subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ZA NEKE JE I DALJE OPRAVDANO BOMBARDOVANJE SR JUGOSLAVIJE

“MILOSRDNI ANĐEO” I DALJE UZIMA SVOJE ŽRTVE

uništavanje gradova

Bliži se 10. jun, dan kada je pre 19 godina okončano bombardovanje SR Jugoslavije od strane NATO agresora.Za pojedince je opravdan napad na jednu nezavisnu i suverenu državu od strane najmoćnijih svetskih sila.
Osiromašeni uranijum već godinama uzima danak u Srbiji.

mnogi su bili samo deca

Prema analizama stručnjaka, u Srbiji je za 15.000 – 33.000 obolelih od raka kriv osiromašeni uranijum, a umrlih od 10.000 do 18.000. U muškoj populaciji rak pluća je na prvom mestu, a u ženskoj rak dojke. Oni tvrde da se potomstvo s psihofizičkim malformacijama može javiti kroz nekoliko generacija.

goreli su gradovi, sela, bolnice, škole, vrtići…

Kad je bila katastrofa u Černobilju 1986. onda su genetičari izračunili da se mogu rađati potomci s psihofizičkim malformacijama 800 godina kasnije, jer je latentni period za takve potomke mnogo veći. I kroz generacije mogu se desiti posledice, navode stručnjaci.

Koliko je sve ovo opasno neka potvrdi podatak u slučaju italijanskih vojnika.“U Bariju u bolnici piše – svi koji su iz bilo kog razloga boravili na Kosovu i Metohiji da se podvrgnu pregledu. Od 558 italijanskih vojnika 47 je umrlo, a svi su bili na Kosovu, tri puta“.

Nakon bombardovanja SRJ u Pčinjskom okrugu su na četiri lokacije pronađena neeksplodirana zrna bojeve municije i ona su smeštena u Vinči, kao i drugi radioaktivni materijal – u skladištu koje nije adekvatno.

„To je pokušaj samoubistva – donositi radioaktivni materijal na 12 kilometara od Beograda. Šta u slučaju zemljotresa, požara, poplava, ili čak neko novo bombardovanje, ako tu pogodi to bi bilo kao atomska bomba“, navode radiolozi.

to je poklon „Milosrdnog anđela“

Zanimljivo je i da su bojevom municijom najviše bombardovali po Jugoslaviji poslednjih deset dana od početka „Milosrdnog anđela“.

Vazdušni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedelja. Izvedeno je oko 112 udara, a u njima je, prema različitim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

bez komentara, slika sve govori
kome je ovo dete skrivilo?

Bačeno je preko 15 tona osiromašenog uranijuma, koji godinama uzima svoj danak u vidu obolelih od raznih malignih bolesti. NATO je izvodio napade na SRJ s brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi i u SAD.

sve je uništeno

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Evo spiska država čije su sve snage ušestvovale i sa kakvim naoružanjem u bombardovanju nedužnog naroda:
SAD
F-16C Fajting falkon: najmanje 78 u službi vazduhoplovstva SAD na početku rata, na kraju verovatno preko stotinu. Svi američki F-16 bili su bazirani u Italiji, najveći broj u vazdušnoj bazi Avijano. F-16 je činio glavninu napadnih strana NATO-a. Takav jedan avion srušen je prema zvaničnim informacijama od strane jugoslovenske PVO 2. maja 1999. kraj Beograda.
F-15E Strajk igl: oko četrdeset na početku rata, na kraju verovatno više od 65, svi bazirani u Avianu. Ovi lovci-bombarderi imali su najrazličitije misije napada na tlo. Korišćeni su i u napadima grafitnim bombama koje su izazvale nestanak električne energije u Srbiji. Poznato je da su bili mnogi slučajevi prisilnog sletanja ovih aviona u Sarajevu.
A-10 Tanderbolt II: oko 44 pri kraju rata, sudelovali su u otkrivanju ciljeva. Jedan pogođeni A-10 od strane rakete „SA-13″ uspeo je da prisilno sleti kraj Skoplja.
F-117 Noćni soko: 12 ovakvih „nevidljivih“ bombardera stiglo je u Avijano pre rata. Kasnije se dešava neočekivano. Jedan od tih aviona (koji su u Zalivskom ratu postali poznati kao „nedodirljivi“) srušen je od strane jugoslovenske PVO. Pilot je spašen nekoliko časova nakon obaranja. Ovaj događaj doveo je u ozbiljnu krizu koncept aviona „stelt“ tehnologije.
B-52: korišćeno od 8 do 20 aviona, baziranih u UK. Prenosili su krstareće projektile AGM-86C i CALCM do ciljeva.
B-2 Spirit: još jedan „nevidljivi“ bombarder, prvi put korišćen u ovom ratu. Njegovo naužanje brojalo je 8 JDAM bombi na satelitsko upravljanje.
B-1B Lenser: 5 aviona pri kraju rata.
F-15 Igl: jedan od retkih običnih lovaca koji je poslat na SRJ. Korišćeno od 24 do 32 aviona. NATO objavio kako su ti avioni oborili 4 jugoslovenska MiG-29.
F/A-18 Stršljen: 48 aviona, najveći deo stacionisan na nosačima aviona u Jadranu. Korišćeni u misijama bombardovanja.
F-14 Tomket: 28 aviona na nosaču USS Teodor Ruzvelt. Vrlo mala upotreba.
S-3 Viking: 8 aviona. Misije patroliranja.
EA-6 Sumnjivac: 25 aviona. Korišćen za elektronsko nadgledanje.
Herjer II: 8 aviona na brodu USS Nasau. Jedan izgubljen prilikom kvara pri sletanju.
E-3 Stražar: 2 radarska aviona, bazirana u Nemačkoj.
E-8 Džoint Stars: 2 radarska aviona, minimalno korišćena.
KC-135 Strateška cisterna: 80 letećih cisterni.
KC-10 Proširivač: 10 letećih cisterni.
E-2 Sokolovo oko: 5 radarskih aviona na nosaču USS Teodor Ruzvelt.
Bilo je i drugih aviona, ako se dodaju i transportni (C-17, C-141, C-5 i C-130), i ostali potporni i avioni za nadgledavanje. Takođe, letele su i bespilotne letelice (RK-1 Predator).

