sreda, 8 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

IZREČENA KAZNA FK BRATSTVO 1946 IZ PRIGREVICE PREKRETNICA U SRPSKOM FUDBALU

Piše Jovan Banjac

Moj komentar

OD DANAS SVE JE BOLJE NA TERENIMA ŠIROM DRŽAVE!

Prošlo kolo fudbaleri prigrevačkog Bratstva 1946 odigrali su u Odžacima, gde su morali da budu domaćini. To je odluka Disciplinske komisije FSV doneta nakon odigranog 25. kola i izjave sudija i delegata.  Na sajtu Fudbalskog saveza Vojvodine, objavljen je zvaničan bilten 26 u kome se navodi:

 На утакмици 25. кола ФК“Братство 1946“ Пригревица-ФК“Бачка 1901“ Суботица, дошло је до инцидента по завршетку утакмице испред службених просторија. Наиме група домаћих навијача насрнула је на судије утакмице са намером да се физички обрачунају са истим. Због свега наведеног Дисциплински судија доноси Одлуку о суспензији игралишта ФК“Братство 1946“ Пригревица на основу члана 64 и 25 ДП ФСС. Суспензија важи за 2 (две) утакмице на којима ФК“Братство 1946“ Пригревица треба бити домаћин. ФК“Братство 1946“ Пригревица своје утакмице може играти на одговарајућим игралиштима у кругу од 30 км, али да се она не налазе на територији њиховог општинског фудбалског савеза. 5. Наранчић Игор, лиц.бр.339-12/21-комесар за безбедност ФК“Братство 1946“ Пригревица због пропуста у раду и непосредног учествовања у физичком обрачуну са судијама на утакмици 25. кола која је играна у Пригревици, Одлуком дисциплинског судије а применом одредби члана 23 и 61 ДП ФСС именовани се кажњава забраном вршења функције у трајању од 2 (две) године. Казна тече од 21.04.2019. године 6. Швељо Огњен рег.бр.2914709, ФК“Братство 1946“ Пригревица-пријављен од стране судија након утакмице. Због учињеног прекршаја играч се Одлуком дисциплинског судије, а применом одредби члана 54 ДП ФСС кажњава забраном играња на 1 (једној) првенственој-куп утакмици. Казна тече од од 21.04.2019. године.

Ognjen Šveljo, kažnjen zbog prigovora, a nije igrao na pomenutoj utakmici

Dakle, iz samog teksta se može zaključiti da su Prigrevčani kažnjeni nakon susreta sa Bačkom 1901 koji su izgubili na svom terenu rezultatom 1:2. Podsećanja radi utakmicu je sudio Saša Ranisavić iz Sremske Mitrovice, a pobedonosni pogodak Bačke postignut je u 93 minutu iz penala, koji je krajnje diskutabilan i koji je samo prelio već odavno napunjenu čašu “žuči”.

Odmah da napomenem, nemam nikakvu nameru da branim vinovnike incidenta (ako ga je bilo u toj meri kako se u zapisniku navodi i koji je potpisao delegat Milorad Kurjakov iz Aradaca), jer nasilje mora da se iskoreni iz sporta, ali se mora postaviti još nekoliko logičkih pitanja.

Koliko puta je potrebno nagoveštavati da sudije rade protiv fudbalske igre i da onaj ko vodi brigu o regularnosti takmičenja mora da reaguje. Svedok sam da su Prigrevčani u više navrata tokom prošlih, a i  ovog prvenstva, (barem pet puta) apelovali da se sudijskim lakrdijama stane na kraj i da njihovo ponašanje neće izdobrati, ali sve je bilo po onoj narodnoj ”psi laju, keravani prolaze”.

Koga je još briga za regularnost takmičenja i kome je u interesu da tribine budu popunjene gledaocima. Možda takvih ima, ali nakon svega što se dešava u našem fudbalu, očigledno da ih je malo. Kada sudije prekardaše, onda dobiju “kaznu” zabrane suđenja jednu ili dve utakmice. Pravno gledano u Sudijskoj organizaciji kaznom arbitra (ne)pravda je zadovoljena, a klubovi ostanu uskraćeni onoga što su zaslužili i često bolja ekipa mora da se pomiri sa porazom.

Kakvo nam je suđenje, odnosno celokupan fudbal, može se videti iz poslednjeg obraćanja UEFA gde su baš srpski klubovi stavljeni na crnu listu. O (ne)regularnostima takmičenja moglo bi se danima pisati i doneti na desetine argumenata, ali sve je to, barem za sada, uzalud. Oni koji “rade” u fudbalu zadovoljavaju se izricanjem ovakvih kazni, a uzroke ni ne pomišljaju da spreče. Koplja se lome na malim klubovima, a pred svaku sezonu skoro da se sve zna, od “beton” do Super lige. Utakmice se igraju tri za tri, arbitri dele nepravdu kako hoće i kada se okome na jedan klub onda ih je teško zaustaviti. Sva je sreća pa je Srbija rasadnik fudbalskih talenata koji odlaze u inostrane klubove gde se brzo afirmišu, jer da su ostali u ovakvim ligama gde su u glavnim ulogama sudije, nikada ne bi imali jednog Luku Jovića, Filpa Kostića, Mijata, Andriju, Sergeja… Ne bi dobili priliku da se dokažu u ligama gde se sve unapred zna.

U Prigrevici tribine uglavnom dobro popunjene

Ako je ova kazna izrečena FK Bratstvo 1946 iz jedne male Prigrevice najava boljem stanju u srpskom fudbalu i regularnosti takmičenja, onda se mora maksimalno podržati i prema njoj nakloniti, ali ako je ovo još jedna u nizu manipulacija onda se treba dobro zamisliti šta će biti sutra.

Moram ponoviti, ne branim nikoga a najmanje vinovnike incidenta, međutim, da li se neko od čelnika FSV ili FSS upitao odakle jedno selo poput Prigrevice u društvu najboljih vojvođanskih klubova. Da li je to zasluga mukotrpnog rada, odricanja, stvaranje uslova za razvoj fudbala, ulaganje sopstvenih sredstava, ili je to palo sa neba. Da li su dotični upoznati sa razvojem infrastrukture na stadionu koji se više ne može prepoznati u odnosu na nekadašnji koji jedva da je ispunjavao uslove za najniži stepen takmičenja. I ono što je najbitnije, da li su ljudi koji vode srpski fudbal upoznati sa načinom na koji se istom tom klubu već nekoliko sezona deli pravda na fudbalskim terenima. Sticajem raznih okolnosti upoznat sam sa mnogim detaljima vezanim za fudbal u Srbiji koji se očigledno nije mnogo promenio od onih 90-tih prošlog veka, sem što je opao kvalitet.

Nije nam preostalo ništa druge nego da se nadamo da je sada, nakon ove kazne stanje u domaćem fudbalu znatno bolje i da će već u sledećem kolu na terenima širom države sve biti regularno. Očigledno da je Prigrevica bila kočnica u razvoju fudbala. Ipak, bojim se da oni koji vode naš fudbal nemaju sluha i nije ih briga što su utakmice Bratstva 1946 najposećenije u Srpskoj ligi Vojvodina, kao ni to da se isti taj klub godinama javno borio za regularnost takmičenja. Kako se ophode rukovodioci i sudije prema onima koji žele da rade za dobrobit ove najpopularnije sportske igre, jasno se vidi, jer sve ih je manje koji žele da ulažu u sport, a uskoro će i preostale oterati.