petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SPORTSKI VREMEPLOV broj 11

PARTIZAN, OBJAKAT I TERENI KOJI SE PAMTE

Nezaboravan apatinski Partizan

Sasvim je izvesno da su mladi čuli razne lepe priče o nekadašnjem Partizanu. Na terenima tog objekta ponikli su skoro svi velikani apatinskog sporta. Rukomet, boks, mali fudbal, košarka, odbojka… igrali su se od ranih jutarnjih sati do kasno u noć. Partizan je imao nešto posebno. Privlačan za sve uzraste, toplinu sportskog duha i moć da iz čoveka izvuče poslednji atom snage. Kao takav iznedrio je mnoge sportiste koji su igrali značajnu rolu u tadašnjem jugoslovenskom sportu.

Bila su to vremenima kada su objekti imali svoju vrednost, značaj i kada su ljudi slobodno vreme ispunjavali sa uglavnom sportskim sadržajima, a nezaboravne trenutke su im pružali tereni moćnog Partizana. Svi, koji ga pamtimo, rado se prisećamo dana kada nam je vikend bio rezervisan za sport. Nedelja je imala svoju posebnu draž, u ranijim jutarnjim satima pijaca, dok žene pazare obavi se kratak razgovor sa poznanicima, obiđu okolne kafane gde se saznaju najsvežije informacije, a onda pravac Partizan. Na programu su uglavnom bili rukomet ili boks, prepune tribine kao i mesta gde se moglo stajati, navijanje i uživanje, potom porodični ručak, pa na stadion Mladosti. Ostalim danima obavezno svraćanje u taj objekat, jer su možda neki sportisti trenirali, a ako su tereni bili slobodni (što je bila retkost) sigurno je bilo dobrih utakmica ili turniri u malom fudbalu.

Kod većine Apatinaca naišla je neopisiva tuga kada su saznali da će se Partizan rušiti. Bilo je obećanja da će se sazidati nova zgrada sličnih sadržaja, ali od tog obećanja nije ostalo ništa. Mnogi stariji Apatinci kada god prođu pored mesta gde je nekada (sada ulicu Miloša Obilića) stajao ponosni Partizan osećaju neku prazninu. Nedostaje im deo mladosti, mesto gde su se sklapala poznanstva i velika prijateljstva, susreti sa devojkama ili momcima koji su kasnije znali da prerastu u ljubav i uplove u bračne vode, nedostaje im nešto što se rečima ne može objasniti, a slovima opisati. Nema više našeg Partizana!