petak, 7 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

OBELEŽAVANJE 70 GODINA OD OSNIVANJA RTV

Održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Radio Novog Sada

 

Konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti povodom obeležavanja sedamdeset godina Radio Novog Sada Radio-televizije Vojvodine održana je juče u hotelu „Prezident“ u Novom Sadu.

Prisutnima su se obratili zamenik generalnog direktora Jožef Klem, direktorka programa Sonja Kokotović Zečevič, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radija Aleksandar Grujić, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radija Deže Ereg, glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radija Vojin Popović, glavna i odgovorna urednica internet Omladinskog radija Klara Kranjc, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Telelvizije Nenad Ćaćić, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Telelvizije Atila Marton, glavni i odgovorni urednik internet portala Ladislav Lazić, kao i odgovorni urednici radijskih redakcija – Tatjana Beuk Laćak iz Redakcije na rusinskom, Marijana Olar iz Redakcije na rumunskom, Martin Prebudjila iz Redakcije na slovačkom, Duško Jovanović iz Redakcije na romskom i Vasilj Dacešen iz Redakcije na ukrajinskom jeziku.

Oni su napravili interesantan osvrt na dugu tradiciju Radija Novi Sad, koji je vremenom prerastao u Javnu medijsku ustanovu Radio-televiziju Vojvodine, koja danas ima sedam medijskih platformi na kojima emituje program na čak 16 jezika.

„Mislim da je Radio-televizija Vojvodine baš zahvaljujući ovoj multijezičnosti postigla popularnost   i dobila priznanje u čitavom regionu. Zahvaljujući tome imamo već trinaest potpisanih protokola o saradnji, uglavnom sa matičnim zemljama manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini, ali i sa svim zemljama Podunavlja. Zato smatramo da ćemo krajem ove godine, kada počinje nova era u istoriji Radio Novog Sada i Radio-televizije Vojvodine, time što se selimo u našu novu zgradu i što se stvaraju nove tehničke mogućnosti da stvaramo što bolji program, uspeti u nastojanju da RTV zbog svoje multikulturalnosti,svoje višejezičnosti postane centralna radio-stanica za zemlje podunavskog regiona“. – kazao je Jožef Klem, zamenik generalnog direktora RTV-a.

„Danas ste u mogućnosti da pratite radio programe RTV-a na pet medija – na Prvom programu radija na srpskom jeziku, na Drugom programu radija na mađarskom jeziku, na trećem programu radija na jezicima nacionalnih zajednica, putem internet O radija, ali, takođe, i putem našeg Web portala, što direktno, što odloženo. Kako Radio-televizija Vojvodine ide putem javnog intersa, programski koncept naše kuće je da na svim televizijskim, radijskim i web platformama odgovori potrebama slušalaca, gledalaca i čitalaca svih naših medija, dvadeset četiri časa dnevno, a to je podvig za sebe, bez obzira da li je u pitanju jedan ili šesnaest jezika na koliko se proizvodi, odnosno, distribuira program RTV-a.“ – istakla je Sonja Kokotović Zečević, direktorka programa RTV-a.

U godini jubileja, RTV ima u planu niz aktivnosti – snimanje javnih radijskih emisija, izdavanje monografija i dr, a centralna svečanost je zakazana za kraj novembra, kada će iz nove zgrade biti pušten program.