subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ZAVRŠENA TAKMIČANJA ZA MLAĐE RUKOMETNE SELEKCIJE, A DOMNIRAO, KO DRUGI NEGO PIK PRIGREVICA

Dešavalo se da gradovi, okruzi ili pak klubovi stvore neku sportsku generaciju koja rezultatski zablista godinu-dve i nakon toga naiđe pad koji zna da ostavi duboke tragove i teško se vratiti na staze uspeha. Retkost je da neko traje dugo i da u kontuitetu ostvaruje podvige, a još je ređi slučaj da na sportskoj sceni mladih dominira selo sa oko 3.000 uglavnom starijih meštana. Ipak, postoji klub koji je pobio sve te teorije i već nekoliko godina superiorno vlada rukometnim terenima Pokrajine, a i šire. Dečaci RK PIK Prigrevica uzrasta od 12 do 16 godina i ove sezone su u svakom pogledu nadvisili svoje vršnjake iz mnogo većih gradova i rukometnih centara. Poslednje sudijske zvižduje u prošlonedeljnim utakmicama pionira M12 i M14, kao i kadeta M16 dočekali su kao šampioni, koji su svoje titule overili mnogo ranije i takmičenja će nastaviti u Super ligama Vojvodine.

Tvorac šampiona i trener mladih Prigrevčana Milka Nikšić

Mlađi pioniri ili M12 odnosno dečaci 2007. godište i mlađi, plasirali su se u Super ligu Vojvodine kao prvoplasirana ekipa na tabeli. Kroz ciklus od pet turnira, odigrali su 12 utakmica i zabeležili isto toliko pobeda, uz gol razliku koja fascinira dali su 236 golova, a primili 48, gol razlika +188 golova. Ovaj rezultat ostvaren je u konkurenciji pet klubova RK PIK Prigrevica – Prigrevica, RK Vrbas Petrol – Vrbas, RK Crvenka – Crvenka, RK Spartak Vojput – Subotica, MRK Somborelektro – Sombor.

Nade prigrevačkog rukometa M12

Super liga za ovu generaciju počinje u februaru sledeće godine i čini će je osam najboljih ekipa iz četiri okruga a to su: RK PIK Prigrevica – Prigrevica, RK Vrbas Petrol – Vrbas, RK Potisje Pleteks – Ada, RK Mladost TSK ORK – Temerin, RK Vojvodina – Novi Sad, RK Lavovi – Bačka Palanka, RA Dinamo – Pančevo, RK Hajduk – Beška.

Pioniri ili drugi naziv za njih je M14 odnosno dečaci 2005. godište i mlađi takođe su se superiorno plasirali u Super ligu Vojvodine gde su odigrali pet turnira i ostvarili su svih 10 pobeda, samim tim osvojili maksimalnih 20 bodova. Dali su 230 golova, primili 52, gol razlika +178 dobija na značaju jer je konkurencija bila jaka, a sačinjavalo je šet ekipa: RK Apatin – Apatin, RK Sombor – Sombor, MRK Somborelektro – Sombor , RK Grafičar – Bezdan, RK BSK 2012 – Bački Brestovac i RK PIK Prigrevica – Prigrevica.

Zbog velikog broja prijavljenih ekipa ove godine jesenji deo prvenstva bio je podeljen u šest okruga, pa će sastav Super lige činiti po dve najbolje plasirane koje prenose međusobne bodove. Društvo Prigrevčanima, koji startuju sa četiri boda i gol-razlikom +32, praviće mladi igraču RK Apatin koji su to pravo stekli kao drugoplasirana ekipa. Super liga za ovu generaciju počinje već u decembru  a čine je ekipe: RK PIK Prigrevica – Prigrevica, RK Vrbas Petrol – Vrbas, RA Dinamo – Pančevo, RK Lavovi – Bačka Palanka, RK Potisje Pleteks – Ada, RK Vojvodina – Novi Sad, RK Mladost TSK ORK – Temerin, RK Proleter – Zrenjanin, RK Radnički 1958 – Šid, RK Hajduk – Beška, RK Crvenka – Crvenka, RK Apatin – Apatin.

