nedelja, 25 julaApa-press vam želi dobrodošlicu!

RAZGOVOR SA POVODOM

Zoran Janjatović predsednik Radničkog 1912:

Radnički 1912 ne odustaje od Prve lige Srbije

Hrabre i odvažne izjave predsednika Radničkog 1912 Zorana Janjatovića u kojima se navodi da se i pored velikog bodovnog zaostataka iza vodeće novosadske Mladosti Somborci moraju boriti za titulu prvaka Srpske lige Vojvodina nailaze na komentare koji su različiti i svako sebi daje za pravo da ih stavlja u onaj kontekst koji mu najviše odgovara. Šta je zapravo mladi predsednik somborskog trećeligaša želeo da kaže, kako vidi dosadašnji učinak ekipe, šta su planovi…, a usput i još po nešto saznaćemo od samog Janjatovića.

Izjava da ne odustajete od borbe za naslov prvaka Srpske lige Vojvodina, mada imate 11 bodova manje, naišla je na razne komentare. Da li smatrate da je to realno da se sa tolikim minusom preti lideru?

Moja izjava nije pretnja vodećem timu na tabeli, već obaveza za one koji brane boje Radničkog 1912. Šta trebamo, da se predamo proglasimo Mladost prvakom i kraj sezone. Sve dok postoje teoretske šanse mi ćemo se boriti i nadam se dati draž prvenstvu, a da li ćemo dostići ili prestići Novosađane, to će vreme pokazati. Gledamo isključivo naša posla, bavimo se našom igrom i težićemo da je dovedemo do nivoa koji je adekvatan igranju u saveznom rangu takmičenja. Ako tokom ovih priprema i narednih 19 prvenstvenih kola uspemo to da dovedemo do željenog cilja, onda smo u startu uradili puno, a ubeđen sam da će i rezultat pratiti kvalitetan rad.

Radnički 1912

Tokom prelaznog roka došlo je do značajnih promena u igračkom kadru. Ekipa je podmlađena u trenucima kada je pred nju stavljen odgovoran zadatak. Smatrate li da su ovi mladići kadri da ispune zahteve kluba?

Mi smo suviše ozbiljan klub da bi se ja bavio sa izjavama o kvalitetu ekipe. To su poslovi trenera, jer ih oni selektiraju i odgovaraju za rezultate. Dobili su zeleno svetlo da naprave određene promene unutar tima, koji istini za volju nije blistao u startu na gostovanjima. Došlo je do smena na klupi i doveden je Dušan Jevrić koji je stabilizovao ekipu i počeo da osvaja bodove. Isključivo on sa svojim saradnicima odlučuje ko će istrčati na teren i niko mu se ne meša u posao.

Prema nekim saznanjima većina klubova je dobro pazarila u prelaznom roku i vodiće se velika borba za svaki bod, jer je mnogo timova u kombinaciji da se bore za opstanak u ligi. Kako vidite prolećni deo Srpske lige Vojvodina?

Oduvek je proleće bilo mnogo interesantnije i neizvesnije u odnosu na jesenji deo sezone. Činjenica je da su mnoge ekipe ugrožene i biće teško ostvarivati pobede, ali to nas ne opterećuje. Znamo gde pripadamo i šta nam je osnovni cilj, pa ćemo tako raditi. Imamo saznanja da su se mnogi pojačali i to nas raduje jer kvalitetna liga pogoduje onima koji žele dobro fudbalu.

Nimalo lak zadatak stavljen je ispred omladinca koji trebaju da osvoje titulu prvaka Omladinske lige Vojvodine i plasiraju se među najbolje mlade timove Srbije. Ima li Radnički 1912 snage da sačuva trenutnu lidersku poziciju?

