subota, 8 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

OSVRT KOMANDANTA KRIZNOG ŠTABA OPŠTINE APATIN NA PERIOD KOJI JE IZA NAS

Nakon ukidanja vanrednog stanja i održanog sastanka štaba za vanredne situacije opštine Apatin, predsednik opštine Apatin i komandant štaba Milan Škrbić, obratio se medijima retrospektivom perioda koji je iza nas.

Po uspostavljanju vanrednog stanja, krizni štab opštine Apatin u jednoj od prvih mera organizovao je kol centar koji je funkcionisao svo vreme kako u opštinskoj upravi, tako i u Domu zdravlja. Ubrzo zatim, štampani su leci gde je svako domaćinstvo na teritoriji opštine Apatin dobilo kratko uputsvo o načinu postupanja u toku trajanja vanredne situacije, kao i kontakt telefone za informacije i rešavanje potreba građana.

Štab za vanredne situacije opštine Apatin zasedao je svakodnevno, a cilj je bio da se isprate sve odluke koje su donošene na republičkom nivou, te da se iste prenesu na lokal. Mediji su nam tu veoma mnogo pomogli, te se ovom prilikom zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos kako bi se pravovremena i tačna informacija prenosila do građana.

Ono što bih istakao jeste i dobra organizacija unutar institucija koje su radile sve vreme koliko je trajalo vanredno stanje i koji su poneli ogorman teret. Tu pre svega mislim na Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Dom za stare i penzionere, Banju Junaković, policiju i JKP „Naš dom“ Apatin.

Opštinska uprava je u skladu sa uredbama obustavila šalterski rad, a posao je nesmetano obavljan putem telefona, pošte i elektronske pošte. Zahvalio bih se ovom prilikom i svim radnicima Uprave koji su takvoj situaciji izneli sav posao i obaveze koje su imali.

Veliki teret u periodu koji je iza nas je podnelo naše javno komunalno preduzeće koje je sa nepromenjenim radnim kapacitetom, pored svojih redovnih obaveza, iznelo i svakodnevni rad na dezinfekciji naše opštine koja je podrazumevala da sami proizvode sredstvo za dezinfekciju što je često podrazumevalo i rad u tri smene.

Upravo zahvaljujući njima, svako domaćinstvo je dobilo sredstvo za dezinfekciju, a ulice i najfrekventnije lokacije su redovno dezinfikovane u čemu su im je veliku pomoć pružili ljudi koji poseduju traktore i radne mašine na teritoriji cele naše opštine.

Ono što je u početku bilo najtraženija roba, jesu maske i viziri. Opština Apatin je uspela da obezbedi blizu 30000 maski i takođe podeli putem volontera do svakog građana naše opštine. Određenu količinu vizira koje smo uspeli da nabavimo, donirali smo somborskoj bolnici i našem komunalnom preduzeću.

Volonteri koji su se prijavljivali da pomognu su pokazali koliko smo kao narod veliki kada nas nevolja snađe i koliko srce možemo imati. Pored njih, ne mogu a da ne pomenem i medicinsko osoblje, radnike u trgovinama, poštare i sve druge ljude koji su svakodnevno imali neposredan kontakt sa ljudima. Svima njima hvala do neba.

Upravo pomenuti volonteri su u nedeljama koje su bile ispred nas u borbi sa korona virusom izneli teret i da se do svakog domaćinstva dostave paketi za najugroženije penzionere, prvo prehrambeni, a potom i sa kućnom hemijom. Takvih domaćinstava ima oko 4500, te je trebalo u dva navrata posetiti svakog od njih. Naravno, podsetiću vas i da su isti ti volonteri nekoliko dana pakovali 45 tona prehrambenih paketa pre nego su ih počeli isporučivati.

Kada se prisećam perioda koji je iza nas, ne mogu a da ne spomenem i period kada smo morali iz bezbedonosnih razloga da zatvorimo pijacu. Opština Apatin je izašala u susret tada poljoprivrednim proizvođačima tako što je otkupila jedan deo njihovih proizvoda, te iste putem volontera distribuirala do naših najugroženijih penzionera.

Ono što smo takođe uradili mimo zvanične uredbe ili preporuke koje smo dobijali od Vlade Republike Srbije je i nabavka dezinfekcionih barijera koje smo podelili ustanovama i prodavnicama gde je bila velika frekvencija ljudi.

Sve ovo je iza nas, zaista sam ponosan kao predsednik opštine na sve građane naše opštine na strpljenju i poštovanju svih donešenih mera, posebno one najstarije koji su svo vreme bili u svojim kućama. Rezultat toga je zvaničan podatak od 3 zaražena koja smo imali registrovana i ovaj rezultat je rezultat svih vas koji ste poštovali odluke i uredbe koje su donešene u prethodna dva meseca.

Vanredno stanje je prošlo, ponedeljak je novi radni dan. Ja ću vas sve zamoliti da se ne opuštamo previše i da budemo oprezni. Virus slabi, ali to nikako ne znači da će nestati od ponedeljka. Poštujte i dalje sve uredbe i preporuke zdravstvenih radnika. Želim vam dobro zdravlje i još jednom hvala svima na pomoći i podršci.