nedelja, 17 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DA SE NE ZABORAVI – VELIKAN APATINSKOG I SRPSKOG KARATEA BOGDAN – BOBO – BAŠIĆ

Piše Jovan Banjac

ZADIVIO ČAK I VRHUNSKE KARATE MAJSTORE

Po godinama ne zaslužuje da se nađe u rubrici sportski vremeplov, pa zato sam odlučio da o mladom čoveku, Bogdanu Bobi Bašiću napišem nekoliko redova u tekstu koji sam nazvao „Da se ne zaboravi“. Bašić je jedan od retkih karatista koji je u svojoj karijeri osvojio skoro sve što se osvojiti može. Bio je višestruki pionirski, kadestki i seniorski prvak države, balkanski šampion, osvajač ekipnog zlata na svetskom prvenstvu, srebrni u pojedinačnoj konkurenciji, prvak Vojvodine u svim kategorijama, a pored toga i osvajač mnogih međunarodnih turnira.

Istovremeno je bio prvak države u juniorskoj i seniorskoj konurenciji, nezamenjiv član nacionalnog tima i višestruki ekipni prvak države.

Ekipa Jugoslavije Milovac, Bašić i Malinović

Karateom je počeo da se bavi u Apatinu, KK Partizan i prvi trener mu je bio profesor Milorad Mrđa koji ga je usmerio, a kasnije je, prelaskom u Novi Sad gde je pohađao školu, postao učenik čuvenog karate majstora, svetski priznatog karatiste profesora Dušana Dačića. Pod njegovim nadzorom Bašić se usavršavao i postao je perjanica reprezentacije koja je igrala značajnu ulogu u svetskom karateu.

Bašić i njegov učitelj profesor Dušan Dačić

 

 

 

 

Ekipni prvaci, Bašić na pobedničkom postolju

Sećam se da mi je često govorio da mu je idol Jovan Ožegović i da mu je želja da dostigne njegove rezultate. Tada, još kao junior, verovatno da nije ni sanjao da će jednoga dana biti to što je bio, najbolji jugosovenski mladi karatista koji u državi skoro da nije imao premca. Za svoje postignute rezultate bio je višestruki najbolji sportista opštine Apatin, a pored tog epiteta slušaoci tadašnjeg Radio Apatina izabrali su ga i za najpopularnijeg sportistu. Bašić je to tih priznanja stigao ostvarivanjem sjajnih rezultata. Skoro da nije bilo takmičenja na kojem nije osvojio medalju, pa  je njegovo ime bilo zacrtano kao sportska ikona mladih.

Bašić prima priznanje za najboljeg sportistu Apatina od svog idola Jovana Ožegovića

O mladom Apatincu karate majstori, tadašnje Jugoslavije, govorili su isključivo u pozitivnom kontekstu. Njegova dominacija trajala je bezmalo deceniju, a mora se biti krajnje iskren i priznati da mu je ključna ličnost u napretku bio otac Željko Bašić koji je nesebično ulagao u razvoj sina i bio mu podrška u svakom pogledu.

2005. godina, nakon izbora sportiste Bašić u društvu sa svojim prvim trenerom Miloradom Mrđom, idolom Jovanom Ožegovićem i učiteljem profesorom Dušanom Dačićem

Kada bi se nabrajale sve medalje koje krase bogatu riznicu ovog mladog Apatinca, trebalo bi puno prostora i vremena, a sasvim je izvesno da bi se propustilo nekoliko, jer ih je na desetine. Bašić je bio neprikosnoven i kao takav ostaje upamćen u karate sportu.