Stub svakog sportskog kolektiva trebalo bi da bude rad sa mladima, jer su oni perspektiva kluba i naslednici svega što je započeto. Sombor kao grad, opština i okrug zaslužuje vrhunski fudbal. Prvi i bitan korak je stvaranje jake omladinske škole, a to mi trenutno imamo. Stvorili smo uslove kakve skoro da ni jedan klub u državi nema. Deca mogu besplatno da treniraju, imaju obezbeđen prevoz na utakmice, hranu, osveženje… svega onoga što drugi dečaci plaćaju. Sa njima rade vrhunski treneri i ne vidim ni jedan razlog zašto mi kao jedan vrhunski organizovan klub ne bi imali predstavnike u elitnoj omladinskoj ligi. Sreća soborskih sportskih klubova leži u tome što gradonačelnik Antonio Ratković i predsednik Skupštine Zoran Rus razumeju potrebe klubova i žele pomoći, pre svega u radu sa mladima. To bi i ostali klubovi morali iskoristiti i krenuti našim stopama.

I pored toga što je u poslednjih nekoliko godina unutar kluba napravljen vidljiv pomak i to u svakom pogledu, uprava Radničkog 1912 je često na udaru jednog dela javnosti. Kao da pojedincima nedostaju afere koje su drmale fudbal i koje su doprinele da se ova igra u velikoj meri destabilizuje kako u samom gradu tako i u okolnim selima. U kojoj meri takva atmosfera otežava rad kluba?

Naša obaveza je da sve što radimo bude transparentno i da je u interesu razvoja fudbala u samom gradu, ali i okolnim mestima. Nemamo previše vremena da se bavimo nečim što nam otežava savestan rad. Iskren da budem očekivao sam podršku u radu sa mladima od celokupne javnosti. Imate one kojima ništa ne valja. Sa jedne strane vas napadaju da ne činite ništa po pitanju opstanka mladih u svojim sredinama, a kada im stvorite uslove i krenu da se bave nečim što vole i što ih može zainteresovati, onda ti isti vas napadaju da to nije dobro. Možda je ranije bilo bolje, neću da komentarišem nešto što ne znam, ali znam šta smo zatekli i kako je Gradski stadion izgledao. Sada sa ponosom dočekujemo ekipe iz čitave Pokrajine, a nadam se uskoro i iz cele Srbije i svi su impresionirani izgledom našeg stadiona i načinom klupskog rada. Tu pre svega mislim na omladiski pogon, gde su zastupljene sve selekcije, ali i prvog tima.

Kako vidite Radnički 1912 u skoroj budućnosti?

Nadam se da ćemo uspeti da se domognemo saveznog ranga takmičenja i da ćemo imati vrhunsku školu fudbala iz koje ćemo crpeti igrački kadar. Jak Radnički 1912 povlači i ostale klubove iz okoline pa očekujem da imamo nekoliko veoma kvalitetnih klubova gde će se mladi i nedovoljno afirmisani igrači kaliti i kasnije igrati za prvi tim. To je želja svih nas i verujem da ćemo u tome uspeti. Ništa nas ne sme pokolebati niti sprečiti da svakodnevno poboljšavamo uslove za napredovanje mladih fudbalera.

Kakva je Vaša poruke sve većem broju pristalica kluba i onih koji se još dvoume šta da rade sa decom?

Navijačima poručujem da ćemo se u svakoj utakmici boriti od prvog do poslednjeg minuta i da će svaki onaj ko obuče dres sa klupskim grbom imati obavezu da ga ceni i dostojno prezentuje ovu sredinu. Roditeljima bih savetovao da decu dovedu na stadion i da vide u kojim uslovima oni rade. Nikome ne obećavamo da će oni postati prvotimci, ali u ovim vremenima veoma je bitno da se odvoje od kompjutera, mobilnih telefona i da su u zdravom okruženju. To u velikoj meri pomaže da izbegnu neke od silnih poroka koji kruže i vrebaju mlade. Ponoviću, Sombor sa sportskog aspekta ima sreću što ljudi koji vode grad imaju sluha prema potrebama mladih i spremni su da podrže svaki razuman i kvalitetan program rada. Ovakvu priliku ne smemo ispustiti i moramo je maksimalno dobro iskoristiti, a verujem prvi korak uspešnog programa kreće već u junu kada će nam se omladinci okititi titulom prvaka Omladinske lige Vojvodine.