subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

POKRADEN MUKOTRPAN RAD SIROMAŠNOG PENZIONERA

Rad u vinogradu na uzgoju vinove loze i proizvodnja grožđa traje gotovo šest meseci u jednoj godini. Kopanje, zagrtanje, orezivanje, povezivanje, prskanje, nega, svakodnevni obilazak vinograda, borba sa insektima, gledanje u nebo, strah od leda i suše, sve je to povezano sa proizvodnjom grožđa, bilo za jelo ili za muljanje i proizvodnju vina. Svaki taj posao dobro je poznat osamdesetdvogodišnjem poljoprivrednom penzioneru Vojinu Pejnoviću iz Koluta, koji se već nekoliko desetina godina bavi uzgojem vinove loze i pravljenjem vina za svoje, i potrebe svojih najbližih, a kad dobro rodi, i nešto za prodaju.

Na stotinjak čokota vinograda, koji se nalazi u bašti, gde je i omanji voćnjak sa šljivama, u blizini kuće gde živi sam, očekivao je ove godine rod oko stotinjak kilograma, te se nadao da će izmuljati šezdesetak litara dobrog domaćeg crnog vina. Međutim, neko jutro, prilikom redovnog obilaska poseda, sačekalo ga je iznenađenje. Njegov vinograd je obran, a ostao je tek poneki grozd da i sam gazda proba ovogodišnji rod. Nepoznati lopov, ili više njih, tokom noći i ranog jutra upali su u vinograd, pobrali i odneli Vojinovu godišnju muku. Ovaj skromni penzioner, sa mesečnim primanjima oko 10.ooo dinara, planirao je prodajom vina sebi zaraditi jednu penziju, od koje kad se odbiju troškovi režije i ono što da za lekove, tek malo ostane. Ovaj čin i bezobrazluk lopova pogodio je i uvredio vremešnog starca, al i uznemirio druge, koji žive u samačkim domaćinstvima.

Treba na kraju reći da ovo nije prvi put ,jer su lopovi do sada ukrali desetak kokošaka nosilja iz njegovog dvorišta, a na meti je bilo i meso iz pušnice.