subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

USPEŠNO ZAVRŠEN 24. ASIKS APATINSKI DUNAVSKI POLUMARATON

Trijumf Tunde Sabo i Miloša Dajević – pobeda sporta i humanosti

Apatin je i ove godine bio organizator spaktakularnog atletskog događaja. Preko 900 učesnika iz 10 zemalja uzelo je učešće na 24. ASIKS Apatinskom Dunavskom polumaratonu, u okviru kojeg su održane trke na 21,097 km, 10 km, trka štafeta (2h5 km) i humanitarna dečija trka.

U glavnoj trci na 21,097 kilometara, nastupilo je 462 učesnika (112 žena i 350 muškaraca), najuspešniji u muškoj konkurenciji bio je Miloš Dajević (AK Cerski junaci Beograd) sa rezultatom 1 sat 16 minuta 19 sekundi, ispred Mate Srđana (OAK Begrad) 1 sat 17 minuta 51 sekunda i trećeplasiranog Srete Krstića (AK Vlasenica) 1 sat 18 minuta 46 sekundi.

Odmah po završetku trke Miloš Dajević je istakao: „Odlična organizacija i ambijent u Apatinu, poprineli su da uživam i da odnesem pobedu. Staza pripremljena na najbolji način, obeležen svaki kilometar, dovoljan broj okrepnih stanica (11 komada na stazi), pravi praznik sporta“.

U ženskoj konkurenciji slavila je olimpijka Tunde Sabo iz Mađarske (1 sat 20 minuta i 27 sekundi), ispred Ane Bognar iz Mađarske (1 sat 24 minuta 43 sekunde) i Adele Čomor iz Bosne i Hercegovine (1 sat 30 minuta i 8 sekundi).

Tunde Sabo takođe je imala sve najpozitivnije da kaže u vezi ovog događaja: „Prvi put sam u Apatinu i stvarno sam iznenađena odličnom organizacijom i profesionalnošću Gorana Čegara. Svaki detalj na stazi i oko staze su precizni i jasni. Uslovi za trčanje su bili malo teži zbog velike temperature, pa je i rezultat malo slabiji od planiranog. Ova trka ima sjajnu perspektivu i po mom mišljenju jedna je od najbolje organizovanih u okruženju“.

U Fun & Fit – Minaqua trci zdravlja na 10 kilometara nastupilo je blizu 30 učesnika, pobedu je izvojevao Miroslav Dukadinović iz OAK Beograd sa rezultatom 34 minuta i 10 sekundi , ispred Miloša Dragovića (Crna Gora) 34:50 i Dušana Krstića (SFS Borac Paraćin) 35 minuta i 36 sekundi, kod devojaka slavila je Aleksandra Burkanović (AK Apatin) 42 minuta i 49 sekundi, ispred klubske drugarice Jelene Rašković, 46 minuta 00 sekundi i Branislave Stepanov (AK Bečej) 46 minuta i 10 sekundi.

Po prvi put u okviru polumaratona održana je trka štafeta u kojoj je nastupilo 17 štafeta, među muškim štafetama slavila je ekipa u sastavu Iva Lanc i Branislav Srdić, među miks štafetama pobedu su odneli Bojan Jocić i Marija Novaković, dok su kod žena trijumfovale Mariana Čegar Lukić i Vesna Bogišić Vicko.

U dečijoj trci za srećnije detinjstvo na 400 metara koji je realizovan u saradnji sa Crvenim Krstom Aatina, učestvovao je rekordan broj dece, blizu 100 najmlađih iz Apatina, Bečeja, Sombora, Osijeka, Novoga Sada. Trka nije imala takmičarski karakter, već humanitarni. Predstavnik Kompanije Venera bajk, Dragan Kalauz, uručio je sekretaru Crvenog Krsta Apatin, Tijani Tomašević, pet dečijih rolera koji će biti podeljeni deci iz porodica sa slabijim finansijskim mogućnostima. Prikupljena su određena finansijska sredstva koja će takođe biti opreedeljna za kupovinu opreme za decu iz ugroženih porodica.

Moto ovogodišnje trke „Ostani bez daha za Plućnu hipertenziju“, akcija koju je organizator 24. ASIKS Apatinskog Dunavskog polumaratona, realizovao u suorganizaciji sa organizacijom Plućna hipertenzija Srbija (Inspired by HOPE) u cilju podizanja svesti u javnosti o Plućnoj hipertenziji, u potpunosti je uspešno podžan, promovisan i realizovan.

U uvodnom delu događaja upriličen je bogat kulturno-umetnički program u zoni starta i cilj u Banji Junaković gde su trkače zabavljali članovi mladi članovu GKUD „Dunav“Apatin, mažoretkinje iz Apatina i Sonte, tamburaški orkestar „Dunavski biseri“. Himnu Republike Srbije pred sam start otpevale su članice pevačke grupe GKUD Dunav Apatin. Atmosferu na stazi podizali su apatinska rok grupa „Prljavi romeo“, Čapo Josip sa svojom grupom, dj Aleksandar Mirić.

Partneri trke:, Atletski savez Srbije, Opština Apatin, Banja Junaković, Sportski savez Apatina, Turistička organizacija Apatina, TREF sport ASIKS Srbija, Fan i fit Beograd, Venera Bajk Subotica, Minakva Novi Sad, Agencija Anakonda, BMA Tranding, Stojanov d.o.o. Novi Sad, Info tim Garmin Srbija, Kolačić sreće Beograd, Danubius Novi Sad, 2. Maj Apatin, Kastel Apatin, Una Apatin, JKP Naš dom Apatin, Udruženje Čačana u Čačku, Čačanski atletski klub, Crveni krst Apatina i Sombora, ARK Somaraton, GKUD Dunav, mažoretkinje iz Apatina i Sonte, Dobro jutro Apatine, Kanjiški festival trčanja i plivanja, Banjalučki polumaraton i Novosadski maraton.