petak, 3 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

GDE JE NESTAO ČOVEK?

Otvaranje izložbe u Galeriji Meander, petak 22.februar 2019.godine u 19 časova. Izložba traje do 7.marta 2019.godine

Veljko Valjarević-crteži

Veljko Valjarević rođen je 15. septembra 1991. godine u Užicu, gde je završio srednju Umetničku školu. Po završetku srednje škole upisuje Filološko – umetnički fakultet u Kragujevcu u klasi mr Željka Đurovića, osnovne studije završava 2014. godine nakon čega upisuje master studije na istom fakultetu, pod mentorstvom mr Željka Đurovića i komentorstvom dr Jelene Šalinić Terzić, 2015. godine završava master studije.  Do sada je priredio sedam samostalnih izložbi, i preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Crteži su mu zastupljeni u nekoliko eseja i knjiga o crtežu u Srbiji, kao i privatnim kolekcijama. Od 2015. godine živi i stvara u Beogradu.

„Crtač pita svojim sabiranjem prostora neba i zemlje, svojom zagledanošću u bošovske skupove izmučenih telesa, pita linijom kojom se bori za život i svim rasipanjem tačaka, crtica, kontrasta i sfumata, pita – GDE JE NESTAO ČOVEK?

Umetnik se crtežom igra, radosno zagledan u mrak koji raspreda linijom, plohom i mrljom. U crni prostor postavlja vrištuća telesa nad položenim beživotnim telom koje zjapi u belom pravougaoniku. Tu gotovo antički elementarnu scenu zatvara niskom portreta hirovitih ekspresija. Lica, izmučena i razvučena u čuđenje, vrisak i strah, izviruju iz tame nama ničim artikulisanog sveta. Oplakivanje – poslednji pozdrav čoveku. Znalački i doživljeno crtač koristi izrazit kontrast kojim provocira u sceni Oplakivanja, istovremeno i mir i uznemirenost u doživljaju posmatrača. Smrt razara nama poznati svet, ali i u tom činu postoji trag jednog izbora u koji određeni uvid ima samo Umetnost: stalni posrednik između brojnih životnih stanja, sročenih u moćne sinteze, i prostora čija nam je priroda suštinski nepoznata. Samouvereno i smelo, autor svojim raznolikim izborima alata i tema izvodi crtež u polje reminiscencija i citata umetnosti starih majstora, u kojima prepoznaje uvek aktuelno interesovanje umetnika za čoveka i njegov udes u ovom svetu.“

Dr um. Jelena Šalinić Terzić