utorak, 7 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

U SVILOJEVU ODRŽAN TRADICIONALNI KIRBAJ

Proteklog vikenda u Svilojevu je odžana tradicionalna seoska manifestacija, u narodu poznatija kao „kirbaj“. Više stotina ljudi, uglavnom iz okolnih mesta, navratilo je u ovo selo koje se nalazi u sklopu apatinske opštine, kako bi bili deo najstarije svilojevačke proslave

Obeležavanje je počelo u subotu uveča. U organizaciji Moto kluba „Šišmiši“ Svilojevo, u Domu kulture okupili su se bajkeri iz raznih mesta koji su uz orkestre Prljavi Romeo iz Apatina i Trilogy iz Sombora proveli sjajno veče.

-Bilo je prelepo i sve je proteklo onako kako se samo poželeti može. Ovo je tradicionalni skup i većina nas se od ranije znamo pa ovo i slična druženja koristimo za opuštanje uz rok muziku i pokušavamo da steknemo nova prijateljstva i iskustva, kaže predsednik kluba Srđan Kokai.

Srđan Kokai (iza njega Čin Čin) i najmlađi član Šišmiša

Ipak, centralna manifestacija održala se u crkvi gde je služena Sveta misa. U prisustvu mnogih zvanica među kojima su bili i čelnici apatinske lokalne samouprave na čelu sa zamenicom predsednika opštne Dabravkom Korać, Svetu misu su pored svilojevačko kupusinskog župnika Ištvana Kurina, služili velečasni Peter Deže OFM franjevački sveštenik iz subotičkog samostana, inače rođeni Apatinac, potom velečasni Arpad Verebeji apatinski dekan, župnik u Doroslovu i Bogojevu, direktor svetišta u Doroslovu i omladinski referent u subotičkoj biskupiji, potom velečasni Robert Erhard novosadki župnik i novosadski dekan, velečasni Tibor Žunji srbobranski župnik i Josip Kujundžić sonćanski župnik.

Detalj sa Svete mise

Običaj je da se kirbaj slavi prve nedelje posle 20. avgusta Svetog Stefana Kralja. Tada mladi ljudi obučeni u tradicionalne narodne nošnje odlaze u crkvu i sa sobom nose dva hleba jedan isečen i korpu voća da bude blagosloven od strane sveštenika koji drži Svetu misu. Taj hleb se nakon mise deli van crkve.

Način na koji se kirbaj obeležava nije promenio svoj običaj. Još uvek se, kao nekada, prodaju suveniri i slatkiši, a jedna od glavnih razonoda je vožnja popularnim ringišpilom.

 

Inače, kirbaj je nastarija manifestacija u Svilojevu i pojedini je smatraju seoskom slavom, pa su u organizaciju uključeni skoro svi žitelji sela.

 

-Mi kao mesna zajednica podržavamo ovakve i slične manifestacija koje su u interesu napretka sela i zbližavanju ljudi. Manje je bitno da li je to tradicionalna organizacija sela ili neko udruženje građana, ako ima za cilj promociju Svilojeva onda je dobrodošla, tvrdi sekretar Mesne zajednice Svilojevo Željko Rašeta.

Podržavaju inicijative za dobrobit sela, sekretar MZ Svilojevi Željko Rašeta