Ruše sve pred sobom, selekcija PIK Prigrevice M14

Kadeti ili M16 dečaci 2003. godište i mlađi, plasman u Super ligu Vojvodine overili su titulom prvaka odigravši 10 utakmica, gde su ostvarili devet pobeda i jedan poraz. Sa 18 bodova uz gol razliku 208 : 138, predvodiće okrug u kome su pored njih još bili: RK Crvenka – Crvenka, RK Sombor – Sombor, MRK Somborelektro – Sombor, RK Apatin – Apatin, RK Spartak Vojput – Subotica.

Super liga za kadete počinje u februaru  sledeće godine. Jesenji deo prvenstva su činile tri grupe, a u elitno društvo pokrajinskog kadetskog takmičenja pored Prigrevčana plasirali su se još:, RK Crvenka – Crvenka, MRK Somborelektro – Sombor, RK Vojvodina – Novi Sad, RK Lavovi – Bačka Palanka, RK Vrbas Petrol – Vrbas, RK Dinamo – Pančevo, RK Jugović – Kać.

Uskoro okosnica seniorskog sastava, kadeti M16

Pomenuti razultati su za ponos mnogih, a tvorac ovih malih šampione je trener svih klupskih selekcija Milka Nikšić. Ona je kod dece stekla simpatije i poverenje, što je veoma bitno u stvaranju vrhunskih igrača jer je kod “klinaca” ovog doba to jako teško ostvariti. Dečeci znaju da su seoski heroji i da zbog njih mnogi mališani svakodnevno dolaze da se upisuju u klub, ali su isto tako svesni da se na Olimpu opstaje samo upornim radom i dobrim rezultatima. Svakako da se mora naglasiti da ovo nije prvi put da su prigrevačka deca u Super ligi, a kada su se pre nekoliko godina pojavili među najboljima, pojedinci “nisu” znali gde se nalazi to selo. Sada isti ti vrlo dobro znaju gde je Prigrevica i sa visokom dozom poštovanja izgovaraju ime sela odakle trenutno potiču najbolji mladi rukometaši.

Zadovoljna sam dosadasnjim rezultatom, mada je pred nama je još mnogo rada. Očekujem od momaka da će, kao i do sada, svakoj utakmici pristupiti maksimlano ozbiljno kako bi ostvarili što bolji rezultat. Rano je za obećavanje medalja, ali oni znaju da se to od njih uvek očekuje. Prošle godine smo bili prvaci i dospeli smo do same završnice državnog prvenstva gde smo osvojili treće mesto. Uz malo sreće mogli smo da se nađemo u finalu, ali to je sport. Ponekad je potrebno da te ”fortuna” prati. Sa istim žarom ulazimo i ove godine u takmičenja. Možda nam se posreći da nadmašimo prošlogodišnji uspeh, kaže trener Milka Nikšić.

Milka, trener, majka, brat, sestra… osoba od dečijeg poverenja!

Rad ove mlade žene koja je veliki deo svog života podarila uspehu kluba praćen je od strane nadležih iz Rukometnog saveza Vojvodine, pa je generalni sekretar Slobodan Višekruna, inače nekadašnji istaknuti internacionalni sudija, u više navrata istakao kako je Milka trener za primer i nije slučajno ona kao stipendista RSV za 2019. godinu, imenovana od strane Saveza za kordinatora testiranja i okupljanja mladih rukometaša i rukometašica. Zadatak joj je da napravi testove i testira svu decu (dečaci i devojcice M12, M14, M16, Ž12, Ž14, Ž16) na okupljanjima, a to su visina, težina, raspor ruku, dužina i širina šake, trčanje 20m, slalom loptom 30m, skok udalj iz mesta, pretklon u sedu…, potom igraju utamice, a sve se arhivira i na osnovu tih podataka vrši se selektiranje i praćenje daljeg rada mladih rukometaša i rukometašica.

Nije ovo krajnji domet vrhunskog stučnjaka Milke Nikšić!

Prvo okupljanje biće u subotu 30. novembra u Prigrevici, a čak osam mališana iz PIK Prigrevice naće se među 16 najboljih što potvrđuje da se unutar tok kluba radi dobro i na duge staze.