subota, 23 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ODRŽAN TREĆI MEĐUNARODNI PREKOGRANIČNI ULTRAMARATON OSIJEK-APATIN

Sport ne poznaje granice i ruši sve barijere

Uspešno je završen 3. Međunarodni prekogranični ultramaraton Osijek-Apatin, koji je održan u nedelju 25.03.2018. godine, sa startom u Osijeku i ciljem u Banji Junaković.
Ultramaratonci njih oko 140 su prevalili stazu od 50 kilometara u individualnoj konkurenciji, štafetama sa dve izmene i sa tri izmene, pretrčavši od Osijeka, Sarvaša, Bijelog Brda, Erduta, preko graničnog prelaza Bogojevo, Sonte, Svilojeva do cilja u Banji Junaković.
U muškoj pojedinačnoj konkurenciji slavio je Veljko Popović iz AK Hajduk maraton tim Kula sa rezultatom 3 sata 46 minuta i 02 sekunde, ispred srebrnog Edvarda Halasa iz Paligo Palusa 3 sata 49 minuta i 43 sekunde, trećeplasiranog Izidora Vukovića iz Zagreba 3 sata 54 minuta i 02 sekunde, četvrtoplasiranog Marković Damira iz ARK Somaraton Sombor 3 sata 59 minuta i 40 sekundi i petoplasiranog Dominik Demana iz Trona Palić 4 sata 3 minuta i 36 sekundi.
U pojedinačnoj konkurenciji kod devojaka ubedljivo je slavila Biljana Bursać iz Crvene Zvezde Beograd, koja je stazu od 50 kilometara pretrčala za 4 sata 16 minuta i 47 sekundi, drugo mesto zauzela je Marija Nešić iz Paligo Palusa 5 sati 20 minuta i 02 sekunde, trećeplasirana je bila Odobašić Tijana iz ARK Somaraton sa 5 sati 28 minuta i 42 sekunde, peto mesto osvojila Mitić Dragica iz Beograda sa 5 sati 48 minuta i 59 sekundi, dok je peto measto zauzela LJiljana Tasić iz Pančeva.
U konkurenciji štafeta sa dve izmene (30 km prva i 20 kilometara druga izmena) slavila je ekipa iz Bačkog Jarka (Zoran Marković, Simo Đurić) sa rezultatom 3 sata 46 minuta, ispred ekipe iz Đakova (Gordan Juilović, Dragan Balićević) i trećeplasirane ekipe iz Osijeka (Jerić Goran, Lastrić Marko) 3 sata 58 minuta i 05 sekundi.
U konkurenciji štafeta sa tri izmene (12,5 km prva, 17,5 km druga i 20 kilomatara treća) vodila se uzbudljiva borba za prva tri mesta, gde su ostvareni bolji rezultati od prošlogodišnjih), prvo mesto na kraju odnela je ekipa iz Sente (Bakoš Ond, Nađ Gelert Bela i Šurjan Gustav) koja je slavila sa rezultatom 3 sata 10 minuta i 56 sekundi, ispred ekipe iz Kanjiže (Daniel Bečkei, Hajaš Tibor, Hajaš Jožef) 3 sata 19 minuta i 13 sekundi i ekipe domaćina AK Apatin koja je bila u vođstvu nakon dve prve izmene (Goran Čegar, Miroslav Pešić i Milan Kovačić) 3 sata 27 minuta i 55 sekundi.
Cilj ultramaratona je bila promocija sporta, tolerancije i dobrih komšijskih odnosa i on je u potpunosti ispunjen na opšte zadovoljstvo svih učesnika u događaju.
Nakon ulaska u cilj druženje svih učesnika ultramaratona nastavljeno je u restoranu Banje Junaković gde je upriličeno veselje uz tamburaše.
Suorganizatori ovog izuzetno kvalitetenog i izuzetno značajnog projekta koji polako prerasta u tradiciju su Atletski klub Apatin koji zastupa Goran Čegar i Udruga Zdravo trčanje iz Osijeka koji predstavlja Elvir Rakipović.
Veliku podršku u realizaciji ove lepe sportske manifestacije pružili su Opština Apatin, Osiječko-Baranjska Županija, Sportski savez Opštine Apatin, Crveni krst Apatina i Osijeka, Mesne zajednice Sonta i Svilojevo, Banja Junaković Apatin, Info Tim Garmin, Kaanan iz Donjeg Miholjca.

G.ČEGAR