petak, 3 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ODBOJKAŠICE APATINA SPORTISTKINJE ZA PONOS GRADA I OPŠTINE

Odbojka postala vodeći ženski sport opštine Apatin

Poslednjih godina zapaženu rolu na pokrajinskoj sportskoj sceni igraju odbojkašice Apatina. Ne tako davno, grupa entuzijasta na čelu sa Milošem Popovićem pokrenula je školu odbojke, kojoj je osnovni cilj bio omasovljavanje sporta među devojčicama. Verovatno da ni sam Popović nije verovao da će se uspesi ređati kao na traci, jedan za drugim, a još manje da će iz ove sredine ponići reprezentativka Srbije.

Mada je sve to u početku delovalo nekako spontano, napredak je bio brzo vidljiv. Tadašnja grupa devojčica u takmičarske vode krenula je iz najnižeg ranga takmičenja, da bi iz godine u godinu ostvarivela sve bolje uspehe i dogurale do Prve Vojvođanske lige. Popović je svoje ogromno iskustvo i znanje stečeno kroz prvoligaška takmičenja počeo da prenosi na devojčice koje su prihvatile izazov zvani redovan trening, pa se svakodnevno uvećavao broj igračica. Ovaj, po mnogo čemu uzoran sportski klub sada broji oko 120 članova i predstavlja najmasovniji ženski sportski kolektiv u opštini Apatin. Njihov neosporno kvalitetan rad kresi veliko drugarstvo, fanatična ljubav prema klubu i disciplina koja je prisutna na svakom koraku. Verovatno da je u tome i tajna uspeha, jer OK Apatin ima najveću „A“ licencu koju izdaje odbojkaški savez Srbije.

Kod nas se u prvi plan svrstava isključivo rad. Igračice znaju da samo uz dobar trening i disciplinu mogu napredovati, pa bez ikakvih poteškoća obavljamo treninge iz kojih kasnije izvlačimo sve dobro i realizujemo na utakmicama. Lično sam zadovoljan trenutnim rezultatima. Devojke su sa prvog mesta u Prvoj Vojvođanskoj ligi ušle u Mini ligu za prvaka, koju čine četiri najbolja tima i igraju je dvokružno. Sa 37 bodova nalaze na prvom mestu na tabeli Mini lige i isčekujemo odluku Takmičarske komisije. Spremni smo na svaku odluku Saveza, pa i za nastavak sezone, kaže trener i najzaslužniji za ekspanziju odbojke na ovim prostorima Miloš Popović.

Za klubove koji dolaze iz manjih sredina poput Apatina, najveći problem stvara odlazak igračica nakon punoletstva, odnosno na dalje školovanje. Mnogi ne uspevaju da pronađu adekvatne zamene, ali to nije preterano veliki problem za Apatinke. Naime, Odbojkaški klub Apatin je jedini ženski klub u regionu koji ima i drugu seniorsku ekipu koja se takmiči pod nazivom „Apatin 2“ u Drugoj Vojvođanskoj ligi. Ta ekipa je sačinjena od veoma mladih i darovitih igračica koje su uvek spremne da zakucaju na vrata prvog tima.

Mlade odbojkašice Apatina se trenutno nalaze na trećem mestu na tabeli. Igranjem u svom uzrastu, u mlađim kategorijama, izborile su plasman na kadetsko i pionirsko prvenstvo Vojvodine gde se i ove sezone takmiče sa najboljim klubovima u Vojvodini. Sa ponosom želim da naglasim da smo jedini ženski klub u gradu koji se takmiči sa mlađim kategorijama u konkurenciji ženskih ekipinih olimpijskih sportova, napominje Popović i dodaje:- Igračice OK „Apatin“ su kao učenice OŠ Žarko Zrenjanin izborile plasman na finalni turnir osnovnih škola Vojvodine i biće jedini tim iz OŠ Žarko Zrenjanin u ovoj školskoj godini na finalnom pokrajinskom takmičenju. Kao i prethodnih godina jedina su, iz Apatina, ženska ekipa koja se takmiči u ovoj sezoni na školskom takmičenju osnovnih škola.

Tu se aktivnosti ovog sportskog društva ne zaustavljaju. Kroz sport, tačnije odbojku Apatin je dobio veliku popularnost širom regiona. Zasluge za to idu na račun ulične odbojke koja je poslednjih godina mamac za mlade.

Street volley Apatin je poslednje četiri godine najmasovniji i najveći turnir u uličnoj odbojci u Srbiji i regionu. Ovaj međunarodni turnir u uličnoj odbojci koji se igra na 25 mini odbojkaških terena godinama okuplja više od 1.000 učesnika iz Srbije i inostranstva. Ponosni smo na to, jer je ucrtan u kalendar mnogih odbojkaških saveza i klubova i za učešće na našem turniru vlada ogromno interesovanje, tvrdi Popović.

SANJA MALEŠ U REPREZENTACIJI SRBIJE

Perjanica apatinske odbojke svakako je mlada prvotimka Sanja Maleš. Njen vrtoglavi uspon u odbojci zadivio je sve koji se razumeju u ovaj sport, pa je na adresu odbojkašice Apatina stigao poziv u nacionalni tim Srbije u Beach volleyu.

Uzdanica tima, Sanja Maleš

Ponos kluba, ali i kompletne opštine, koja joj se zahvalila na najbolji mogući način. Izabrana je za najbolju sportiskinju opštine Apatin za 2019 godinu. Mada je imala na desetine raznih ponuda da promeni sredinu, već pomenuta fanatična ljubav prena klubu učinila je svoje. Sanja je ostala verna OK Apatin i predvodi svoje drugarice ka najvećem klupskom uspehu.