petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

PENZIONERI PRIGREVICE NAKON DUŽEG VREMENA IMAJU SVOJ KUTAK

SLOŽNIM RADOM DO BOLJEG SUTRA

Udruženje penzionera Prigrevice pravi je pokazatelj da se slogom i dobrim programom rada može mnogo toga poboljšati. Ne tako davno udruženje najstarijih meštana ovog sela bilo je suočeno sa nizom problema koji su im otežavali funkcionisanje, pa je u jednom momentu delovalo kao da je sve u rasulu i bezizlaznoj situaciji. Nedostatak stalnih prostorija kao i osipanje članstva bili su goreći problemi, jer je iznajmljivanje prostorija za kolektivna druženja i okupljanja iziskivalo određena finansijska sredstva koje udruženje nije imalo, pa su aktivnosti bile svedene na minimum. Dodatni problem nastao je kada se doskorašnja predsednica, Janja Radmanović razbolela i nije više mogla da se bori sa nagomilanim problemima, pa je bila primorana da podnese neopozivu ostavku. Ceneći sve njene zasluge i pokušaje da stvori bolju atmosferu među najstarijim žiteljima Prigrevice Upravni odbor je doneo odluku da se ona proglasi za doživotnog počasnog predsednika, a suočeni sa činjenicom da nemaju rukovodstvo usledila je brza reakcija na pronalaženju novih čelnika Udruženja. Kako trenutno stvari stoje i na osnovu svega viđenog, čini se da je izbor novog rukovodstva bio pun pogodak.

Zgrada MZ Prigrevica u čijem je sklopu Udruženje penzionera

Za predsednika izabran je Petar Kovačić, njegov zamenik je Mile Menićanin, sekretar Mile Resanović, blagajnik Miloš Čučilović, a članovi UO su Bojka Zuber, Savka Kovačić, Smiljka Podunavac, Nada Popović, Ljubica Mitrić, Ljubica Miljević i Dušanka Živčić. Odlučni da se pomaknu sa „mrtve“ tačke, već na prvom zajedničkom okupljanju donete su neke odluke koje su imale jasne ciljeve, ali i određene obaveze onijh koji su želeli da ih realizuju. Ne štedeći slobodno vreme, a i u velikoj meri sopstvena sredstva, penzioneri Prigrevice kreću u realizaciju onoga što su naumili.

Najveći problem nam je bio pronalaženje adekvatne prostorije-sale za naše bitisanje. Zahvaljujući ljudima iz Mesne zajednice Prigrevica dobili smo ponudu da nam se ustupi podrum nekadašnje zgrade PIK Prigrevica, kao i jedne kancelarije gde smo mogli obavljati administrativne poslove. Podrumska prostorija, kao i svi prateći objekti od ulazna kapije, do prostorije toaleta iziskivali su ogromnu adaptaciju, jer je mnogo toga bilo demolirano i orušeno. Da bi se sve ovo dovelo u funkcionalno stanje bilo je potrebno dosta para, koje mi kao udruženje nismo imali, kaže sekretar Mile Resanović.

Mile Resanović

Naviknuti, još iz vremena mladosti, da se pred problemima lako ne predaju Resanović, Manićanin i Čučulović krenuli su u akciju pronalaženja ljudi dobre volje i sponzora. Njihova sreća je u tome što u selu postoje oni koji još uvek cene starije, korena odakle potiču i razumeju trenutnu situaciju. Obraćanje u privatno preduzeće „Džimicomerc“ donelo je ohrabrenje u vidi pomoći, ali i dodatnu volju za dalji rad.

Kada smo se obratili Mili Samardžiji, poznatijem kao Džimi i objasnili mu naše planove i probleme koje smo zatekli, naišli smo da veliko razumevanje i nesvakidašnje gostoprimstvo. Doslovce nam je rekao da uzmemo sve što nam je potrebno, a da toga ima na stovarištu i da se prostorije srede. To nam je puno značilo i nastavili smo sa daljim radom. Ovim putem se javno zahvaljujemo onima koji su nam pomogli da se konsolidujemo i da imamo svoj kutak, a to su pored Džimija još Mane i Marića Đaković, Aleksandar Korać, Ilija i Dušica Došen, Petar, Savka i Davor Kovačić, Miladin Bućan, Javno komunalno preduzeće „Naš dom“ iz Apatina, SO Apatin na čelu sa predsednicom Nikom Petrović, našoj Mesnoj zajednici, kao i ljudima iz Mesnog odbora SNS koji su nam nesebično pomogli u realizaciji zacrtanog plana, napominje Resanović.

Nesebična pomoć čoveka koji ceni starije, običaje i korene odakle potiče, Mile Samardžija – Džimi –

I zaista, porostorije u kojima se okupljaju prigrevački penzioneri deluju prelepo. Adaptirane su, osposobljene za rad i druženje, a prijatna atmosfera izvire iz svakog kutka. U istom objektu šahisti Prigrevačkog šahovskog kluba igraju svoje mečeve, a uskoro se očekuju nove aktivnosti.

Ovih dana trebamo da dobijemo komplet posuđa za oko 100 osoba i imaćemo mogućnosti da organizujemo penzionerska druženja i eventualne manje proslave. Polako nam prilaze novi-stari članovi koji vide da dobro radimo i sve smo masovniji. Bilo je dosta odricanja da bi se ovo dovelo u red. Zadovoljni smo, jer smo uspeli u relativno kratkom roku da uradimo puno toga, naglašava potpredsednik Mile Manićanin.

Mile Manićanin i Mile Resanović

Sve ovo ne bi se moglo ralizovati da je zatajila barem jedna karika u lancu uspeha. Velike zasluge idu i na račun MZ Prigrevica koja je prva pritakla u pomoć najstarijim žiteljima svog sela. Ništa manja podrša, ali i pomoć, nije izostala od strane trenutne vladajuće strukture sela.

Znamo sa čime su sve bili suočeni penzioneri i kolike su imali problema oko iznajmljivanja prostorija i sala za svoje aktivnosti. Smatramo da nam je bila obaveza da zajedno rešimo pitanje opstanka urduženja u selu. Podrum koji je u sklopu zgrade MZ nije bio u funkciji i ponuđen im je da ga adaptiraju i koriste. Nisu gubili vreme, brzo su reagovali i obezbedili neophodna sredstva, sredili objekat i sada deluju veoma organizovano. Penzioneri su zaslužili da imaju svoje mesto okupljanja, kaže Nikola Puača poverenik MO SNS Prigrevica i dodaje:

Žele saradnju sa svima u selu, Nikola Puača poverenik MO SNS Prigrevica

Mi želimo dobru saradnju sa svim meštanima sela, pa svačiji problem razmatramo i želimo da ga što efikasnije rešimo. Penzioneri su u neku ruku bili ugroženi, jer skoro da nisu postojali, ali sada je situacija mnogo povoljnija. Novo rukovodstvo je bilo ažurno, MZ i mi smo to podržali i plod dobre saradnje je brzo rezultirao.