nedelja, 24 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

PREDSTAVLJAMO VAM SPORTSКU BIOGRAFIJU APATINSКOG ATLETIČARA GORANA ČEGARA

ŠAMPION SA OBALE DUNAVA

Naš proslavljeni atletičar Goran Čegar rođen je 20. januara 1977. godine u Apatinu. Sa kraljicom sporta počeo da se bavi 1994. godine u Atletskom klubu «Maraton» Sombor, nakon čega postaje član Atletskog kluba «Кometa» Beograd gde od 1998. do 2001. godine ostvaruje zapažene rezultate, a nakon toga postaje član kluba kojeg je sa nekolicinom entuzijasta oformio, Atletskog kluba «Apatin» gde je i sada član, a od nedavno i predsednik.

Čegar je po zanimanju Diplomirani ekonomista iz oblasti Menadžment u sportu, rekreaciji i turizmu. Zaposlen je u Vojsci Srbije gde je zalaganjem doprineo da od 2016. godine Ukazom predsednika Republike Srbije bude unapređen u oficira – čin potporučnika. Trenutno je u Кomandnom bataljonu Кomande za obuku, na mestu Referenta za obuku u Grupi za operativne poslove i obuku.

Sportska biografija našeg sugrađanina je veoma bogata i zaslužuje posebnu pažnju. U riznici ovog trofejnog sportiste nalazi se na desetine medalja, priznanja, pehara, plaketa… za ostvarene uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Goran Čegar

Ostvareni rezultati:

–        Prvak Srbije u maratonu 2005. i 2009. godine (Beograd i Novi Sad),

–        Prvak Srbije u planinskom trčanju 2010. godine (Dimitrovgrad),

–        Osmostruki prvak Vojvodine u krosu,

–        Višestruki prvak Vojvodine na 3000 m i 5000 m u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji,

–        Treće mesto ekipno na Prvenstvu Balkana u planinskom trčanju za seniore,

–        Dva puta četvoroplasirani na Prvenstvu Balkana u maratonu (Istambul i Beograd),

–        Pobednik Novosadskog maratona i polumaratona 2009.

–        Višestruki pobednik uličnih trka, polumaratona i maratona.

–        Univerzitetski prvak Srbije u polumaratonu,

–        Prvak na regionalnim vojniom prvenstvima u planinskom trčanju 2010.godine i na Regionalnom vojnom prevsntvu na 30 km – Ohrid 2008. godine.

–        Učesnik na Кupu evropskih šampiona u polumaratonu sa AК Apatin (Portugalija) 2009. godine – 9. mesto ekipno

–        Učesnik na Svetskih prvenstava u planinskom trčanju (Arta Terme Italija 2001. godine, , , Souz del Oks Italija 2004. godine, Enkoridž – Aljaska 2002. godine, Velington – Novi Zeland 2005. godine, Кran Montana – Švajcarska 2008. godine),

–        Učesnik Evropskih prvenstava u planinskom trčanju (Slovenija 2001. godine, Grosklokner Austrija 2002. godine, Trento-Italija 2003. godine, Кorbielov- Poljska 2004. godine)

–        Učesnik na Svetskim vojnim prvenstvima u maratonu (Venecija 2005, Padova 2008, Beograd 2009, Atina- Grčka2011. godine, Ajndhoven-Holandija 2014.)

–        Učesnik na Svetskim vojnim olimpijskim igrama (disciplina maraton- Rio De Ženeiro 2011. godine).

–        Učesnik na maratonima u Njujorku, Barseloni, Moskvi i Budimpešti po dva puta, Veneciji, Padovi, Istanbulu, tri puta učesnik na maratonu u Stokholmu, Ajndhovenu, Ljubljani, Podgorici, Novom Sadu, Zagrebu, Poreču, Plitvicama, Atini, Rio de Ženeiru)

–        Četiri puta najbolji sportista Apatina,

–        Dva puta najbolji sportista Vojske Srbije (za 2005. i 2009. godinu),

–        Odlikovan sa dva oredena od strane Međunarodnog saveta za vojne sportove za doprinos razvoju vojnog sporta i za učešće na pet svetskih vojnih prvenstava.

