petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ODRŽAN 15. PETROVDANSKI ZBOR

 

TRADICIJA KOJA VREDI

U organizaciji udruženja Srba poreklom iz BiH „Petar Kočić“ iz Apatina u četvrtak je po 15. put održan „Petrovdanski zbor“. Ova manifestacija svake godine pobuđuje veliko intersovanje građana cele opštine, ali i šire, jer se i ovoga puta u svojstvu gostuju našlo više desetina posetilaca iz raznih gradova Vojvodine.

Pobednici u kuglanju, Alupolast Apatin
Bez ovoga nema slavlja

Kao uvertira pred slavlje koje uglavnom bude obeleženo pesmom, pićem i  dobrom trpezom na kojoj „glavnu“ reč ima jagnjetina, održano je i nekoliko takmičenja. Kuglana „Elkop“ po već ustaljenoj praksi bila je domaćin Petrovdanskom kupu u kuglanju, gde je u konkurenciji 11 ekipa naslov prvaka poneo Aluplast, druga je ekipa PG Pinćir, a treći su bili domaćini Petar Kočić. Kod pripadnica nežnijeg i lepošeg pola prve su bile „Lavice“ koje su savladale Opštinsko udruženje penzionera Apatin. Suđenje, ali i sve ostalo oko vrhunskog takmičenja i kasnije kuvanja ribljeg paprikaša i nezaboravnog druženja i ove godine proteklo je u znaku sjajnog sudije Đoke Jovanića.

Revijalna fudbalska utakmica, po običaju bila je povrena iskusnom Mimi Drljači, a pobedili su svi učesnici, što je bio cilj organizatora. Najbolji kosac je Čeda Lazičić koji je pokazao da se još pamte i usavršavaju krajiški običaji. Inače, od pređašnjeg kuma Radoslava Bokana kumstvo do sledećeg Petrovdana preuzeo je Mile Guslov.

Da sve protekne kako dolikuje ljudima poreklom iz Kraijne, postarali su se domaćini ovog Zbora. Druženje između prijatelja i braće Srba iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije bilo je na zavidnom nivou. Zagrljaji prijateljstva onih čiji koreni vuku iz Like, sa Banije, Korduna, BiH i čitave Srbije bili su puni iskrenosti i želje da se ovakvo drugarstvo nastavi još dugo.

Velika poseta građana

Kulturno zabavni program je protekao uz pesme iz krajeva odakle većina potiče, a pod šatorom su estradni umetnici pevali do ranih jutarnjih sati gostima koji su želeli da se na trenutak vrate u delove nekadašnje države gde su učili sve srpske običaje.

Veselo od početka do kraja
Takmičari u košenju
Organizatori

Na kraju je privremeni rastanak bio takođe u skladu kraiških običaja, poziv domaćinu da dođe na slične manifestacije koje organizuju ostala udruženja. Ne sme se zapostaviti činjenica da se i ovog Petrovdana na zajedničkom druženju našlo mnogo prijatelja drugih nacionalnosti i da su na kraju kolektivno otpevali pesmu „Nema raja bez rodnoga kraja“, koja polako preuzima primat kod Krajišnika i postaje nazamenjiva na ovakvim manifestacijama.