petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

DUŠAN KLJAIĆ U KRUGU NAJPRIZNATIJIH KARATE MAJSTORA

VREDNOVANI REZULTATI, ALI I LJUDSKE OSOBINE

Prigrevčanin Dušan Kljaić ponovo je dospeo u žižu javnosti. Njegovo polavekovno druženje sa karateom, na desetine medalja, plaketa, pehara, diploma, titula… nije moglo ostati ne zapaženo. Majstor karatea, do nedavno nosilac crnog pojasa 8. dan (stepan) Hanši (neprstupačan), koji je u više navrata proslavio apatinsku opštinu, od sredine avgusta ušao je u društvo malobrojnih majstora ove istočnjačke borilačke veštine sa titulom Shi Soki 9.Dan.

Priznanje u pravim rukama

Da bi se došlo do ovako velikog priznanja neophodno je uz vrhunsko znanje propraćeno uspešnim rezultatima, posedovati ono najbitnije, karakter i ljudske kvelitete. Sve ovo navedeno prati životni vek sveštenika kome je karate postao neizbrisiv deo života, a kimono i tatami odeća i mesto gde se najbolje oseća. Uz ime ovog stamenitog Krajišnika vezuju se na desetine nastupa širom sveta koji su obeleženi osvajanjem raznih priznanja.

 Uručenje je obavljeno 17. avgusta, a iza priznanja stoji moćna karate organizacija Global Martial Arts Association Hachi-O-Kai, na čijem čelu su Soke Takemasa Okuyama, i Soke prof. dr. Žika G. Bečanović, nosioci titula majstori karatea 10. Dan.

-Sa Dušanom imamo sjajnu saradnju koja datira još iz vremena kada je vodio prigrevački Funakoši. Upoznati smo sa svim uspesima koje je postigao baveći se ovim sportom, a ono što je veoma bitno leži u činjenici da je našu državu predstavljao u najboljem svetlu van njenih granica. Sve to smo uzeli u obzir i doneli najispravniju odluku da ovim putem vrednujemo sve što je Kljaić učinio na popularizaciji i razvoju karate sporta, izjavio je Soke prof. dr. Žika G. Bečanović.

Ulazak u krug malobrojnih karate majstora sa ovako velikim zvanjem Kljaića je prijatno iznenadilo, ali ga nije promenilo niti vazdiglo. Nema sumnje, skromnost je njegova vrlina, pa je i ovoga puta trezveno, bez euforije primio ovo saznanje.

-Svakom čoveku, pa i meni laska i prija ovako priznanje. Drago mi je da se vrednovalo sve što sam do sada radio. Za mene dobijena diploma nije nešto što će uramljeno krasiti zid, već obaveza da sve dok mogu dam svoj doprinos u razvoju karatea. Nadam se da neću razočarati očekivanja ljudi koji su imali poverenja u mene, kratko je prokomentarisao svoj veliki uspeh, uvek skromni Dušan Kljaić.