petak, 7 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

U APATINSKOJ OPŠTINI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD POBOLJŠAVA KVALITET USLUGA

PRIBLIŽAVANJE GRAĐANIMA RADI  BOLJE DOSTUPNOSTI I KVALITETNIJIH USLUGA

Apatinski Centar za socijalni rad svrstava se u red onih koji ažurno vodi brigu o svojim korisnicima. U cilju unapređenja kvaliteta usluga koje pruža Centar za socijalni rad Apatin i njegovog približavanja građanima radi povećanja dostupnosti usluga svima, Centar je prošle godine pokrenuo „Dane otvorenih vrata“. Koja je svrha pokretanja ovakvog projekta i kakvu korist imaju građani apatinske opštine, odgovor smo potražili kod direktorice Centra za socijalni rad Apatin Nikoline Sučević.

Nikolina Sučević

-Radi se o tome da jednom mesečno, stručni radnici Centra borave u prostorijama mesnih zajednica u naseljenim mestima i na terenu pružaju informacije zainteresovanim građanima, kaže direktor Centra za socijalni rad Apatin diplomirana socijalna radnica Nikolina Sučević i dodaje: – Mi smo rasporedili rad po mesnim zajednicama, pa to izgleda ovako: Svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu od 9-11 u Kupusini, svakog poslednjeg utorka u mesecu od 9-11 u Svilojevu, svake polsednje srede u mesecu od 9-11 u Sonti i svaki poslednji četvrtak u mesecu od 9-11 u Prigrevici. Takođe, ove godine su proširene usluge u lokalnoj zajednici, Centar je organizovao rad Savetovališta za sprečavanje porodičnog nasilja, kao i dva kluba i to: Klub za hranitelje i Klub za decu i mlade. Savetovalište radi dva puta nedeljno i to ponedeljkom i sredom od 15-17 časova i namenjeno je svima onima koji žele da dobiju više informacija o prepoznavanju i sprečavanju nasilja u porodici, osobama koje su imale iskustvo porodičnog nasilja radi pružanja psihosocijalnog tretmana i pružanje savetodavne podrške.

Klub za decu i mlade namenjen je deci uzrasta od 10-18 godina starosti kod kojih postiji ispoljenost negatinih obrazaca ponašanja ili postoji visok rizik od društveno neprihvatljivog ponašanja, i njihovim roditeljima. Radno vreme Kluba je ponedeljkom i četvrtkom od 15-17 časova. Klub za hranitelje namenjen je deci na hraniteljskom smeštaju i hraniteljima radi pružanja dodatne podrške, kao i za unapređenje rada hranitelja. Radno vreme kluba je utorkom i petkom od 15-17 časova.

Centar ne zapostavlja ni one usluge koje su do sada bile prioritetne, odnosno na one koje su najčešće korišćene.

-Jedan od nasjstarijih usluga, koja je namenjena starim i bolesnim i koja se pruža više od 10 godina je Usluga pomoć u kući. Usluge koje se mogu dobiti su održavanje higijene stana, održavanje lične higijene korisnika, odnosno pomoć pri kupanju, pranju kose, brijanju, menjanje pelena, nabavka hrane i pripremanje obroka, kao i nabavka lekova, zakazivanje pregleda kod lekara i pomoć pri plaćanju računa, reči su Nikoline Sučević.

Zahtev se podnosi u Centru za socijalni rad, gde možete da dobijete i više informacija. Centar je za ovu uslugu dobio licencu od strane Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.