nedelja, 24 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ZA BACANJE PETARDI I OSTALE PIROTEHNIKE

Oprez!

 

Ovo bi vam moglo opteretiti kućni budžet ukoliko ne vodite računa o ponašanju tokom predstojećih praznika.

Kako saznajemo, ali i na osnovu pisanja ostalih medija, za pirotehniku u prazničnim danima pooštrene su mere.

Najbitnije novine Izmena zakona o javnom redu i miru koje bi trebalo koliko već ovih dana da budu usvojene u Skupštini glasiće: Ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće ubuduće da plati i do pet puta veću kaznu – od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Dakle, novogodišnja pirotehnička euforija mogla bi mnoge papreno da košta. Ove novine su predložene u cilju da bi konačno izostale teške povrede mališana usled korišćenja petardi, topovskih udara, vatrometa ili drugih opasnih naprava.

U MUP-u obećavaju da će konačno stati na put šenlučenju. Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je za Blic da smatra da će uz takav zakon i pojačanu aktivnost pripadnika MUP na terenu smanjiti broj prekršaja i povrede koje su vrlo česte, posebno kod maloletnika, te da će se obezbediti sigurnije okruženje.

-Nadam se da vatrometa neće biti kao prethodnih godina, osim onog koji je legalizovan jer se tačno zna s kojom dozvolom i na koji način i koje pravno lice može da koristi pirotehnička sredstva. Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane, rekao je Rebić.

U MUP-u navode još: – Roditeji su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati.

Inače, na osnovu raznih informacija MUP već mesecima sprovodi u osnovnim školama projekat “Petarde nisu igračke” u okviru kojih učenike edukuju i upoznaju o svim posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je za “Blicc” da je svakako opravdano povećanje novčane kazne za remećenje javnog reda i mira upotrebom pirotehničkih sredstava.

– Očigledno da dosadašnje sankcije nisu pomogle. Ovo jeste nepopularna mera, ali to je, nažalost, jedini način da stanemo na put unakažavanju naše dece. Dobijamo na desetine prijava u periodu od Svetog Nikole do kraja januara. Najčešće se radi o punoletnim osobama ili maloletnicima starijim od 14 godina dok retko kad smo dobili prijavu protiv dece do 14 godina, rekao je Marinović i dodao: – Upotreba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u bilo koje doba dana, a ne kako mnogi misle samo noću i u vreme odmora, pa se postavlja pitanje zašto je trgovina ovim napravama uopšte legalna. Upotreba pirotehnike nije dozvoljena ako remeti javni red i mir, što znači da je nekažnjiva samo ako se koristi u kući ili u dvorištu, a da ne ugrožava komšiluk – kaže Marinović.

Napravili smo anketu među građanima Apatina i pitali ih šta misle o novom Zakonu. Od 37 ispitanih 29 smatra da bi kazne trebalo da budu veće i da je bilo krajnje vreme da se uvede nešto slično. Samo troje smatra da su nove sankcije preoštre, dok preostalih pet kažu da je pooštravanje kaznenih mera dobro, međutim nisu sigurni da će se sprovoditi u delo.