četvrtak, 16 septembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SUDIJSKIH SEDAMDESET LETA PFS SOMBOR 1949 – 2019

Promocija knjige „Sudijskih sedamdeset leta PFS Sombor

Narodno pozorište u Somboru bilo je mesto gde je u sredu 12. maja promovisana knjiga „Sudijskih sedamdeset leta PFS Sombor 1949- 2019“, koju je napisao prof. Žarko Popović. Reč je o poznatom i priznatom fudbalskom radniku, koji je u ovom sportu više od šest decenija. Od 7. februara ove godine Popović je zagazio u 85. godinu, i sigurno je jedan od najstarijih sportskih radnika u Srbiji. Ovo mu je bilo peto delo iz oblasti sportske publicistike.

Recenzent ove knjige je jedan naših najboljih sudija svih vremena Zoran Petrović. Stručnu ocenu su još dali Petrovićev mlađi kolega Miodrag Gogić i poznati novinar iz Crne Gore Zdravko Šakotić.

 -Opisati razvojni put strukovne organizacije sudija PFS Sombor je obimno delo u koje su utkane mnoge značajne činjenice, koje su na ovaj način otrgnute od zaborava. Uradio je to kolega Popović, znalački i pregledno je opisao sedam decenija rada ove organizacije. Posebnu pažnju posvetio je članovima koji su profesiju sudije proslavili ne samo u Jugoslaviji i Srbiji već u mnogim zemljama Evrope. Autor ove Monografije ovekovečio je mnoge druge kolege koji su ostavili značajan trag u svojim organizacijama. Posao je bio ogroman i zbog toga profeosru Popoviću trebamo biti zahvalni svi jer je napisao važnu knjigu koju bi trebalo pročitati, istakao je u svojoj recenziji Zoran Petrović.

Na promociji su bila mnoga poznata imena iz sveta fudbala u Vojvodini. Među njima se našao kao specijalni gost i mladi sudija Novak Simović, koji je u ovoj Monografiji dobio zapaženo mesto.

O ovom delu su biranim rečima svoj afirmativan sud izneli Srđan Zavišin, predsednik PFS Sombor, zatim Darko Savović, predsednik sudijske organizacije iz Bačke Palanke, Minja Radaković, predsednik Komisije za delegiranje sudija Srspke lige „Vojvodina“, Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombor.

Sa posebnom pažnjom su učesnici ovog skupa saslušali video snimak Velibora Ljujića, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao doći iz Beograda.

-Vrlo me raduje što se moj dragi prijatelj i kolega odlučio da napiše jednu ovakvu knjigu. Iako se kao i ja nalazi u poznom životnom dobu, odlučio je da utroši veliku energiju i trud kako bi Monografija ugledala svetlost dana. Po onome što sam mogao da vidim, Žarko je uspeo da uradi značajno delo koje će ostati generacijama iza nas. Pravo je mesto i vreme da Žarku i njegovim saradnicima čestitam što su našli načina da štampaju ovu Monografiju, istakao je Velibor Ljujić, nekadašnji poznati međunarodni sudija.

Žarko Popović je tokom minulih decenija nesebično pomagao svojim znanjem i savetima, da njegovi naslednici postignu ugled i afirmišu se u sudijskom s pozivu. Jedan od njegovih najboljih učenika, svakako je internacionalni sudija Miodrag Gogić, koji je biranim rečima govorio o prfesoru Popoviću, svom mentoru i prijatelju koji mu je pomogao da se vine u visine ovog poziva .

-Nema sumnje da je profesor Popović, redak sportski radnik koji se dokazao i kao ozbiljan sportski publicista, koji je do sad napisao pet knjiga. Verujem da će ih biti još, jer je profesor pun energije, tako da se ne bih iznenadio, ako budemo za deset godina, imali novu proširenu Monografiju o našim sudijama, između ostalog je kazao Miodrag Gogić.

Tačku na ovu promociju stavio je profesor Popović, koji je u podužem izlaganju, objasnio kako je pisao ovu knjigu i koje je sve probleme morao sa saradnciima da rešava. Knjiga ima tvrd povez, sa mnogo podataka koji se nalaze na 315 stranica u kojima ima i više od 600 fotografija. Predstvalja pravu riznicu podataka.

Više od dve godine sam sa mojim saradnicima intenzivno radio na ovoj knjizi. Pošteno govoreći bilo je teško doći do mnogih podataka, jer, nažalost nije bilo mnogo izvornih dokumenata. U somborskom Arhivu sam proveo mnogo vremena, gde sam našao dosta dragocenih informacija. Obilazio sam i biblioteke i razgovarao sa mnogim mojim kolegama, starijim i mlađim, kako bi našao tražene podatke. U većem broju slučajeva sam uspevao, ali , ponekad i pored najbolje volje nisam mogao pronaći ono što mi je trebalo. Sve u svemu, neću biti neskroman ako kažem, da smo zajedničkim radom uradili nešto dobro za sudijsku organizaciju. Ostaje mi nada, da će knjiga naći put da čitalaca. Bilo mi je malo neprijatno dok sam slušao sve pohvale koje su mi izrekli učesnici ove promocije. Ne znam da li sam ih baš zaslužio, rekao je profesor Žarko Popović.

R. Medić