subota, 4 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

I OVE GODINE MZ APATIN FINANSIRA ČETVRTI POKUŠAJ VANTELESNE OPLODNjE

Na današnjoj sednici Saveta MZ Apatin doneta je odluka o uslovima, pravima i visini jednokratne pomoći za vantelesnu oplodnju. Tim povodom, za apatinske medije, govorila je sekretar MZ Apatin Aleksandra Milkić.

Kao i prošle godine pravo na ostvarivanje ove jednokratne pomoći  u visini od 250.000,00 dinara, imaju svi podnosioci zahteva sa teritorije MZ Apatin kojima je konstatovana neplodnost i to pod uslovom da su prethodno iskoristili tri pokušaja ostvarivanja ovog prava iz sredstava republičkog zdravstvenog osiguranja. Takođe, parovi koji su započeli proceduru vantelesne oplodnje o sopstvenom trošku za četvrti pokušaj, a koji nije finasiran iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, imaju  pravo na naknadu troškova uz priložene račune do visine 250.000,00 dinara. – rekla je Milkićeva

Aleksandra Milkić

Sredstva za ove namene obezbeđena su iz mesnog samodoprinosa  1% koji je po prvi put zaveden 1. januara 1994.godine, a zahteve za ostvarivanje pomoći za vantelesnu oplodnju podnose se komisiji Mesne zajednice Apatin.

Takođe, na današnjoj sednici Saveta donet je  i jednoglasno usvojen Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima i postupku ostvarivanja prava za naknadu ovih troškova za vantelesnu oplodnju.

Nakon ostvarivanja ovog prava korisnik sredstava je dužan da Mesnoj zajednici Apatin dostavi izveštaj o namenski utrošenim sredstvima u roku od 6 meseci od dana kada je izvršena uplata sredstava od strane Mesne zajednice. Javni poziv za jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja i na sajtu opštine Apatin i trajaće do utroška sredstava koja su opredeljena za ove namene. Javnim pozivom je naznačena dokumentacija koja se mora dostaviti radi ostvarivanja ovog prava, a za sva pitanja i nejasnoće zainteresovani građani se mogu obratiti stručnoj službi mesne zajednice Apatin. – saznajemo od sekretara MZ Apatin

Info služba

                                                                                                Opštine Apatin