nedelja, 24 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DRUGI PIŠU: SRBIJA DANAS O APATINU

Opština Apatin: Destinacija koja privlači, sve veći broj turista iz Srbije i inostrastva (VIDEO)

Predsednik opštine Apatin Milan Škrbić nam otkriva kakav turistički i kulturni sadržaj poseduje lokalna samouprava

Apatin se danas prepoznaje kao turističko mesto. Odlučujući značaj za razvoj turizma ima blizina Dunava koja svojim bogatstvom hidrografskih objekata omogućuje izvanredne uslove za razvoj nautičkog turizma. Nautika u poslednjih nekoliko godina doživljava pravu ekspanziju. Prepoznajući značaj razvoja nautičkog turizma na Dunavu kod Apatina realizovana su dva kapitalna projekta. Prvi i značajniji projekat je međunarodna marina koja je izgrađena 2009. godine i predstavlja najsavremeniji nautički objekat na ovom delu Dunava (Koridora 7).

Više pročitajte OVDE.

Predsednik opštine Apatin  Milan Škrbić nam otkriva kakav turistički i kulturni sadržaj poseduje lokalna samouprava, koja se nalazi na najlepšoj tački toka Dunava. Za svoju opštinu kaže da je bogata florom i faunom i da je to nešto što mogu da ponude turistima.

Predsednik opštine Milan Škrbić

– Turizam je, kao što smo već rekli, veliki deo naših planova, pre svega zbog sjajnih potencijala koje posedujemo, i to u dva ključna segmenta. Prvi je kulturno-istorijsko nasleđe Apatina, koje čini bogat splet naroda: Srba, Mađara, Nemaca, Hrvata, Jevreja, Roma itd. Njihovo nasleđe u našem gradu je neverovatno: stare građevine u centru grada, crkve i bogomolje, Muzej podunavskih Nemaca, pa i zgrada Apatinske pivare čine vredne arhitektonske i istorijske bisere. Opština je ranije ove godine otkupila jednu vilu u centru grada, koja je u nekim ranijim vremenima pripadala grofu Turskom, a poslednjih decenija je prilično oronula, i u nju planiramo da smestimo novu ustavnovu – gradski muzej. Drugi segment naše turističke ponude su prirodna bogatstva. Apatin praktično leži na možda i najlepšoj tački toka Dunava – u rezervatu prirode Gornje Podunavlje. Brojne prirodne lepote, retke vrste ptica, plaže i čarde su nešto što možemo da ponudimo turistima. Naravno, u našoj opštini se nalazi i nadaleko poznata Banja Junaković – kaže predsednik opštine.

Za Apatin kaže da bi mogao da bude destinacija za jednodnevne izlete.

– Na kraći rok, a govorimo o sledećoj turističkoj sezoni, promovisaćemo Apatin kao destinaciju za jednodnevne izlete, jer smo procenili da je to naš trenutni domet: turisti kod nas mogu da se voze brodićem „Apatinka“ kojim će upoznati lepote rezervata Gornje Podunavlje, prošetaju lepim centrom grada ili dunavskim šetalištem, posete gradsku plažu ili Banju Junaković i uživaju u nadaleko poznatom apatinskom ribljem paprikašu u nekom od naših restorana ili čardi. Na duži rok, u narednim godinama, kako budemo razvijali sadržaje i kapacitete u pogledu ponude, mislim da će turisti iz Srbije i regiona otkriti kakvo je Apatin sjajno mesto: sa bogatom istorijom, prelepom prirodom i odličnom turističkom ponudom spakovanom na tako malom prostoru – kaže predsednik opštine

Na pitanje kakve kulturne sadržaje opština Apatin ima, predsednik odgovara:

– Kulturni centar naše opštine izuzetno dobro funkcioniše i kreira sadržaje prilagođene svim uzrastima i ciljnim grupama: od izložbi, likovnih i folklornih smotri, preko predstava i filmskih projekcija. Naročito bih izdvojio festival kratke forme „Potpis“, održan po treći put u našoj opštini ove godine, ali i manifestaciju „Apatinske ribarske večeri“, kojom tradicionalno početkom jula privučemo veliki broj posetilaca u naš grad, kako bogatom gastronomskom ponudom, tako i nastupima popularnih izvođača iz zemlje i regiona – kaže predsednik opštine.