petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SVE SPREMNO ZA POČETAK 24. ASIKS APATINSKOG DUNAVSKOG POLUMARATONA

Apatin je sreman za početak, 24. ASIKS Apatinskog Dunavskog polumaratona, koji startuje  u nedelju 20. oktobra u 11,00 časova u Banji Junaković, a čiji je tehnički organizator Atletski klub Apatin.

Na startu ove sada već velike atletske sportske manifesatcije, pojaviće se preko 850 takmičara i takmičarki iz Rusije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Moto ovogodišnje trke „Ostani bez daha za Plućnu hipertenziju“. Humanitarna akcija koju organizator 24. ASIKS Apatinskog Dunavskog polumaratona, realizuje sa organizacijom Plućna hipertenzija Srbija (Inspired by HOPE) u cilju podizanja svesti u javnosti o Plućnoj hipertenziji.

U okviru događaja koja ima sportsko-zabavno-humanitarni karakter, održaće se trke na 21 km i 097 metara, Fun&Fit –Minakva trka zdravlja na 10 kilometara, štafetna trka (2h5 kilometara) sa startom u 11,00 časova. Odmah nakon starta glavnih trka, startovaće humanitarna trka „Trka za srećnije detinjstvo“ koja se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Apatin u kojoj će nastupiti deca na 400 metara.

Prijavni centar za preuzimanje startnih brojeva otvoren je u subotu od 19,00 do 21,30 časova (Banja Junaković – glavna recepcija), u nedelju na dan trke prijemni centar biće otvoren na istom mestu od 07,30 do 10,30 časova. Prijave za dečiju trku, vrše se pre starta od 10,00 do 10,30 časova ispred glavnog ulaza u Banju Junaković u nedelju 20.10.

Staza je ravna i sertifikovana od strane oficijelnog merioca, svaki kilometar u polumaratonskoj trci biće obeležen. Polumaratonci trče dva kruga 5,3 km i 15,8 km (na stazi će se nalaziti 11 okrepnih stanica), dok će trkači na 10 kilometara trčati dva kruga 5,3 km i 4,7 km (sa tri okrepne stanice).

Staza na kojoj će trkači trčati kreće od starta u Banji Junaković, kružni tok, levo prema Prigrevici (okret na kraju Prigrevačke šume), nazad do kružnog toka, prolaz kroz Banju Junaković, kružni tok, trkači na 10 kilomatara okreću kod ribnjaka Popović, ok polumaratonci nastavljaju Prigrevačkom ulicom, Marka Oreškovića, Srpskih vladara, Dunavska, Dunavskom obalom do Plave ruže. Saobraćaj će biti obustavljen od 10.45 do 14,00 časova (na tim deonicama).

Za zdravlje trkača na stazi i u cilju biće zadužena medicinska služba iz Doma zdravlja Apatin. Suđenje na takmičenju sprovešće Zbor atletskih sudija Sremske Mitrovice.

Tokom realizacije događaja biće upriličen bogat kulturno-zabavni program u zoni starta i cilj u Banji Junaković gde će trkače zabavljati članovi KUD „Dunav“Apatin, mažoretkinje iz Apatina i Sonte, tamburaški orkestar „Dunavski biseri“, dok će na stazi atmosferu podizati apatinska rok grupa „Prljavi romeo“, Čapo Josip sa svojom grupom, dj Aleksandar Mirić i drugi.

Partneri trke:, Atletski savez Srbije, Opština Apatin, Banja Junaković, Sportski savez Apatina, Turistička organizacija Apatina, TREF sport ASIKS Srbija, Fan i fit Beograd, Venera Bajk Subotica, Minakva Novi Sad, Agencija Anakonda, Stojanov d.o.o. Novi Sad, Info tim Garmin Srbija, Kolačić sreće Beograd, Danubius Novi Sad, 2. Maj Apatin, Una Apatin, Skaut Frulja, JKP Naš dom Apatin, Udruženje Čačana u Čačku, Crveni krst Apatina i Sombora, Atletsko rekreativni klub Sombor, KUD Dunav, mažoretkinje iz Apatina i Sonte, Udruga zdravo trčanje Osijek; Dobro jutro Apatine, Kanjiški festival trčanja i plivanja, Banjalučki polumaraton i Novosadski maraton.