utorak, 28 septembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ŠAH- POLET ČUVA VRH TABELE, BITNA POBEDA VULKAN PROTEKTORA, RAVANGRADSKE AJKULE SREĆNO DO BODA PROTIV PRIGREVČANA

Šahovska prvenstva u Vojvođanskoj i Bačkoj ligi ulaze u samu završnicu. Minulog vikenda u Vojvođanskoj ligi bitne pobede ostvarili su Polet iz Rastine i apatinski Vulkan Protektor. Polet je sačuvao lidersku poziciju i verovatno je jednom nogom u višem stepenu takmičenja, dok su Apatinci sa pobedom protiv BTŠK iz Bačke Topole stekli realne izglede da izbegnu ispadanje iz lige.

Polet je slavio sa minimalnih 3,5:2,5 na gostovanju u Gornjem Bregu protiv istoimene ekipe. Po ceo poen osvojili su Jotić, Miranović i Šljukić, a remizirao je Štocko što je donelo tri vredna boda. Poraženi su Gutović i Babić. Najozbiljniji kandidat Poletu je kulski Hajduk koji je sa 4:2 savladao Žaki Jožef iz Stare Moravice, a za Kuljane po ceo poen doneli su Sokić, Babić i Ostojić, remizirali su Leđanac i Štajnfeld dok je izgubio Prekajac. Apatinski Vulkan Protektor je bio u situaciji da mora slaviti protiv BTŠK iz Bačke Topole jer bi u suprotnom bio na korak do ispadanja. Pobedu od 4:2 izvojevali su Obradović i Vladisavljević, a remizirali su Andabaka, Ćopić, Bolehradski i Sekulović.

U preostala dva meča postignuti su sledeći rezultati: Penzioner Subotica – Vuk-Mat Bačka topola 3:3 i Omladinac Kucura – Lajoš Segi Bajša 4,5:1,5. Na tabeli vodi Polet sa maksimalnih 15 bodova, tri više od Hajduka iz Kule, a na začelju je velika gužva Omladinac, BTŠK i Segi Lajoš i maju po četiri boda. U sledećem, predposlednjem kolu Polet dočekuje Vulkan Protektor a Hajduk igra protiv Gornjeg Brega.

U Bačkoj ligi lider na tabeli somborska ekipa Ravangradske ajkule imala je mnogo sreće u duelu sa Prigrevčanima i pravo je čudo da se ovaj meč okončao nerešeno 3:3. Za goste poene su osvojili Živanović i Glamužina u duelima sa Tomaševićem, odnosno Stojanovićem, remijem su završeni mečevi Ostojić – Kolompar i Banjac – Kurčubić, a po ceo poen za Prigrevčane uknjižili su Ristovski i Šakić. Pola poena bukvalno je bacio Banjac koji je iz otvaranja stekao nadmoćnu poziciju, ali je na kraju morao da se zadovolji sa ramijem, mada je i u tom trenutku imao nešto bolju poziciju. Stojanović je takođe mogao belim figurama da sačuva prednost početnog poteza. Pozicija je dugo bila u granicama remija, ali se na kraju umešalo vreme, pa je doživeo poraz. Odličnu igru tokom čitavog prvenstva prikazao je kapiten Branislav Ristovski koji je i ovoga puta postvario pobedu. Napokon je i Šakić zaigrao kako ume i veoma uspečno je vodio crne figure do pobede.

U ostalim susretima postignuti su sledeći rezultati: Bački Breg – Panonija 2:4, Mladost Odžaci – Radnički Tornjoš 3:3 i Bezdan – Vrbas 3:3. Ravangradske ajkule vode na tabeli sa 13 bodova a jedan manje ima Panonija. U narednom kolu koje bi moglo mnogo toga da odluči, jer je predposlednje, sastaju se: Panonija – Vrbas, Ravangradske ajkule – Bezdan, Radnički Tornjoš – Prigrevački šahovski klub i Bački Breg – Mladost Odžaci.