petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

IZLOŽBA APATINSKOG NASLEĐA GOSTUJE ŠIROM SRBIJE

U petak 1. novembra sa početkom u 18 časova u Muzeju Vojvodine svečano će biti otvorena izložba „Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji”. Izložba je u najvećoj meri selektirana iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu.

– Posetioci će moći da saznaju zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom, gde se nalazi jedina Crna Bogorodica u Srbiji, zašto su žene iz Čelareva u 19. veku pisale austrijskom caru i zašto je poznati beogradski profesor Kosta Vujić celoga života skupljao apatinsku ciglu. Trudili smo se da ovom izložbom na jedan zanimljiv način predstavimo nasleđe nemačke zajednice ne samo u Apatinu, već i šire – kaže Boris Mašić iz udruženja „Adam Berenc“.

Izložba će biti postavljena od 1. do 10. novembra u Novom Sadu, a do kraja godine će obići i Beograd i Suboticu. Projekat se realizuje uz podršku  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i lokalne samouprave Opštine Apatin.

– Ova izložba je odlična prilika da upoznamo javnost u celoj zemlji sa kulturnim blagom naše opštine, ali i da predstavimo naše ambiciozne planove na budućem uređenju i stavljanju tog nasleđa u funkciju kulturnog i turističkog razvoja, kroz projekte kao što su osnivanje Gradskog muzeja ili restauracija apatinske sinagoge – rekla je Dubravka Korać, zamenik predsednika Opštine Apatin.