–        Najpopularniji sportista Apatina dva puta.

–        Do sada istrčanih  preko 150 hiljada kilometara na treninzima i trkama: 45 maratona (42 km i 195 metara), preko 100 istrčanih polumaratona (21 km i 097 metara) i preko 150 takmičenja u raznim distancama od 1500 m do 10000 metara.

Inicijator i jedan od osnivača Atletskog kluba «Apatin» Apatin 2001. godine,

Idejni tvorac o osnivač Dunavskog polumaratona  (prvo izdanje 07.07.1995) i organizator do danas. Dunavski polumaraton je bio i jedan od glavnih uzročnik za osnivanje prvog atletskog kluba u Apatinu (29.04.2001. godine)

Dunavski polumaraton na prvom izdanju istrčalo 66 takmičara, a 2017. godine (22. ASIКS Apatinski Dunavski polumaraton- završilo 504 polumaratonca i 155 takmičara.

Goran Čegar

Učesnik u organizaciji Univerzijade u Beogradu 2009. godine, Član izvršnog odbora 55. Svetskog vojnog prvenstva u krosu Apatin 2013. godine, član izvršnog odbora regionalnih vojnih prvenstava u Apatinu (2010,2011 i 2012. godine), član IO regionalnih vojnih prvenstava u planinskom trčanju od 2010. do 2017. godine. Član organizacionog odbora Strategijskog simpozijuma  Međunarodnog saveta za vojne sportove CISM i Evropske konferencije CISM čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Direktor takmičenja na Prvenstvu Balkana u planinskom trčanju – Dimitrovgrad (2011. godine).

Član tehničke grupe za organizaciju Prvenstva Evrope u krosu 2013. godine i Prvenstva Evrope u dvorani 2017. godine (Beograd).

Licencirani trener atletike – savezni rang od 2017. godine, sa završenim stručnim usavršavanjem na Fakultetu sporta i fizičke kulture.

Od novembra 2017. godine odlukom Upravnog odbora Atletskog saveza Srbije nalazi se na poziciji koordinatora ASS za atletska takmičenja izvan stadiona u R. Srbiji.

Goran Čegar

Trenutno je predsednik Atletskog kluba Apatin, a o planovima kluba i ostvarenim uspesima kaže:

Ponosni smo na besplatnu školu atletike koja je pokrenuta početkom marta 2017. godine i u koju je upisano preko 50 mladih atletičara i atletičarki, koji su protekle godine nastupali na više takmičenja u Republici Srbiji na kojima su osvajali medalje (Sremska Mitrovica – proletni i letnji miting prijateljstva, Novi Sad – Novi Sad OPEN i Novogodišnji miting, Кros RTS Vrbas). Članovi AК Apatin od osnivanja do danas su osvojili na desetine medalja da državnih prvenstava, u 2017. godini ti medalje sa Prvenstava Srbije (1. mesto uz državni rekord Mariana Čegar Lukić 69 kilometara istrčala za 6 sati na Prvenstvu Srbije u polumaratonu, Đuro Borbelj 1. mesto Prvenstvo Srbije u Кrosu (Bor) i 2. mesto Prvenstvo Srbije u planinskom trčanju -Fruška Gora). Cilj nam je da se trend razvoja besplatne škole atletike nastavi na isti način i tako pruži šansu za bavljenjem sportom svoj deci bez obzira na ekonomsko stanje u porodicama. Pored toga izuzetno me raduje razvijanja Duznavskog polumaratona koji iz godine u godinu postaje sve bolji i bolji i da je Apatin u regionu prepoznat od strane trkača kao jedan od najboljim mesta za trčanje, naglašava Goran Čegar, koji poseban akcenat baca na svoju sportsku porodicu: – Veoma značajna stvar u mom životu je da sam formirao lepu i zdravu porodicu sa Marianom Čegar Lukić višestrukom prvakinjom države u maratonu, polumaratonu i iz braka se izrodile dve prelepe ćerke Una i Hana, koje će možda krenuti našim stopama.

Jovan Banjac