sreda, 8 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

OD PETKA U APATINU IZLOŽBA „DUNAVSKI DIALOZI“

U petak 16. avgusta u 19h, u galeriji „Meander“ u Apatinu biće otvorene izložba „Dunavski dijalozi“ i trajeće do 29.avgusta

Svoje radove izlagaće Iglika Hristova i Ivana Tomanović. Inače, Festival savremene umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi pokrenula je galerija Bel Art 2012. godine, kao pilot projekat u saradnji sa Erlin galerijom iz Budimpešte. U nultom izdanju u petrovaradinskom podgrađu na levoj obali Dunava priređene su četiri izložbe u kojima su učestvovli po jedan mađarski i jedan srpski umetnik. Prvi zvaničan festival na kome je učestvovalo 80 umetnika iz 10 zemalja održan je 2013. godine, a 2014. godine na Dunavskim dijalozima na 18 izložbi učestvovalo je 90 umetnika, kuratora i kritičara iz regiona.

KONCEPT FESTIVALA je da svaka zemlja iz čitavog regiona, predstavi aktuelnu scenu po izboru selektora iz matične zemlje kroz izložbe i posebne umetničke programe: performanse, video projekcije, okrugle stolove i radionice.

Direktorka festivala: Vesna Latinović
Umetnički direktor: Sava Stepanov

www.danubeartfest.org

https://www.facebook.com/DunavskiDijalozi/

 

Iglika Hristova

Vizuelna umetnica Francusko – Bugarske nacionalnosti, Iglika Hristova trenutno živi u Parizu. Studirala je u školi Lepih umetnosti u Sofiji, zatim je nastavila svoje obrazovanje u Francuskoj, kako bi usavršila svoje znanje i razvila svoju umetničku praksu na Visokoj školi primenjenih umetnosti Dupee (École Supérieure des Arts Appliqués Duperré),  nakon čega se izražava u poljima interdisciplinarne umetnosti sa kojima se susreće na odseku Umetnost i Nauka umetnosti na Panteon-Sorbona univerzitetu.

Rad Iglike Hristove predpostavlja teorijsku i plastičnu studiju o uticaju mikrokosmosa na kreativni proces.  Njena umetnička praksa se osniva na crtežu, kao univerzalnom i eksperimentalnom jeziku koji istražuje mikrokosmos žive materije. Pošto se  deo ovog istraživanja zadenuo između umetnosti i nauke, Iglika Hristova sarađuje sa raznim naučnicima iz oblasti biologije.

Ivana Tomanović

Ivana Tomanović rođena je 1971. godine u Novom Sadu. Magistrirala je na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) u Pragu – odsek  fotografija. Od 2001. do 2015. godine radila je kao urednik u časopisu za kulturu fotografije – ReFoto (Beograd). Kao vanredni profesor predaje fotografiju na Akademiji umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti Alfa univerzitet u Beogradu. Bila je umetnički direktor u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda za sezonu 2016. Redovno drži predavanja o teoriji fotografije i učesnik je brojnih panel diskusija u okviru festivala, radionica i kongresa posvećenih fotografiji i vizuelnim umetnostima.

Do sada je objavila preko tri stotine tekstova u časopisu Refoto, katalozima izložbi, knjigama, magazinima, žirirala je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Predstavnik je Srbije u projektu „Transeurope“ posvećenom evropskoj savremenoj fotografiji.

Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti dokumentarne fotografije i iscenacije.