petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

LUKA, SIN NEKADAŠNJEG ASA DRAGANA TARLAĆA, KRENUO OČEVIM STOPAMA

Jedan od najvećih talenata srpske košarke Luka Tarlać (2002) visok 202 cm, ovih dana je u centru medijske pažnje ljubitelja košarke. Sin nekadašnjeg asa Dragana Tarlaća, koji je prve košerkaške korake naučio u Apatinu, gde je došao iz Riđice u kojoj je započeo rukometnu karijeru, predvodiće juniore beogradskog Partizana na juniorskom finalu ABA lige.

Krenuo očevim stopama, Luka Tarlać

U biografiji Dragana Tarlaća napominje se: Porodica Tarlać je iz Riđice dok je Dragan odrastao u Somboru, gde je završio osnovnu školu. Na inicijativu profesora počeo je da trenira rukomet. Kako je bio visok, kada mu je bilo 13 godina, trener KK Apatin iz obližnjeg mesta ga je primetio i ubedio ga da počne da trenira košarku. Tadašnji terner Vojvodine Dušan Ivković ga je sledeće godine odveo u Novi Sad. U Vojvodini je ostao dve godine, nakon čega je prešao u Crvenu zvezdu. Dve godine u Crvenoj zvezdi su bile dovoljne da Olimpijakos primeti njegov talenat i ponudi mu da pređe u Pirej. Čikago bulsi su ga odabrali na NBA draftu 1995. kao 31. pika. Sa Olimpijakosom Tarlać je osvojio Evroligu 1997.

Tarlać i nekolicina igrača iz Srbije, kao što su Predrag Stojaković i Milan Gurović su imali dvojno srpsko-grčko državljanstvo i Košarkaški savez Grčke je pravio probleme kada je u pitanju bila reprezentacija Jugoslavije. Tarlać, Stojaković i Gurović su dobili dozvolu od FIBE da igraju za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu 1999., na kom je Jugoslavija zauzela treće mesto.

Dragan Tarlać, ostavio neizbrisiv trag u srpskoj košarci

Nakon Evropskog prvenstva, Tarlać je napustio Olimpijakos i otišao u NBA. Njegova karijera u Čikago bulsima nije bila preterano uspešna, pa se nakon Evropskog prvenstva 2001. vratio u Evropu i potpisao za španski Real Madrid. Sledeće dve sezone je proveo u Madridu, pre nego što je okončao karijeru u moskovskom CSKA 2004.

Gostujući u redakciji Novosti Luka je u najkraćim crtama ispričao svoj početak, koji u velikoj meri podseća na očev:  Prvo sam trenirao fudbal tri godine .Iako je tata bio košarkaš, nije mi se mešao u izbor, već sam imao potpunu slobodu. Kad sam video da sam previsok za fudbal, promenio sam sport i postao član KK Sava. Bilo je to dobro mesto za razvoj mladih igrača, tamo sam proveo tri sezone, a onda sam na poziv Aleksandra Bućana, tadašnjeg trenera juniora, prešao u Partizan, za koji navijam od malih nogu.

Hoće li sin biti uspešan poput oca, ili ga nadvisiti vreme će pokazati, ali je u svaklom slučaju lepo videti da je mladi Luka krenuo očevim stopama.