ponedeljak, 18 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

RADNIČKI 1912 NA PUTU POVRATKA SLAVE SOMBORSKOG FUDBALA

Poslednjih nekoliko godina fudbal je u Somboru ponovo postao aktuelna tema razgovora. Niko, kome je barem malo stalo do razvoja sporta u gradu zelenila, ali i široj okolini, ne može biti ravnodušan kada vidi uspehe kako seniora tako i mlađih selekcija Radničkog 1912. Klub koga pojedinci žele osporiti i kome lepe političku etikutu, dobrom organizacijom i vrhunskim rezultatima demantuje sve glasine i krupnim koracima gazi ka mestu na fudbalskoj mapi gde Sombor pripada, odnosno gde je nekada davno boravio. Mada bi mnogi svu energiju i sredstva uložili u rezultate prvog tima i sa njima se hvalili, sadašnja uprava Radničkog 1912 akcenat baca na rad sa decom, koja su im prioritet i u čijim redovima treba tražiti dobre sportiste, savesne građane i ljude koji će jednog dana preuzeti sve vitalne funkcije u samom gradu. Očigledno da je takav pristup naišao na podršku opštinskih čelnika koji se rukovode starom i mudrom izrekom da sport ne stvara delikvente, već zdrave i dobre ljude.

U projektima u kojima su mladi u prvom planu, gradonačelnik Antonije Ratković i predsednik Skupštine Grada Sombora Zoran Rus imaju veliko razumevanje. Uz dosta napora uspevaju većinu sportova da pokrenu i pomak je više nego evidentan. Do dolaska pomenutih na odgovorne funkcije medijima i društvenim mrežama su harale slike napuštenih stadiona, uništenih terena, ugašenih klubova kako u selima tako i u samom gradu… a prioritet su bili tekstovi iz crne hronike, narkomanije, kriminala, kockanja… to su uglavnom bile teme za pisanje i objavljivanje. Sport i uspeh mladih bio je gurnut u drugi plan, ali se na svu sreću slika počela menjati. Bitan deo zasluga što se Sombor ponovo nalazu u žiži sportske javnosti pripada FK Radnički 1912.

Ponos kluba su mlađe selekcije. Preko 200 mališana iz Sombora i svih okolnih mesta vredno rade pod nadzorom stručnih trenera koji se svakodnevno usavršavaju i svo svoje znanje prenose na plejadu nadolazećih fudbalskih asova. Pogled na tabele mlađih selekcija u potpunosti opravdavaju svako slovo ovog teksta, pogotovo kada se pogledaju omladinci koji su veoma blizo ulaska u Kvalitetnu ligu Srbije. Do kraja prvog kruga ostala su još samo dva kola, a onda se formira nova grupa u koju će se plasirati po četiri najbolje iz severa i juga. Oni prenose bodove iz susreta postignutih u međusobnim okršajima. Mladi Somborci će u drugu rundu preneti 13 bodova što je sasvim zadovoljavajuća zaliha pred odlučujuće utakmice. Međutim, ne sme se ispustiti podatak da su pioniri osvojili titulu prvaka države u prošloj godini i da su jedna od najtalentovanijih generacija u Srbiji.

Ujedno iz kluba stiže apel za roditelje da pre nego što poveruju u bilo kakve priče, dođu na Gradski stadion i sami se uvere u način rada ovog po svemu uzornog sportskog kolektiva. Za bezbednost, napredak i usavršavanje njihove dece zaduženi su ljudi sa autoritetom koji su čitav život proveli u sportu i znaju šta u datim momentima treba raditi.

Dečaci iz Sombora, Stanišića, Gakova, Kljajićeva, Apatina, Odžaka, Kule i svih ostalih mesta su dobrodošli i zagarantovan im je podjednak tretman. Mi decu ne delimo po političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, već isključivo po tome kako se ophode prema klupskim obavezama. Radnički 1912 je otvoren za svakoga ko ima iskrene i poštene sportske namere i tako usmeravamo decu da razmišljaju. Svesni smo da neće svi postati prvotimci, ali im dajemo podjednake šanse, jer će kroz sport mimoći ostale poroke, steće radne navike i širok krug prijatelja što će im olakšati dalji život, kaže predsednik kluba Zoran Janjatović.

Da na ovom podneblju ima velikih talenata oduvek se znalo, ali je nedostajalo ideja, radnika koji su spremni da se žrtvuju za napredak mladih i dobra organizacija. Kada su se sve kockice uspešnog mozaika sklopile, počeli su da se ubiraju pladovi dobrog rada.

