subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

VESTI IZ SO APATIN

DELEGACIJA NORDIJSКE POSLOVNE ALIJANSE POSETILA OPŠTINU APATIN

Nakon Novog Sada, Šapca, Smedereva  i Niša, opštini Apatin je pripala čast da ugosti predstavnike nordijske poslovne alijanse koju je predvodio ambasador Švedske njegova akselencija Jan Lundin, zatim predstavnici ambasada Norveške i Finske, te predstavnici nordijskih kompanija SECURITAS, REКA, BBD Group, Engo Planet, FCB Afirma, Telenora, Leo Burnett i nordijske poslovne alijanse.

Sednica

Na prijemu u velikoj Sali SO Apatin, prisutne je pozdravio predsednik opštine Apatin Milan Škrbić. Škrbić je goste upoznao sa sadržajem prezentacija koje su pripremljene, te posebno istakao proglašenje Apatina za lučko područje i značajem luke za dalji razvoj celog regiona.

Prisutne je nakon toga pozdravio i ambasador švedske nj. e. Jan Lundin koji je kasnije i za medije istakao:

Opština

Mi smo danas posetili Apatin da bi smo razvili poslovne veze između ovog grada i naših preduzeća. Dobili smo interesantnu informaciju od predstavnika vašeg grada u vezi ekološkog turizma, proizvodnje biološke energije i drugim stvarima koje čine Apatin interesanstnim za ulaganje i investiranje. Vraćamo se za Beograd puni utisaka i razmislićemo kako dalje možemo da sarađujemo sa vašim privrednicima. Inače, u Apatinu već postoje naši predstavnici, poput kompanije Securitas, a  koja je Švedskog porekla i koja u Apatinu zapošljava 170 radnika. Verujem da ćemo pored ovoga naći još prostora za saradnju, rekao je ambasador Švedske.

 

 

Opština

Predstavnici nordijske poslovne alijanse kroz prezentacije su upoznati sa privrednim potencijalima opštine Apatin, a opštirno o toj temi, kao i Slobodnoj zoni i budućoj luci govorila je direktorica Slobodne zone Apatin Maja Кuridža. Prezentaciju o prirodnom rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“, kao i turističim potencijalima opštine Apatin predstavila je direktorica JP za upravljanjem putničkim pristanom i Marinom Apatin Ljiljana Кrec. U završnoj prezentaciji kako na najbolji način mogu da se iskoriste obnovljivi izvori energije i gde ih sve ima u opštini Apatin, govorio je Vladan Divjak, stručni konsultant iz oblasti biogasne tehnologije.

Po završetku prezentacija, na konferenciji za medije je pored švedskog ambasadora govorila i zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Кorać koja je istakla da je Apatin tek peti grad u Srbiji koji je posetila nordijska poslovna alijansa i da su nakon svake posete uvek realizovani dalji projekti i investicije.

 

Veoma sam zadovoljna sastankom koji je bio radni, a ne samo protokolarni, kako je to do sada bila praksa. Imali smo priliku da predstavimo najinteresantnije potencijale opštine Apatin i da razgovaramo sa nekoliko predstavnika velikih nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji. Naša ideja je da u nekom narednom periodu organizujemo pojedinačne posete. Najviše interesovanja pokazano je za obnovljive izvore energije koji kod nas praktično nisu iskorišteni, kako geo-termalni izvori tako i biomasa. Verujem da im je interesantna priča i brodogradilišta koje godinama ne radi i ovo je idealna prilika da se velike kompanije zainteresuju i investiraju u njega. Za nas je ova poseta velika čast, jer smo peti grad u Srbiji koji je ova delegacija posetila. Do sada su ovakvi radni sastanci održani u Beogradu, Novom Sadu, Šabcu i Smederevu, te u ovoj poseti vidimo veliku šansu za dalji razvoj opštine Apatin, rekla je  Dubravka Кorać.

Opština

Nakon obraćanja medijima, predsednik opštine je sa svojim saradnicima goste poveo u obilazak Slobodne zone. U okviru posete Slobodnoj zoni, gosti su obišli i firmu Fleš SRB kroz koju ih je proveo direktor Nebojša Stanivuk.

Nastavak posete predviđao je posetu Muzeju podunavskih Nemaca gde su gosti od Borisa Mašića trebali da čuju nekoli reči o istoriji Apatin. Završetak posete bio je u restoranu „Zlatna kruna“ gde su predstavnici nordijske poslovne alijanse pored ručka, imali priliku da čuju i vide kako se sprema apatinski riblji paprikaš koji je nezaobilazan deo tradicije našeg grada.

Ručku u „Zlatnoj kruni“ prisustvovali su i predstavnici firmi koje posluju u Apatinu: Flash SRB, Lumberline, Apatinske pivare – A Molson Coors Company, Agroglobe, Weber Saint-gobain, Vero d.o.o., PG „Hegediš“, kao i predstavnik nevladinog sektora ispred UG „Moj Apatin“.

Info služba

Opština Apatin