sreda, 8 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ISTORIJAT PRIGREVAČKOG KARATEA broj 3 – OD SJAJA DO GAŠENJA

Zvaničan početak rada kluba “ Funakoši“ veže se za 1992. godinu, kada je na inicijativu Dušana Kljaića i Dušana Kreće / starijeg / osnovana karate sekcija koja je i počela sa radom u jesen 1992. godine. Do tada je karate u Prigrevici bio poznat po Dušanu Kljaiću, majstoru karatea, danas nosiocu crnog pojasa 8.stepena koji je jedno vreme, kome su se povremeno priključivali Vlado Ćurčić i Đorđe Čubrić, vežbao karate i u K.K.“ Partizan “ u Apatinu.

Verovatno da su ti detalji bili veoma bitni za dalji razvoj karatea u Prigrevici, jer se kod mladih pokazali veliko interesovanje za karate pa se rodila se ideja da se u selu osnuje klub, što je i učinjeno dana 11.11.1993. godine. Taj dan se dugo vremena slavio kao dan kluba. Za predsednika kluba izabran je provereni sportski radnik i zaljubljenik u karate sport Dušan Kreća /stariji/, a za instruktora i prvog trenera kluba Dušan Kljaić. U prvoj godini svog postojanja u klub se upisalo preko 100 članova u kategoriji pionira, kadeta, juniora i seniora. Kasnije svakako zbog prirodne selekcije taj broj se prepolovi, ali za jedno selo to je ipak bio veliki broj praktičara karatea. Posle toga, mnoge su se generacije menjale, stariji učenici su odlazili a novi dolazili, ali je uvek ostajalo u klubu jedno snažno jezgro ozbiljnih zaljubljenika koji su u ovoj veštini napredovali.

Za vrlo kratko vreme klub je uspeo da formira i takmičarsku ekipu kadeta i juniora i prvi značajniji rezultat kluba je postignut na turniru “ Apatinskih Ribarskih Večeri“ u Apatinu 1994. godine, kada je osvojeno drugo mesto iza domaćina Apatina, a u konkurenciji ekipa iz Apatina, Sombora, B.Manastira, Bjeljine i Beograda kao i jedno pojedinačno drugo mesto u borbama. Te iste godine, prigrevački klub je zajedno sa K.K. “Partizan “ iz Apatina uspeo da organizuje seminar koji je u apatinskoj sportskoj sali mašinske škole, održao u to vreme eminentni stručnjak karate sporta i tada trener jugoslovenske (Srbija i Crna Gora) reprezentacije Rajko Vujošević , inače dugogodišnji trener K.K. „Budućnost “ iz Podgorice.

Mora se ovde spomenuti i ime još jednog velikog čoveka i zaista velikog prijatelja karatea, a to je dr. Jovan Klem. On je bio dobar drug sa većinom takmičara, ali i klubski lekar. Ovom čoveku Prigrevčani duguju veliku zahvalnost, jer je od samih početaka bio uz kluba, uvek bio pri ruci kad je to trebalo. Bio je uz ekipu kad su išli na takmičenja i posebno kad su bila redovna klubska polaganja za pojaseve. Jovan je sve to uvek uredno, verno i stručno ispratio. Pošto su i njihova deca trenirala, često je sa suprugom Spomenkom prisustvovao treninzima.

U istoriju prigrevačkog karatea, svakako da se moraju spomenuti još neka imena, ljudi koji su na bilo koji način dali svoj doprinos razvoju ove borulačke veštine u Prigrevici. Rajko Banjanin, dok je kao student živeo u Beogradu radio je povremeno sa čuvenim jugoslovenskim karate majstorima, Rajom Cemovićem i Markom Nicovićem. Potom Čedo Kolajić, koji je trenirao u KK Agrosavez iz Sombora, Stevica Kljaić, Stevo Droždibob, Stojan Stambolija, Mile Đurasinovć. Prigrevački pravnik Nikola Teslić je takođe bio zaljubljenik u borilačke veštine, za vreme svojih studija je posećivao treninge beogradskog kluba „Kečer“.

