četvrtak, 2 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

POSTAVLJEN TORANJ NA KATOLIČKOJ CRKVI „SRCE ISUSOVO“ U APATINU

Požar, koji je 2011. godine prouzrokovan olujnim nevremenom i udarom groma, pogodio katoličku crkvu „Srce Isusovo“ u Apatinu naneo je veliku štetu. Tom prilikom stradao jedan od dva tornja crkve koji je izgoreo, pa je bila potrebna detaljna rekonstrukcija. Nova kupola metalne konstrukcije sa limenim pokrivačem, identična kao ona koja je izgorela, visine je 11 metara i teška oko dve tone, napravljena je u apatinskom Brodogradilištu i juče je montirana.

Prema navodima apatinskog župnika i naddekana podunavskog, Jakoba Pfajfera, sredstva za obnovu su obezbeđena iz donacija, humanitarne organizacije „Renovabis“ iz Nemačke i Udruženju Apatinaca u Nemačkoj, ali i prilozima vernika iz Apatina. Prikupljeno je 26.000 evra koliko je koštala kompletna investicija.

Predsednik Udruženja Nemaca „Adam Berenc“ iz Apatina, Boris Mašić nije krio zadovoljstvo nakon što je vraćen stari izgled crkve, pa je napomenuo da je trebalo mnogo vremena da se prikupe sredstva za obnovu ovog objekta.

-Nakon požara koji je zahvatio crkvu „Srce Isusovo“ 2011. godine, dočekali smo taj trenutak kada naša silueta grada više neće biti okrnjena izgorelim tornjem. Na zadovoljstvo svih Apatinaca, jedan kulturni spomenik ponovo dobija reprezentativan izgled. Ja mogu samo da izrazim veliku zahvalnost svima, a posebno podunavskim Nemcima iz Nemačke koji su prikupili sredstva za obnovu crkve, rekao je predsednik Udruženja Nemaca „Adam Berenc“ iz Apatina, Boris Mašić.

Prilikom montaže kupole korišćeno je inovativno rešenje, pa su za podizanje limenog krova korišćenje auto-dizalice, čime je izbegnuto montiranje skele oko crkve, što je ubrzalo i pojednostavilo čitav proces. Projektant nove kupole je diplomirani građevinski inženjer iz Apatina Đorđo Kuridža, vlasnik firme „AB projekt inženjering“ koja je i izvođač radova.