subota, 4 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

PROGLAŠENI NAJBOLJI, DODELJENE IM OKTOBARSKE NAGRADE, A JEDNA OD NJIH JE DOBILA VLASNIKA VAN GRANICA SRBIJE

DUŠAN KLJAIĆ MEĐU NAGRAĐENIMA

Tradicija da se svake godine povodom 24. oktobra, dana oslobođenja, proglase najuspešniji iz nekoliko oblasti, nije mimoiđena ni ove godine. Specijalno oformljena komisija imala je kao i do sada, nezahvalnu ulogu i u konkurenciji mnogih uspešnih proglasiti najbolje. Ipak, do nekih rezultata se došlo i čini se da su nagrade došle u prave ruke.

Za izuzetna dostignuća u oblasti privrede nagrada se dodeljuje KOMPANIJI „SVETI ĐORĐIJE’’ iz Apatina.

Za izuzetna dostignuća u oblasti kulture i obrazovanja nagrada se posthumno dodeljuje ADAMU VIDAKOVIĆU.

Za najveći doprinos u oblasti humanitarnog i socijalnog rada nagrada se dodeljuje ĐORĐU KURIDžI.

Za najistaknutijeg radnika u oblasti naučno-istraživačkog rada nagrada se dodeljuje RADIVOJU OBRADOVIĆU.

Svima njima od srca iskrene čestitike i želja da nastave sa dobrim radom, ali ono što posebno raduje svakako je priznanje iz oblasti sporta gde je ova laskava titula otišla u ruke DUŠANA KLJAIĆA (63), karatiste i čoveka koji je na najbolji mogući način proslavio apatinsku opštinu.

Zaslužio da mu se vrednuje uspeh, Dušan Kljaić

Mnogi, koji ne prate sport, sa pravom će se zapitati ko je Kljaić i čime je zaslužio ovo najveće društveno priznanje grada Apatina. Za našeg Prigrevčanina mnogo više se zna van atara apatinske opštine, gde je veoma cenjen i uvažen, kako u privatnom životu, tako i na sportskom polju. Uz svoje ime nosi titulu majstora karatea, nosilac crnog pojasa 8. dan (stepen) Hanši (nepristupačan), a uz to je magistar teoloških studija. Pokretač je karate kluba „Funakoši“ iz Prigrevice, bio član sjajne generacije apatinskih i somborskih karatista…

Dobri poznavaoci istočnjačke borilačke veštine tvrde da je Kljaić jedan od najboljih karatista starije generacije severnog dela Amerike. Ta tvrdnja proizilazi iz činjenice da je osvajač raznih priznanja na velikim međunarodnim turnirima, a usput je nosilac četiri zlatna odličja, po dva u katama i borbama, dva srebra i osam bronzanih medalja sa svetskih kupova.

Svetski priznati učitelji sa Kljaićem

Na putu do ovog visokog zvanja, Kljaić je morao da prolazi trnovite staze. Sam, bez ičije pomoći i materijalne podrške krenuo je iz rodne Prigrevice u svet pun neizvesnosti, ali sa ubeđenjem da će svojom voljom i uz Hristovu pomoć uspeti. Kao i kod većine ljudi preokupacija mu je bila borba za egzistencijom, pa je radio u mnogim gradovima širom stare Jugoslavije. Od Pule, preko Osijeka do Podgorice. Na kraju mu je sudbina odredila da dođe do Toronta, gde i danas živi, i da postane učenik jednog od velikana karate veštine Japanca Kanča Takemase Okuyame.

Ono što je specifično za čoveka sa tolikim autoritetom, slavom i titulama, je njegovo ponašanje. Prirodan, skroman, rad za komunikaciju uz dobre savete Kljaić ni jednog časa ne odaje sliku nekoga ko bi se vazdigao, već sa puno ljubavi i osećanja priča o svojoj rodnoj Prigrevici, kao i o samom Apatinu za koje ga vezuju prelepe uspomene.

Stiče se utisak da je priznanje iz oblasti sporta došlo u prave ruke i da je mukotrpan rad, ukrašen silnim titulama, plaketama, priznanjima i neospornim rezultatima, na kraju vrednovan od svojih najbljižih.

(Detaljnije o uspesima i mnogim drugim detaljima vezanim za Kljaića možete potražiti u tekstovima objavljenim na našem portalu)