subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

MILE KORAĆ SPORTSKI RADNIK, ZASLUŽAN GRAĐANIN, BOEM…

Piše Jovan Banjac

VEDRINOM, OSMEHOM I ŠARMOM OTVARAO SVA VRATA

Priča o čoveku koji je, nažalost živeo kratko, svega 50 godina mogla bi da se svrsta u razne rubrike. Sportski radnik, zaslužan građanin ili apatinski boem, sasvim je svejedno, ono što je izvesno leži u činjenici da je Mile Korać bio čovek koji je za života ostvario puno i kao takav ostaće nam u pozitivnom pamćenju. Pred čitaocima je deo priče o njemu, a neka sami odluče gde će ga svrstati. Ne sećam se tačno kada sam se upoznao sa njim. Znam da mi je od tada, pa do njegovog preranog i večnog odlaska, bila čast što sam ga poznavao i što sam imao priliku da budem u njegovom društvu.

Mile je bio porodičan čovek, zaposlen kao veoma uspešan trgovački putnik, sportski radnik, ali i neko ko je svojim rečima plenio, osvajao svaku tvrđavu, šarmer i bolem kakav se retko rađa. Deo života posvetio je boksu gde je kao sportski radnik ostavio dubok trag i nešto o čemu će se još dugo pričati i prepričavati. Ne pamti se da je neki apatinski takmičar na svom ringu izgubio borbu zbog viška kilograma, što je bio goreći problem za klub.

Vaga nam je bila najvećo problem. Imali smo sjajne boksere, ali su kao i svi ostali bili skloni gojenju. Odlazili su u čaraparu u njihovu sušaonicu da se preznojavanjem istopi višak težine, gladovali, mučili se na razne načine, što je uticalo na njihovu snagu. Sećam se da mi je Mile jedan dan rekao kako više nećemo imati tih problema. I zaista to je rešavao na sebi svojstven način. Bilo je slučajeva da takmičarima nije dozvoljavao da silaze sa vage, već su dolazili berberi da ih šišaju, kao i niz drugih pomalo komičnih situacija. Bio je nezaboravan, priseća se samo deo dogodovština tadašnji sekretar bokserskog kluba Apatin Stevan Popović.

Kao uspešan poslovni čovek Mile Korać je sticao veliki krug prijatelja širom tadašnje Jugoslavije. Kada bi se pojavio na nekim prvenstvima ili revijama, bukvalno su se utrkivali da ga pozdrave, rukuju se sa njim i zagrle ga. Kao takav imao je skoro svagde širom otvorena vrata, a to je koristio za razvoj apatinskog boksa.

Kada smo negde gostovali, domaćini su nas prvo pitali dolazi li Korać. Kao da su se više bojali njega od takmičara. Bio je snalažljiv, veoma intelegentan i pričljiv. Ako ćemo biti iskreni, onda je on verovatno najzaslužniji što smo imali period veoma uspešnog boksa. Nije patio za nekim priznanjima ili titulama, prepuštao je drugima da prisvajaju te epitete, tvrdi Popović.

Bogat rečnik sa priprodnim šarmom koji ga je krasio tokom čitavog života, stvrali su sliku o čoveku spremnog da se snađe u svakoj situaciji. Da je to tako uverio sam se kada smo poslednji put bili na jednom bokserskom takmičenju. Bila je to Subotica u kojoj se održavalo pojedinačno prvenstvo Vojvodina. Pre toga smo sedeli i pričali, a onda je Mile pogledao na sat i rakao nam: „Vreme je da krenemo, možemo stići na prve borbe“. Niko od nas nije znao o čemu je reč, a on nas podseti da je u toku pokrajinsko prvenstvo i da bi bilo dobro da se tamo nađemo. To je bilo planirano za dan kasnije, kada su na scenu trebali da izađu Apatinci, ali nismo ni pomišljao da reaguje negativno, već smo se ustali i pravac Subotica. Njegovo pojavljivanje među bokserima, njihovim rukovodiocima i prisutnim gostima, izazvalo je nezapamćeno oduševljenje. A tek pozdravljanje, trajalo je puna dva sata. Naravno, za prijatelje Mile Koraća odmah je bio rezervisam poseban astal, jelo i piće, kao i sobe za prenoćište. Bili smo centralne ličnosti velikog sportskog događaja, a samo zahvaljujući tome što su nas videli u društvu Mile Koraća.

Moglo bi se o ovom čoveku pisati danima. Njegov relativno kratak život bio priča za sebe. Uvek okružen prijateljima i poznanicima Mile se trudio da im pomaže, da ih vidi srećne i često je znao reći da je to smisao života. Znao je da su osmesi na licima njegovih prijatelja vredniji od svih novčanica, jer je za razliku od mnogih drugačije gledao na život. Kao neko ko je bio pun pozitivne energije, ljubavi i htenja Mile Korać je zauzeo svoje počasno mesto u istoriji apatinskog boksa, ne toliko kao takmičar, već kao čovek koji je podario celog sebe za uspehe drugih.