su krenuli. Ujedno je ovo prilika da se prisetimo onog vremena kada je sport bio prioritet mladima i da spomenemo ljude koji su uradili puno za razvoj sporta na ovim prostorima. Veliku i nesebičnu pomoć u ostvarenju ovog serijala imali smo od najuspešnijeg prigrevačkog karateiste Dušana Kljaića, kao i od dugogodišnjeg predsednika i takmičara Dušana mlađeg Kreće i Gorana Trivanovića. 

PRVI KORACI KARATEA

Pretpostavljamo, da će se svaki čitalac koji imalo poznaje istoriju, složiti u jednoj od definicija istorije kao nauke, a to je, da je istorija, istinita i objektivno zabeležena priča o vremenima, mestima, događajima i ljudima koji su bili akteri svega toga. Tako je i sa istorijom Karate kluba »FUNAKOŠI« iz Prigrevice. Ta istorija je ustvari prigrevačka istinita priča, o jednom lepom davnom karate vremenu, o nekim lepim karate zbivanjima i o nekim, nećemo reći lepim, ali zato sigurno dobrim, prigrevačkim karate momcima. Dobrima u duši, dakle dobrima u želji, nameri i stremljenjima. Isto kao i u svakom drugom mestu, tako dobrih momaka je bilo, još ih ima, a ako Bog da, i biće ih još u Prigrevici.

Dušan Kljaić najtrofejniji prigrevački karatista

Za neke će ova istorija biti malo preopširna, a za neke možda prekratka, međutim, pošto je ovo istorija i baš zato, ona kao takva, ne može biti ni prekratka ni preopširna već samo onakva i onolika, kako i koliko to zahteva objektivna istina.

Kad govorimo o ljudima koji su značajno doprineli stvaranju prigrevačkog karate kluba, tu se sada odmah na početku moraju spomenuti dvojica ljudi, a to su, Dušan (Duško) Kljaić i Dušan (Dujo) Kreća. Svaki je od njih dvojice prigrevačkom karateu i karate klubu, doprineo na svoj način.

Puno mladih na treninzima

Dujo Kreća je, kao čovek izuzetnih organizacijskih sposobnosti, poznavalac administracije i svojevremeno vrlo uticajan čovek, sa jakim vezama u sportskim, društvenim i političkim krugovima apatinske i somborske opštine, bio ključni čovek za administrativno formiranje Karate kluba Funakoši. Dujo je bio i prvi predsednik ovog kluba. Bez njegovog rada, ovaj klub bi (krajem 1993.), mnogo teže bio formiran. On je ranije već bio i prvi predsednik Karate kluba Partizan iz Apatina, koji je formiran negde krajem 1975. Dujin rad, napor, polet i ljubav za sportom, posebno borilačkim veštinama, nikad se ne smeju zaboraviti. U svemu ovome, Dujo Kreća je uvek pokazivao znanje, istinu i pravednost, i nikad nije gledao ko je ko.

Članovi KK „Funakoši“ Prigrevica

S obzirom, na sve ovo što je o njemu do sada rečeno, i za sve ovo što je Dujo za prigrevački karate radio i učinio, njegovo ime mora biti upisano među majstore prigrevačkog karatea. I zato, nakon konsultacija i saglasnosti majstora: –Vladimira Ćurčića, Gorana Trivanovića, Dude Kreće, Žike Bećanovića, Takemase Okujame, i Duška Kljaića, Duji Kreći je zvanično za zasluge u našem karateu, dodeljeno počasno zvanje majstora karatea, crni pojas 1.stepena.