-Mi smo u ovaj projekat ušli u nameri da vidimo gde po kvalitetu pripadamo, a onda su rezultati sami po sebi nametnuli ambicije i bukvalno nas prisilili da se upustimo u borbu za ulazak u najkvalitetniju ligu za mlade fudbalere. Ovi rezultati su potvrda dobrog rada trenera Igora Radusinovića, ali i sjajne organizacije kluba. Naši omladinci su imali dvonedeljne zimske pripreme, imaju sve što je neophodno da ostvare uspeh i verujem da će na kraju uspeti da stignu na krajnji cilj. Znaju oni šta to za njih, ali i za ceo ogrug, znači, jer igranjem u elitnoj omladinskoj ligi imaju mogućnost da se u ranoj fazi mladosti nametnu u susretima sa vrhunskim klubovima Srbije, kaže koordinator omladinskog pogona Radnički 1912 Damir Vuković.

U relativno kratkom roku Radnički 1912 uspeo je da svoje omladince lansira među najbolje u Pokrajini, a pred njima je šansa da se domognu onoga što je san svakog mladog fudbalera. Igrati protiv nada srpskog fudbala ne uspava mnogo generacija, a mladim Somborcima se pruža prilika da krenu sa ispisivanjem svog poglavlja uspešne istorije. Za njihov napredak zadužen je trener Igor Radusinović svojevremeno član jedne sjajne generacije podgoričke Budućnosti gde je veoma rano debitovao za prvi tim. Put ga je vodio kroz mnoge klubove gde je sticao internacionalno iskustvo koje želi preneti na ovu generaciju.

-Kao trener moram naglasiti da sam u potpunosti zadovoljan svim segmentima u klubu. Ovo što mladi fudbaleri imaju u Radničkom 1912, skoro sam siguran da nemaju ostali, njihovi vršanjaci u drugim klubovima. Sve je organizovano, uslovi za besplatne treninge, teretane, prevoz, obezbeđeni obroci za vreme gostovanja, plaćene pripreme, razne povlastice, nešto je o čemu mnogi dečaci samo maštati mogu. Klub vodi računa o svakom pojedincu, kaže učitelj mladih Somboraca Igor Radusinović, koji posebno želi da napomene: – Ovakvih klubova je malo u Srbiji ali i u regionu. Kao trener imam odrešene ruke i niko mi se ne meša u posao, nema pritisaka u vidu da neki „tatin“ sin mora igrati, već sve odluke donosim sam i odgovoran sam za rezultate. U takvim uslovima je pravo zadovoljstvo raditi jer se stvaraju velike mogućnosti da se u delo sprovedu sve zamisli.

Pred omladincima su utakmice koje bi mogle da donesu veliki klupski uspeh i da se u Somboru već od jeseni igaju susreti Kvalitetne lige Srbije. Sa kakvim šansama Radnički 1912 ulazi u drugi krug?

Trener omladinaca Radničkog 1912 Igor Radusinović

-Znamo da će iz druge grupe sa nama biti Vojvodina i Inđija, dok će se preostale dve ekipe znati tek nakon poslednje runde, jer je nekoliko timova u opciji za ta dva mesta koja vode u plej-of. Daćemo sve od sebe da uspemo i verujem da će naš trud na kraju da se vrednuje onako kako bi mi to želeli. Ulaskom u Kvalitetnu ligu Srbije obezbedili bi mladim igračima da se brže afirmišu i da imaju uvid u svoj kvalitet, jer bi igrali protiv najboljih srpskih klubova iz kojih se regrutuju prvotimci, poručuje Radusinović koji na upoređivanje njegove i sadašnje generacija ima jasan odgovor: – Mi smo verovatno više voleli fudbal, ali ni približno nismo imali ovako nešto. Nadam se da će to mladići shvatiti i ukazanu priliku iskoristiti, samim time se na najbolji mogući način odužiti klubu na svemu što je uložio u njihov napredak. Kada nam u goste dođu treneri i dečaci iz drugih gradova i vide kakvu imamo infrastrukturu, stadion, pomoćne terene, klupske prostorije, svlačionice, higijenu koja je na najvišem nivou i kada do njih dođu sve nabrojene informacije da nam dečaci besplatno treniraju i kada se uvere u sve što im klub pruža ne mogu da poveruju u ono što vide. Radnički 1912 je ispred mnogih klubova koji su samo na papiru veći, sve ostalo pripada ovim mladićima.