petak, 3 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

KO NAM UČI DECU FUDBALU I IMA LI SMISLA SVE OVO ŠTO SE RADI?

Godinama unazad u Srbiji niču razne škole fudbala. Uz dobar marketing, konstantno pojavljivanje u medijima, lažne diplome, medalje, plakete, one su pravi mamac za mališane koji u želji da postanu slavni, ne sluteći šta ih tamo čeka, odlaze na treninge i postaju članovi tih privatnih škola. Nije retkost da već nakon nekoliko treninga saznaju da su vrhunski potencijali i da će sigurno, ako nastave da rade, postati sjajni fudbaleri koji će moći da žive poput velikih fudbalskih asova. Ako se sa tim slatkim i bajnim rečima poklope bolesne ambicije roditelja, koji uglavnom nisu kroz život uspeli da se dokažu na bilo kom sportskom polju, onda dete postaje žrtva manipulatora i sopstvenih roditelja koji misle da će time rešiti egzistenciju deteta, ali i svoju.

Evidentan problem u razvoju mališana, ubijanje njihove volje za daljim bavljenjem sportom kao i stradanje kućnog budžeta, kao ključnu temu današnjice pokrenuo je Sportski žutnal koji je obavio razgovor sa jednim od najpriznatijim i najboljim stručnjakom za dečiji fudbal. Ovim pitem prenosimo deo razgovora objavljenog u tim novinama 1. marta 2018. godine.

ĐOKO KOKOVIĆ – UBIĆE NAS LOŠE ŠKOLE

Izvor informacija Sportski žurnal

Izazovi modernog, surovo-potrošačkog društva, zadirući i u temelje fudbala, nametnuli su serijske teme u razgovorima kojim putem može da krene i naš najpopularniji sport

Starog pravila da u svakoj priči valja krenuti od početka, u ovom slučaju školovanje najmlađih, drži se i Đoko Koković, možda i najpozvaniji sagovornik u diskusiji o suštinskim dilemama.

Svojevremeno vlasnik prve privatne škole u bivšoj Jugoslaviji, kraljevačke Bubamare, jedini srpski trener angažovan na četiri kontinenta, danas jedan od ključnih ljudi u megalomanskom produktu uvođenja fudbala u kineske škole, kao istaknuti đak Miljana Miljanića, spreman je da otvori i teme koje retko ko i prepoznaje.

Nismo na dobrom putu. Jurnjava za bodovima i pobedama, pogotovo u dečijem uzrastu, obiće nam se o glavu. Aksiom da se rad i rezultati sa decom ne poklapaju odavno je ovde poništen. A istina je samo jedna – radi danas, rezultate očekuj za sedam godina.

Odakle toliko kritike prema školama?

-Neodrživo visoke članarine diktiraju treninge. Sirotinja i danas igra fudbal, nikako deca bogatih, zato učenje najpopularnijeg sporta ne sme da se naplaćuje. Školovanje dece nije prosta matematika. Decu bi trebalo da uče najbolji treneri, ali ni to pravilo ne važi. Za mene nema dileme – talenat može da se oblikuje samo u fudbalskom klubu, nikako u školi.

(ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju pomenutih novina)

OTVARAMO TEMU MLADIH U SPORTU!

Apa-press.info će se priključiti ovoj akciji i pokušati da dobije odgovore od fudbalskih stučnjaka na ova i slična pitanja, pa ćemo to objaviti u narednim danima. Ujedno ovim putem otvaramo ovu temu za sve one koji imaju svoje mišljenje, stav ili neki predlog da ga slobodno iznesu i da zajednički pomognemo mališanima širom Srbije da shvate šta trebaju raditi.