sejači smrti i pakla

Pomorske snage SAD činile su jedan nosač aviona, USS Teodor Ruzvelt, 2 broda za amfibijsku potporu (USS Nasau i USS Inčon) kao i mnogi razarači koji su dejstvovali ispaljivanjem krstarećih raketa „Tomahok“

Belgije
F-16C fajting falkon: 16 aviona stacionisanih u Italiji.
Kanade

F/A-18 Hornet: 12 aviona stacionisanih u Avianu, Italiji. Učešće u misijama vazduh-zemlja.

Danske[

F-16C fajting falkon: 6 aviona.

Francuske

Jaguar: 6 aviona, Miraž F1: 4 aviona, Miraž 2000: 18 aviona, C-160: 1 avion za špijunažu, E-3 Stražar: 1 avion za špijunažu, KC-135 Strateška cisterna: 3 letećih cisterni

Pomorske snage Francuske činile su 1 fregatu, 1 podmornicu i 1 patrolni brod.

Nemačke

Panavia Tornado: 14 aviona za napade vazduh-zemlja, C-160: 1 leteća cisterna.

Pomorske snage Nemačke činile su 1 fregatu. To je bilo prvo borbeno sudelovanje Nemačke od Drugog svetskog rata.

Italije

Panavia Tornado: 24-34 aviona. Misije patroliranja i napada vazduh-zemlja. F-104 Svemirski ratnik: 12 aviona za odbranu. AMX Gibli: 12 aviona u misijama napada vazduh-zemlja. Herjer II: 4 aviona u misijama napada vazduh-zemlja. B707T/T: 2 aviona-cisterne

Pomorske snage Italije uključivale su jedan nosač aviona i fragatu.

Ujedinjenog Kraljevstva[

Herjer II: 12 aviona stacionisanih u Italiji. Panavia Tornado: 8 aviona stacionisanih u Nemačkoj. E-3 Stražar: 2 špijunska aviona. Lokid L-1011: 3 aviona-cisterne. Vikers VC-10: 3 aviona-cisterne stacionisanih u Nemačkoj. Si Herjer: na nosaču aviona HMS Invinsibl.

Pomorske snage Ujedinjenog Kraljevstva činile su nosač aviona HMS Invinsibl, 1 podmornica, 1 fregata i jedan pomoćni brod. Kasnije se govorilo da je učešće UK bilo razočaravajuće, zbog kašnjenja ulaska Tornadoa u sukob i neefikasnosti Herjera.

Norveške

F-16 fajting falkon: 6 aviona stacionisanih u Italiji. C-130 Herkules: 1 transportni avion.

Holandije

F-16 fajting falkon: 6 aviona stacionisanih u Italiji. Saopšteno je da je jedan ovakav avion u holandskoj službi uspeo da obori jednog jugoslovenskog MiG-29, postignuvši tako prvu i jedinu evropsku vazdušhu pobedu. Foker 60: 1 avion KDC-10: 2 aviona-cisterne stacionisanih u Holandiji.

Pomorske snage Holandije činile su 1 fregatu.

Portugala

F-16 fajting falkon: 3 aviona stacionisanih u Italiji.

Španije

F/A-18 Stršljen: između 6 i 12 aviona stacionisanih u Italiji. KC-130: 1 avion-cisterna. CASA C.212 Aviokar: 1 transportni avion. Pomorske snage Španije činile su 1 fregatu.

Turske

ostala bez igde ičega
poruka za sva vremana

F-16 fajting falkon: 11 aviona stacionisanih u Italiji. Pomorske snage Turske činile su 1 frega.

Da li svemu ovome treba dodatni komentar? Šta su kriva deca, bolesni, nejaki, starci, žene, uostalom i čitav narod? Šta je ta SR Jugoslavija morala uraditi da bi je na ovakav način kažnjavali svetski moćnici?