Polaznici demonstriraju znanje pred legendom karatea Jovanom Ožegovićem

Duško Kljaić je opet sa svoje strane, u prvoj polovini sedamdesetih, svojim radom doprineo prigrevačkom karateu kao začetnik i promoter karatea u selu, tako što je svojevremeno kao prvi, i tada jedini čovek iz sela, počeo redovno da trenira u KK Agrosavez iz Sombora, a kasnije i u KK Partizan iz Apatina. To svoje novo iskustvo, spoznavanje karatea i ljubav prema toj veštini, on je sa oduševljenjem prenosio i na neke druge prigrevačke momke, koje je oko sebe okupljao i povremeno ih trenirao. S obzirom na to, još davno pre formiranja zvanične karate sekcije a kasnije i Karate kluba Funakoši, tada se već u selu bila formirala jedna grupa momčića koji su bili jezgro zaljubljenika i praktičara karatea. Duško Kljaić je prvi Prigrevčan koji je dobio crni pojas 1.stepena, tj.majstorsko zvanje ove veštine, sa potpisom tada poznatog i legendarnog karate majstora, Tokuhize Takašija iz Ljubljane. Polaganje za zvanje je obavljeno 1981. u Tacenu, kraj Ljubljane, u Republičkom policijskom školskom centru. Duško se od svih Prigrevčana, u svom istraživanju i sakupljanju znanja iz karatea najviše ispružao. Danas je nosioc crnog pojasa 8. stepena, trenutno živi u Kanadi u Torontu i redovno je trenirao pod instruktažom jednog od poznatih svetskih majstora koji se zove Takemasa Okujama (10.dan). Osim što je i sebe podvrgavao treninzima, Duško je u klubu, kod ovog Japanca vodio tre-ninge i crnim pojasevima. Iako u poodmakloj dobi takmičio se na manjim i većim međunarodnim turnirima IKA organizacije, u svojim kategorijama, kako u borbama tako i u katama. U Kanadi privremeno boravi od 2002. i za to vreme je na tim turnirima osvojio 13 trofeja od kojih su četiri prva mesta. Svojim treninzima Duško je do sada prošao osam karate klubova i to su: -Agrosavez iz Sombora, Partizan iz Apatina, Pula iz Pule, Dušan Staničkov iz Sombora, Mursa iz Osijeka, Budućnost iz Podgorice, Japan Martial Arts Centre iz Toronta, i vlastiti klub u Torontu koji je sad trenutno zamrznut, do daljnjeg, pod nazivom Šizuka Kaminari Dođo.

Ovo je do sada, samo u kratkim crtama bio opis rada i doprinosa prigrevačkom karateu, od strane Duška Kljaića i Duje Kreće. O njihovom radu će u ovom istorijatu vremenom biti još dosta bitnih detalja.

Kreća ml, Dujo Kreća st, Kljaić i Ćurčić

Ovde se takođe treba spomenuti i Vladimir Čurčič, koji je svojevremeno bio vrlo aktivan u karateu. On je tada svojim talentom, dok u selu nije bilo ni sekcija a ni kluba mnogo doprineo. Dakle svojim prisustvom i zaljubljenošću u karate, poletom i zaista nesebičnim troše-njem na treninzima, svojevremeno je Dušku Kljaiću bio od velike pomoći u razvijanju prigrevačkog karatea, i održavanju onog početnog jezgra karatista. Vladimir je drugi po redu od Prigrevčana koji je dobio crni pojas 1.dan. To je zvanje položio u Apatinu, 1994. na karate seminaru, pred selektorom državne reprezentacije Rajkom Vujoševićem. Nakon 1995. Vladimir se na žalost, zbog porodičnih i raznih drugih obaveza, kao karatista povlači u pasivnost.

Tu je i nekadašnji predsednik Prigrevačkog karate kluba Dušan (Duda) Kreća, sin od gore spomenutog Duje Kreće. On je karate počeo trenirati još 1976. Otac ga je kao tadašnji predsednik apatinskog Partizana, dovodio u Partizan na treninge, kod proslavljenog Jovana Ožegovića. Ali pošto je tada bio još vrlo mali , svega sedam godina, Duda u početku nije mogao maksimalno i redovno da trenira. Ipak, Duda se kasnije kao karatista, vremenom razvija i postaje sve aktivniji u karateu. On je treći od Prigrevčana koji je dobio zvanje karate majstora, crni pojas 1.dan. položivši to zvanje u Podgorici takođe pred selektorom Rajkom Vujoševićem. Dugo godina, Duda je kao sportski funkcioner, bio vrlo zaslužan za održavanje, i razvijanje prigrevačkog kluba.

Glavna pomoć u tom radu mu je i jedan od klubskih instruktora, Goran Trivanović, o kome će kasnije još biti reči, on ima majstorsko zvanje, crni pojas 2.dan. I on je svojevremeno, za vreme predsedničkog mandata Duška Kljaića, klubu mnogo pomogao, zajedno sa Zoranom Demićem takođe nosiocem crnog pojasa 2.dan. Godina 1999. je za klub bila vrlo teška. Tada su se ova dvojica momaka, Goran i Zoran, svojim zalaganjem zaista žrtvovali, a to može samo neko ko ima ljubav za nešto. Jer, tih par kritičnih godina, kada je Duško Kljaić kao tadašnji pretsednik, zbog svojih prevelikih obaveza i stalnih poslovnih putovanja bio otsutan, na njih dvojicu je pao sav tehnički teret po pitanju rada kluba, vođenja treninga i okupljanja dece. Demić, koji sada živi u Novom Sadu, u to vreme posebno se istakao i kao majstor i trener, i kao neko ko stvarno voli karate. Ova dvojica momaka su, baš kao zreli ljudi, i tada pored svoje mladosti, svojevremeno odradili posao, dostojan pažnje i pohvale.

(nastaviće se)