ponedeljak, 27 septembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DRUGI PIŠU – KAKO JE OPŠTINA APATIN OD NETRANSPARENTNOSTI I RASIPNIŠTVA PRI TROŠENJU BUDŽETSKOG NOVCA POSTALA FISKALNO STABILNA

Piše: Srbija danas

Predsednik opštine Apatin nam otkriva kakve probleme je zatekao u opštini, kako ocenjuje dosadašnji rad opštine i šta je najveći uspeh opštine

– Zatekli smo više krupnih problema, ali sa sigurnošću mogu reći da je najveći problem koji nam je ostavljen došao iz netransparentnosti i rasipništva pri trošenju budžetskog novca, tj. novca građana opštine Apatin. Zatekli smo potpuno praznu opštinsku kasu i to je bio ogroman izazov za nas. Možete pretpostaviti kako je takvo nedomaćinsko poslovanje nekih prethodnih vlasti uticalo na sve sfere rada lokalne samouprave i uopšte života u Apatinu – negativne posledice su se videle u socijalnoj zaštiti, zdravstvu, odnosu prema mladima, penzionerima, obrazovanju. Sa ponosom mogu da kažem da smo za samo nekoliko godina stabilizovali prihode, racionalizovali rashode i da sada raspolažemo sa zdravim i razvojnim budžetom – objašnjava Škrbić.

Škrbić ističe da građani Apatina prepoznaju šta aktuelna vlast te Opštine radi na poboljšanju kvaliteta života, te da njihovo zadovoljstvo najbolje govori o radu te lokalne samouprave.

– Dosadašnji rad ocenjujem vrlo visokom ocenom. Lokalna samouprava funkcioniše kao dobro uigran tim koji zna šta želi i kako to da ostvari. Mislim da i građani to prepoznaju, da svakodnevno vide i mogu da uporede koliko javne službe bolje funkcionišu, koliko lokalna samouprava sve više postaje servis za građane i koliko su projekti koje sprovodimo od koristi za sve Apatince – kaže predsednik opštine Apatin.

Šrbić se osvrnuo i na najveće uspehe koje je ta lokalna samouprava postigla od kada se on nalazi na njenom čelu.

– Teško je reći, pošto smo uspešno sproveli niz politika u raznim oblastima. Kao što sam rekao, fiskalno smo stabilizovali opštinu. Uhvatili smo se u koštac sa problemom nezaposlenosti, doveli smo kompaniju Insert koja je zaposlila 130 ljudi u proizvodnji obuće – oblasti u kojoj su apatinske firme nekada bile giganti, a radimo na otvaranju još radnih mesta, u kontaktu smo sa postojećim investitorima i firmama koje već posluju kod nas, a pokušavamo da privučemo i nove. Pokrenuli smo veliki projekat revitalizacije zdravstva. Kupljeno je novo sanitetsko vozilo za lokalni dom zdravlja, otpočela je gradnja lifta kako bismo omogućili pristup zdravstvenoj nezi slabije pokretnim sugrađanima, pokrenuli smo po prvi put školicu za trudnice u našem mestu. Infrastrukturno, Apatin se odlično razvija – nedavno je asfaltirana poslednja neasfaltirana ulica u gradu, redovno obnavljamo kanalizacionu mrežu, centar grada je izuzetno uređen. Ipak, kao najveći uspeh, na koji lično možemo biti ponosni, izdvojio bih otvaranje jaslica, i to za manje od godinu dana nakon početka gradnje. Sa ponosom mogu da kažem da je u prvu generaciju ove jeseni upisano 72 mališana, ta da smo tako popunili 100% kapaciteta ove ustanove, koja se nalazi u novom i moderno opremljenom objektu na preko 700 kvadratnih metara – kaže predsednik opštine Apatin.

https://youtu.be/UN1wRoL12FY