petak, 7 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

OTRGNUTO OD ZABORAVA – VELIKE PEŠAČKE UTAKMICE

Piše Milan Ašković

Početkom maja navršilo se 110 godina od prve maratonske trke u Srbiji ’’Obrenovac – Beograd’’, ili kako se tada zvalo: ’’Velike pešačke utakmice’’.

’’Klub ’’Olimpija’’, koji priređuje u nedelju, 2. maja velike pešačke utakmice, čini velike pripreme, kako bi iste utakmice ispale što bolje, a da i Beograđani imaju što prijatniju zabavu’’, pisali su ondašnji hroničari pozivajući narod i obećavajući veliku intersantnost.

Svi takmičari su na dan trke lađom prevezeni iz Beograda u Obrenovac. Okupilo se oko 200 različito obučenih trkača na Kolubarskom mostu. Odlučeno je da cilj trke bude u Košutnjaku, u podnožju Hajdučke česme. Iz Beograda je već u jutarnjim časovima masa sveta krenula u Košutnjak u blizini pobedničkog stuba. Skup su uveličali  prisustvom Kralj Petar I, princ Đorđe i druge dvorske i vladine zvanice.

Tačno u tri časa po podne, uz zvuke počasnog marša i pucanj iz pištolja dat je znak za početak trke. Od glavnog puta u Obrenovcu ka drumu prema Beogradu krenulo je 97 maratonaca. Kao neko neviđeno čudo, od Obrenovca pa sve do Košutnjaka silan se svet slegao s obe strane širokog druma. Posle nekoliko pređenih kilometara počeli su da izostaju manje spremni učesnici…Ostali su pored puta zadihani, sedeli u jarku, pokušavajući da dođu do daha. Kroz Barič je prvi protrčao seljak Dušan Milojković, sa prednošću od oko jednog kilometra, da bi u Dubokom počeo da posustaje. Prvi favorit knjigovođa Ljubomir Urošević je u Dubokom imao peh da ga  nazgazi konj njegovog vođe i povredio mu desnu nogu, i tako umanji  šanse za pobedu. Do Ostružnice kolona se razvukla i proredila i kroz varošicu je prošla tek jedna trećina od onih koji su startovali u Obrenovcu. Kod ’’Putare’’, na deset kilometara do cilja,  Dragutin Tomašević je popio konjak od koga mu je pozlilo tako da je završio u bolnici.

Povezano:  TEKSTILAC SA POBEDOM MOŽE OVERITI TITULU PRVAKA

Na Čukaricu su uporedo stigla tri maratonca koji su zajedno sa publikom ušla u Košutnjak i uputili se na optrčavanje tri predviđena kruga. Prvi je na cilj stigao Aleksandar Popović, trgovački pomoćnik, u vremenu 2 časa i 46 minuta. Drugi je bio oporavljeni Ljubomir Urošević, sa dva minuta zaostatka za pobednikom, treći Dušan Milojković iz Varvarina, četvrti Vojislav Radojčić…11 na cilj je stigao nepoznati 45-godišnji zemljoradnik koji je trčao kroz špalir razdragane publike, igrao u taktu muzike i pevušio.

Posle godinu i po dana na istoj stazi, u organizaciji Srpskog olimpijskog kluba, održana je druga maratonska trka u Srbiji. Prvi je u Košutnjak ušao Živko Nastić, seljak iz Žarkova, koji je stazu od 34 kilometra pretrčao za 2 sata i 17 minuta i postavio novi rekord. Drugi je bio naš čuveni atletičar Dragutin Tomašević,  koji je slavio na trećem maratonu, i pobedom ’’vizirao’’ pasoš za učešće na Olimpijadi u Stokholmu 1912. godine.