KAD PRORADI PRIGREVAČKA KRV

Jedan od interesantnih podataka je i učešće prigrevačkog kluba, za vreme bombardovanja Srbije (proljeće 1999.), na karate turniru „Prkos NATOU“, u Subotici, koji je organizovao subotički proslavljeni majstor Žika Bećanović (nekadašnji reprezentativac one stare Jugoslavije, danas nosioc crnog pojasa 10. dan). Na okupu je bilo preko 20 klubova iz cele Vojvodine, mueđu kojima i Prigrevčani. Izutzetno motivisani, ali i veoma dobro spremni, od tridesetak trofeja u raznim kategorijama, Prigrevčani su osvojili čak 14 trofeja. Vođa te karate ekspedicije je bio tadašnji instruktor Dušan Kljaić, sa svojim asistentima Dudom, Goranom i Zoranom, a nakon završetka turnira jedan od sudija u neverici šta je video i sa kakvim se kvalitetom prigrevačkih takmičara susreo, upita Kljaića: „Odakle tebi ovi momci?“ A Dušan, ponosan na učinak svojih učenika, ujedno željan šale odgovori mu na onaj prigrevački način: „Ma to sam ja nabrzinu pozvao ove moje Prigrevčane da dođu pa sam ih skupio nešto iz kafane, nešto sa pijace, i nešto sa ulice i rekao im, momci ajmo u Suboticu, idemo se tući“.

Tom prilikom je bila najzanimljivija a pomalo i komična borba jednog prigrevačkog, u to doba „klinca“ Radovana. U žaru borbe protivnik ga zakači šakom iza vrata, jak i bolan udarac netera Radovana u plač, ali istog časa u njemo proradi prigrevačka krv. Kod Radovana suza suzu stiže, pršte udarci a protivnik beži po borilištu, trener mu se hvata za glavu i traži sudijsku intervenciju. Sudije su tu malo smirile strasti i borba se nastavi regularnim tokom, a Radovan poen po poen, pobedi ubedljivo, i uze svoj trofej.

KRIZA U SMENI UPRAVE

          Zbog zauzetosti a i zbog zdravstvenih razloga, 1997. godine dolazi do promena u klubu. Prvi predsednik kluba Dušan Dujo Kreća više nije u mogućnosti da nastavi sa svojom funkcijom pa na njegovo mesto dolazi Duško Kljaić, koji istovremeno i dalje ostaje glavni instruktor, a za drugog trenera izabran je Dušan Kreća /mlađi/ koji nastavlja svoj trenerski rad u klubu. Zbog ovih promena a zbog prezauzetosti trenera i čestih putovanja instruktora,  tokom 1998. i 1999. godine klub zapada u krizu i krajem 1999. dolazi do privremenog prestanka rada kluba.

Funakoši u periodu od 1999. do 2002. godine nije radio da bi u jesen te 2002. trener kluba Dušan Kreća / mlađi/ ponovo pokrenuo karate školu i u periodu do 2005. klub se ponovo omasovljava gde je tada vežbalo oko 70 dečaka i devojčica iz Prigrevice.

Totalno ozdravljenje kluba dešlo je 2005. godini kada su pod vodstvom dvojice trenera, Dušana Kreće (mlađeg) i Gorana Trivanovića, takmičari Funakošija bukvalno blistali. Ujedno klub postiže i najbolje rezultate u svom postojanju gde je na raznim takmičenjima i kupovima osvojeno preko 30 medalja i ostvareno oko 10 revijalnih nastupa. Te iste godine klub je i organizacijski dobro postavljen gde je za predsednika kluba izabran Dušan Kreća / mlađi / kao i prvi trener kluba, a za drugog trenera kluba izabran je dugogodišnji takmičar i već iskusni trener kluba Goran Trivanović.

Mada je klub bio lišen pomoći Zorana Demića, jedan od iskusnih trenera koji se odselio u Novi Sad, kao i Dušana Kljaića, koji se nalazio na privremenom radu u Kanadi, Prigrevčani su uspeli da se konsoliduju i ostvare dobre rezultate. Nažalost, trenutno, ustvari već duži niz godina, K.K. „Funakoši“ iz Prigrevice je zamrznut. On postoji samo formalno, ali uopšte nije aktivan. Ipak, karate u Prigrevici još uvek postoji, jer je na svu sreću K.K. Partizan iz Apatina, pod vodstvom dugogodišnjeg glavnog trenera Milorada Mrđe, pre nekoliko godina u staroj prigrevačkoj fiskulturnoj sali, sa dvojicom svojih trenera Ognjen Prica i Mirko Bubalo, započeo sa radom njihove karate sekcije.

Nadamo se da će karate u Prigrevici i dalje postojati, i da sva ova predivna prigrevačka karate vremena neće otići u zaborav

(Kraj serijala)