nedelja, 24 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SEĆANJE NA JOVU OSTOJIĆA, BORCA, PESNIKA I HAŠKOG OPTUŽENIKA

Vreme brzo prolazi. Ovih dana navršilo se pola godina od kada sa nama nije Jovo Ostojić, narodni poslanik, pesnik, književnik, veliki patriota i borac. U znak sećanja na, meni dragog čoveka, odlučio sam da objavim Jovin poslednji intervju dat meni, a koji je preneo Srpski telegraf. Tekst objavljujemo u celosti. 

 

JOVO OSTOJIĆ TVRDIO DA SU MU PREDSTAVNICI HAŠKOG TRIBUNALA PRETILI: OKONČAĆEŠ KAO DOKMANOVIĆ

Jovo Ostojić

Poslednjih dana ponovo je pokrenuta rasprava na temu izručivanje troje radikala Hagu. Jedan od njih je Prigrevčanin Jovo Ostojić, koji je navodno uticao na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što je pretnjama, ucenama i mitom nagovarao da promene iskaze ili da ne svedoče.

Ne pada mi na pamet da odem u sigurnu smrt. Moje iskustvo sa tim ljudima je veoma loše i znam šta me čeka, pa sam definitivno odlučio da doborvoljno ne idem u Hag, prve su reči vojvode Ostojića.

On tvrdi da su predstavnici Tribunala od njega zahtevali da lažno svedoči u procesima protiv dr Vojisvala Šešelja i Slobodana Miloševića što je odbio.

ŠEŠELJ JE SRPSKA IKONA

-Ja ni po koju cenu ne bi izdao dr Vojislava Šešelja. On je za mene srpska ikona, branitelj srpstva i čovek koji je žrtvovao deo života za sve nas. Kakav bi ja bio čovek kada bi prodao obraz za njihove ever, a da zbog mojih laži po zatvorima trune takav heroj. Pre ću poginuti nego lagati protiv Šešelja, kategoričan je Ostojić.

[/box]

Jovo Ostojić

Ispitivao me je 25.11.2002. godine izvesni Paulo Pastore Stohi koji mi je nudio novac za svedočenje, a kada je uvideo da me ne može podmititi počeo je sa pretnjama. Rečeno mi je da ću sigurno doći u Hag, živ ili mrtav, da će me mučiti raznim metodama i da ću doživeti sudbinu Dokmanovića, koji se obesio. Čast mi ne bi dozvolila da lažem i da zbog toga neko robija. Uostalom, sve sam objasnio u knjizi Haški svedok, kaže Jovo Ostojić i dodaje- –Možda bi neko prihvatio takvu ponudu, ali ja sam je odbio, samim time sebi natovario ogromne probleme. Zahtevali su da budem lažni svedok i da iznesem neke neistinite podatke. Rekao sam im da su izabrali pogrešnog čoveka i da ne želim da učestvujem u njihovim prljavim igrama. Hteli su da po svaku cenu pristanem, a kada su videli da me ne mogu ubediti počeli su da prete. Otišli su toliko daleko da su mi opisivali smrt koja će me zadesiti u zatvoru. Nisam se uplašio i to ih je dodatno naljutilo. Na rastanku mi je rečen da to nije kraj. Prolazilo je vreme, a onda sam iznenada saznao da sam optužen za podmićivanje svedoka i da se traži moje izručenje u Hag.

Mada je o svom izručenju saznao iz medija, Ostojić ne krije da je u poslednje vreme imao neki neugodan predosećaj i da je u velikoj meri zabrinut za sudbinu svoje porodice.

Jovo Ostojić

Imam utisak da me neko stalno prati, prisluškuje telefon i da mi je ugrožena bezbednost. Optužbe su smešne, jer kao prvo ja ne znam ko su svedoci, drugo jedva sastavljam kraj sa krajem i u veoma teškoj sam materijalnoj krizi, a oni spominju da sam davao mito od 500 evra. Do sada nisam dobio nikakvo obaveštenje od strane države i zatečen sam ovim saznanjem. Mislio sam da je sve završeno i da će me ostaviti na miru. Ponavljam, dobrovoljno u ruke prevarantima, lažovima i dušmanima se neću predati, napominje Jovo Ostojić.

Јovan Banjac