sreda, 8 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

NOĆ MUZEJA U ZNAKU DŽEZA

Radio-televizija Vojvodine u Noći muzeja otvara vrata Studija M

19. maja od 17 časova u donjem holu Studija M biće otvorena izložba „Dani džeza u Novom Sadu od 1979. do 1988“, koja obuhvata fotografije i dokumenta o prvom džez festivalu u Novom Sadu. U deset godina postojanja nastupila su značajna imena svetske džez scene – Art Ensemble of Chicago, Oregon, Chet Baker, L.A. Four, Lou Donaldson, Sam Rivers, Archie Shepp, najznačajnija imena evropske džez scene – Jirži Stivin, Luj Sklavis, Anri Teksije, Vjačeslav Ganjelin, Vladimir Tarasov, Lala Kovačev, Bora Roković, Andre Žankvartije, najbolje iz Yu džez ponude – Gut-Marković sextet, B.P. Convention, kvarteti Toneta Janše i Andreja Arnola i nadolazeća generacija jugoslovenskih džez muzičara – Mikan Zlatković, Vlajko Lalić, Bojan Zulfikarpašič, Saša Nestorović, Aleksandar Jaćimović, Aleksandar Dujin. Na izložbi će se naći i neobjavljene fotografije nastale na spontanim džem-sešnima.

Od 17 do 19 časova biće organizovana radionica „Reci-džez”, koja je namenjena najmlađim posetiocima. Deca će na radionici uvežbavati sviranje na ritmičkim instrumentima napravljenim od reciklažnih materijala, uz odabrane džez numere primerene njihovom uzrastu. Deo instrumenata biće i metalofoni, kao i Orfovi instrumenti. Deca će zajedno sa voditeljem radionice uvežbavati sviranje uz muzičku pratnju, a cilj radionice je da deca svojim instrumentima „ozvuče“ kompoziciju i na taj nači steknu osećaj da sviraju u orkestru.

Deo programa je i RNS džez klub, gde će posetioci imati priliku da u autentičnom ambijentu biraju, puštaju i preslušavaju LP gramofonske ploče iz fonoteke Radio Novog Sada RTV Vojvodine izvođača koji su nastupali u okviru Dana džeza u Novom Sadu 1979 – 1988. Od domaćih i izvođača sa prostora bivše Jugoslavije na gramofonu će se zavrteti ploče sledećih izvođača:  Big Band Radio Novi Sad, Bora Roković, B.P. Convention, Boško Petrović, California, Gut-Marković Sextet, Lala Kovačev, Miloš Petrović, Ritual Nova, Boris Kovač, dok će,  što se tiče stranih izvođača, posetiocima na raspolaganju biti ploče Archie Shepp, Art Ensemble Of Chicago, Lou Donaldson, Oregon, Sam Rivers, Tone Janša.

U gornjem holu Studija „M“,  u okviru programa „Jazz scena Noći muzeja“, nastupiće mladi i neafirmisani džez izvođači i autori – Duo kontrabasa, Kulturno sklonište Enseble, Dimitrije Beljanski iz Novog Sada, kao i Petra Leona Matiša & Oktatonik“ iz Beograda.

U svečanoj sali Studija M biće prikazan film o istorijatu festivala, bogat arhivskom građom koja je upotpunjena uspomenama i sećanjima  tadašnjih učesnika, saradnika i drugih koji su pratili taj festival.

Pozivamo sve posetioce manifestacije Noć muzeja da za jednu od lokacija izaberu Studio M Radio-televizije Vojvodine, gde ih od 17 do 1 čas posle ponoći očekuje bogat interaktivan program.